Saç kıran nasıl geçer?

Uzman SühaN

Administrator
Saç kıran nasıl geçer?
Tıbbi adıyla allopecia areata (Saçkıran) hastalığı nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Nedeni bilinmemesinden dolayı tedavisine yönelik tam olarak etkili bir yöntem geliştirilememiştir. Saçkıran vücudun her yerinde ( kafa derisi, kaş, kirpik ) gibi bölgelerde sıkça görülebilir. En geniş alan olduğu için en sık kafa derisinde görülür. Para büyüklüğünde daireler şeklinde görünen saçkıran, hastaları bunu para şeklinde diye tarif eder. Kafada oluşan dökülme alanı bir tane veya çok sayıda olabilir.

Nadiren tüm kafa derisinde kıl kaybı olabilir. Hatta hastalık tüm vücuttaki tüylerin dökülmesi şeklinde görülebilir, buna allopecia universalis denir.


sa.jpg







Saçlar Kendiliğinden Çıkabilmektedir

Saçkıranda hiçbir tedavi yapılmasa bile hastaların yarısında saçlar kendiliğinden çıkar burada kişinin inancının etkili olduğu düşünülmektedir.

Saçkıran Sarımsak Tedavisi
Halk arasında yaygın olarak bilinen ve kullanılanlar arasında ilk akla gelen saçkıran sarımsak sürülmesidir. Sarımsak sürüldüğü alan cildini tahriş eder ve o bölge kanlanmasını artırır. Kanlanma arttığı için kökün beslenmesi de artar ve tüyler yeniden çıkar. Sarımsak gibi cildi tahriş ederek etkili olan salisilik asit benzeri madde içeren kremler de kullanılır.

Saçkıran Sarımsak Yöntemi Sonuç Vermezse Ne Yapılmalı?
Sarımsak yöntemi uygulayıpta bu tür uygulamalardan sonuç alınamadıysa ya da ilk fark edildiğinde daha etkili tedavi yöntemi olan kortizon /steroid ) uygulamaları yapılması gerekmektedir. Dilerseniz birde saçkıran kortizon tedavisini tanıyalım.

Saçkıran Kortizon Tedavisi
Kortizon saçkıran tedavisinde yaygın şekilde krem olarak kullanılır. Ağır vakalarda ve kremle düzelmeyen vakalarda krem kullanmak yerine kortizon enjeksiyonu yapılır. Kortizon enjeksiyonu dermatoloji uzmanınca yapılmalıdır. Daha çok depo kortizonlar kullanılır. Çok ince uçlu iğneler yardımıyla saçkıran olan alana küçük dozlar halinde enjeksiyon yapılır.

Tedavi seçenekleri arasında en başarılısı kortizon enjeksiyonudur ve % 90 lardan daha yüksek oranda düzelme sağlanır. Krem uygulamalarında bu başarı % 70-80 ler düzeyindedir.

Saçkıran ve Stres
Saçkıran tedavisinin temelini stresle mücadele oluşturmalıdır.Tedavinin başlangıcında hasta saçkıranın düzeleceği konusunda ikna edilmelidir. Var olan stresin üstüne bir de saçkıranın getirdiği estetik sorun stresi daha da artırmakta ve sorun daha da büyüyebilmektedir. Bu sebeple yoğun stresi olan kişilere rahatlatıcı ilaçlar da verilebilir.

Saçkıran Tedavisi Sonuç Vermezse?
Saçkıran tedavisine rağmen 1 yıl boyunca tüyler geri çıkmadıysa bu durum da aynı tedaviye devam etmenin anlamı yoktur. Dökülme alanına saç ekimi planlanmalıdır. Saçkıran tedavi edildikten sonra aynı yerde veya ayrı yerlerde yeniden saçkıran olma ihtimali vardır. Daha önce tedaviye cevap veren saçkıran tekrarladığında yine tedavi başarısı çok yüksektir.
 
Geri
Üst