Sağlık için yer fıstığı!

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Sağlık için yer fıstığı!
Türkiye’de yaygın olarak çerez şeklinde tüketilen yer fıstığının, yağının da kalori, karbonhidrat, kalsiyum, potasyum ve B1 vitamini içeriğiyle yüksek besin değerinin bulunduğu bildirildi.
Türkiye’de yaygın olarak çerez şeklinde tüketilen yer fıstığının,
yağının da kalori, karbonhidrat, kalsiyum, potasyum ve B1 vitamini içeriğiyle yüksek besin değerinin bulunduğu bildirildi.
Yüksek kolestrolü düşüren ve kan şekeri düzeyini kontrol altında tutan yer fıstığının, teşvik sistemine alınması istendi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halis Arıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer fıstığının, içerdiği yağ, protein, karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler ile değerli bir besin kaynağı olduğunu söyledi.
Yer fıstığı yağının doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Arıoğlu, yer fıstığı yağının, tat ve dayanıklılık özellikleri bakımından pek çok bitkisel yağdan, daha üstün olduğunu, bu nedenle yer fıstığı yağı çok fazla tüketildiğini bildirdi.
Türkiye’de yaygın olarak çerez şeklinde tüketilen yer fıstığının,
yağının da kalori, karbonhidrat, kalsiyum, potasyum ve B1 vitamini içeriğiyle yüksek besin değerinin bulunduğunu belirten Arıoğlu, yüksek kolestrolü düşüren ve kan şekeri düzeyini de kontrol altında tuttuğunu ifade etti.
Yer fıstığı yağının sıvı olarak kızartmalarda, sıvı veya margarin olarak yemeklerde, bisküvi yapımında, pastacılıkta, balık konservelerinin hazırlanması ile biyodizel üretiminde kullanıldığını anlatan Arıoğlu, ayrıca, bisküvi, şekerleme, çikolatalı ürünler, fıstık katkılı dondurma, fıstık ezmesi yapılarak kullanıldığını da söyledi.
Arıoğlu, Türkiye’de yer fıstığı tarımını geliştirmek, üreticinin gelir
seviyesini yükseltmek, sanayide kullanımını teşvik ederek tüketimini yaygınlaştırmak ve daha fazla katma değer yaratmak, ham yağ ve yağlı tohum ithalatını azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için, öncelikli olarak yer fıstığının "yağlı tohumlar kapsamına alınarak" prim ödemesine geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Halis Arıoğlu, "Primle üreticiye ödenen para, üretimin kayıt altına
alınmasıyla, gelir vergisi olarak hazineye fazlasıyla geri dönecek ve ülke ekonomisi bundan olumsuz etkilenmeyecektir" dedi. Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Ali Koza da, "Osmaniye Yer fıstığının Tescili"ni 2002 yılında yaptırdıklarını, toplam 150 bin dekar alanda üretim gerçekleştirildiğini ve dekara ortalama 250-400 kilo verim elde edildiğini söyledi.
Osmaniye'nin katkısı
Türkiye’de, 280 bin dekar alanda yer fıstığı ekimi yapıldığını belirten Koza, bu üretimin yüzde 46’sının Osmaniye’de gerçekleştirildiğini ve yüzde 85’inin de işlenerek pazara sürüldüğünü ifade etti.
Yıllık 500 ile bin ton arasında değişen fıstık yağı ham maddesinin
üretiminin 2004’den bu yana Osmaniye’de yapıldığını anlatan Koza, rafineride kullanılmak üzere Konya’da Helvacızade adlı şirkete pazarladıklarını bildirdi.
Koza, bu firmanın geçen ay Türkiye’de ilk kez fıstık yağı üretimi
yaparak piyasaya sunduğunu belirterek, kendilerinin de kentte fıstık ham maddesini rafine edecek bir fabrika kurmayı düşündüklerini ve bunun için girişimci aradıklarını kaydetti.



kaynak: MİLLİYET
 
Gerçekten çok faydalı bir kuruyemiş yer fıstığı hele memleketimin antebin fıstığı olusa dadından yenmez :)

100 gramında yaklaşık 490 kalori içermesi ve bununda yaklaşık olarak %45-%50 lik bir kısmının yağlardan ibaret olması yer fıstığının içermiş olduğu protein,vitamin minarel gibi besin öğelerini birazcık gölgede bırakmakta.Gerçekten yağlı tohumlar arasında bizim önerdiğimiz,faydalı diye tabir ettiğimiz omega 3,6,9 yağ setlerini içermesi,bitkisel kaynaklı olmasına rağmen iyi bir protein kaynağı olması açısından iyi bir besin olan yer fıstığının gölge düşüren yağ ve kalori içeriği sayesinde tartışılan besinlerden biridir.Açıkcası yer fıstığı tüketilebilir burda dikkat edilmesi gerekilen husus tüketim miktarı ve tüketim sıklığı faydalı diyerekten tutupta kocaman bir kase tüketirsek o zaman kişinin kilo almasına bile sebebiyet verebilir.Ama kararında yarım avuç bilemediniz 1 avuç gibi tüketirsek bunda hiçbir sıkıntı olmayacaktır.Hatta fayda bile sağlayacaktır.Yer fıstığının tuzlu ve tuzsuz olanı mevcut.Günlük tuz alımını kısıtlamak adına mümkün mertebe tuzsuz olanı tercih etmekte yarar var.Eğer ki kişi tüketebiliyorsa yer fıstığının tuzsuz ve kabuklu olanını tüketirse,yer fıstığının dışındaki kahverengi kabuk lif kaynağı açısından iyi bir alternatif olacaktır.
Kaynak - https://netgaste.blogspot.com.tr/2012/12/yer-fistigi-faydalari-yer-fistiginin.html
 
Geri
Üst