Sağlıklı bir sırt için dikkat edilmesi gerekenler

Uzman SühaN

Administrator
Sağlıklı bir sırt için dikkat edilmesi gerekenler
Sırt ağrısına yol açabilecek yüzlerce hastalık mevcuttur. İç organlarından kaynaklanan ağrılar sırta yayılabileceği gibi, omurga ile ilgili sorunlar ve kas gerilmeleri de sırt ağrısı sebebi olabilir.Omurga eklemindeki ya da omurganın kendisindeki yapısal bozukluklar, bel fıtığı, yanlış oturma ve sırtı yanlış kullanma omurgadan kaynaklanan ağrıların başlıca sebepleridir.

Omurganın yapısı ;

Omurga, 24 tane omur adı verilen hareketli parçadan oluşur. Belden itibaren aşağı inen 12 omur birbiriyle kaynaşmış vaziyettedir. Omurga silindir şeklinde bîr kemik yapıdır ve içinde beynimiz ile en uçtaki sinirler arasında bir köprü vazifesi gören omuriliği dış zararlardan korur. Omurlararasında yer alan boşluklardan vücudumuzun her tarafına giden sinirler çıkar, İşte omurları birbirine bağlayan eklemlerdeki ya da omurun kendi cismindeki bozuklukların bu sinirler üzerine baskı yapması İle ağrılar ortaya çıkar.
success”]Hatalı duruş ve oturuş sonucu omurların arası daralır, aşınır ve omurları tutan bantların da yapısı bozulur ve yetersizliği ortaya çıkar.



4.jpg






Bu yetersizlik sırt kasları tarafından dengelenmeye çalışılır. Fakat aynı zamanda bu kaslardaki kasılma nedeniyle sırt ağrıları daha da artar.

Sırt ağrılarını azaltmak amacıyla hatalı duruşa devam edilmesi ise varolan aşınmanın daha da artmasına yol açar. Böylece bir kısır döngü oluşur.

Artmış stres ve depresif hastalıklar da sırt ağrısı olarak önemli biryer tutar. Ruhsal problemler özellikle omuz ve boyun bölgesindeki kasların gerilmesine ve bu bölgede ağrı ortaya çıkmasına neden olur.

Çocuklardaki duruş bozukluklarına İlave olarak ders veya oyun esnasındaki fazla konsantrasyon nedeniyle ortaya çıkan kasılma da sırt ağrısı nedeni olabilir. Bu sebeple çocuklardaki duruş bozukluklarının önüne geçilmelidir. Ayrıca çocukların kullandıkları sırt çantalarının sırt sağlığına uygun olanları tercih edilmelidir.

Sağlıklı bir sırt için dikkat edilmesi gerekenler ;

Otururken ve yürürken kambur değil, omuzlar dik durulmalıdır.
Elle taşınacak eşyalar mümkünse iki parçaya ayrılarak iki elle, en iyisi kucakta taşınmalıdır. Eğer tek parça olarak taşınacaksa mümkün olan ölçüde sırt dik tutulmalıdır.
Yerden birşey alırken bel değil, bacaklar bükülerek ve sırt dik tutularak eğilinmelidir,
Uzun süre aynı pozisyonda durulmamalıdır. Tezgahtarlık gibi uzun süre ayakta durmayı gerektiren mesleklerde ara ara yürünmeli ve değişik hareketler yapılmalıdır,
Ayakta dururken bacaklar uzun süre gergin tutulmamalıdır.
Rahat bir şekilde durulmalı, sık sık üzerine yüklenilen bacak değiştirilmelidir,
Otururken dizler kalçadan daha yukarda olmalıdır.
Bacak bacak üstüne atma srrttaki yükü bir miktar azaltmakla beraber, varis gibi bacak damar hastalıklarını kolaylaştırır,
Spor yoluyla sırt kaslarının güçlendirilmesi önemlidir. Sırt kaslarına en faydalı spor şekli yüzmedir, özellikle sırt üstü yüzme faydalıdır.
Ayrıca ata binme, bisiklet, koşu ve uzun yürüyüşlerin de sırt sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır.
Sırt problemi olanlar için ise tenis, judo, halter, güreş ve trombolin gibi sporlar uygun değildir.


Sağlıklı bir boyun ve sırt için egzersizler ;

1.Sırtüstü yatın, bacaklarınızı bükük vaziyette omuz genişliğinde ayrık tutun. Kollarınızı serbest bir şekilde başınızın yanlarından yukarı kaldırarak yere koyun, avuç içleriniz yukarı baksın. Şimdi kalçanızı yerden kaldırın ve birkaç saniye böyle kalarak tekrar yere indirin.

2.Sırtüstü yatın, dizlerinizi hafifçe kıvırın, sadece topuklarınız yere değsin. Kollarınızı açarak başınızın yanlarına koyun, el içleriniz birbirine baksın. İlk önce sol dizinizi kendinize çekin ve sağ elinizi dizinizin iç yanına değdirin, bastırın. Tekrar başlangıç noktasına gidin ve aynısını sağ bacağınızla yapın.

3.Sırtüstü yatın, dizlerinizi bükün, ayaklarınız hafifçe dışa doğru dursun. Başınızı ellerinize alın ve yavaşça çeneniz göğsünüze yaklaşacak şekilde kaldırın. Yüzünüzün ve karnınızın gerildiğini hissedin ve tekrar ilk pozisyona dönün.

Sırt ağrısında tedavi ;

Sırt ağrısının altında yatan neden ortaya çıkarıldıktan sonra hastanın yaşam kalitesini yükseltmek için ağrılarla mücadele etmek gerekir, Ağrı kesiciler maalesef uzun dönemde bir çözüm sağlamazlar, Çünkü zaman geçtikçe dozu arttırmak gerekebilir ve mide, böbrek ve kemik iliği gibi organlarda yan etkileri ortaya çıkabilir.

Ağrının çok şiddetli olduğu dönemde (örneğin lumbago ağrısında) Asetilsalisilasit, İbuprofen ve Parasetamol içeren İlaçlar kullanılabilir. Bu İlaçlarla ağrı dinmez ise doktor tarafından daha kuvvetli ağrı kesiciler yazılabilir.
Sırt kaslarının aşırı kasılması sırt ağrısının oluşmasında önemli bir rol oynar, Bu sebeple kas gevşetici ilaçlar da fayda sağlar. Ağrı olan yerin cildinde kanlanmayı arttıracak mel- hem ve flasterlerden de yararlanılabilir ya da o bölgeye ılık kompres uygulanabilir.
 
Geri
Üst