Sağlıklı karar nasıl verilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Sağlıklı karar nasıl verilir ?
karar,karar verme,doğru karar verme,doğru karar alma,sağlıklı karar alma,karar vermek için

Hayat öngörülebilir değildir . Takip edilecek bir kural yok. Hayatımız boyunca, gelecekteki koşullarımızı şekillendiren büyük kararlar veriyoruz.Genel düşüncelerin bir seçeneğin sonucunu belirlemek için yetersiz olduğu durumlarda , genellikle kişisel simülasyonu (deneyimi hayal ederek) bir karar verme aracı olarak kullanırız. Nitekim, önemli kararlar genellikle her bir seçeneğin dikkatle incelenmesinden ve analiz edilmesinden yararlanır. Büyük kararlar genellikle büyük, uzun süreli sonuçlar doğurur. Ancak yaşamı değiştiren seçenekler, kökten yeni deneyimler içerir. Öncelikleriniz değişecektir. Yaşam boyu deneyimler bize bir çok şeyi öğretecektir. Keşif, tecrübelerden geliyor.Bu hata dolu acı verici olsa bile.



karar verme.jpeg


Kişisel gelişim nasıl sağlanabilir ?


Bir karar inanç sıçramasını gerektirir.


Yaşam boyunca birçok kararlar alıyoruz. Bu kararlar önemsiz yada hayati önem taşıyabiliyor. Önemli aşamalardaki kararların alınması geleceğinizi de etkileyebilir.Doğru karar vermenin formülü yoktur fakat çok geniş açıdan yaklaşım sağlıklı karra vermenizi sağlayabilir.Kararınız sonucunda ortaya çıkabilecek olumlu şeylerin ve olumsuz şeylerin bir listesini yapmanız gerekir. Aldığınız karardan başka kimlerin de etkilenebileceğini düşünmelisiniz. Karar vermenin en iyi yolu, hedeflerinizin ne olduğunu bilmektir. Ne istediğinizi daha iyi anladığınızda, daha iyi seçimler yapmak mümkün olabilir. Kötü ruh halindeyken, özellikle de aç, uykusuz veya stresli olduğunuzda kötü kararlar alabilirsiniz. Bu nedenle bir karara varmadan önce durumunuzu gözden geçirin. Bir karar varmadan önce asla başarısız olacağınızı düşünüp kararınızı ertelemeyin. Unutmayın ki inandığınız taktirde başaramayacağınız şey yoktur !

Hayatta başarılı olmak için ne yapmalıyım ?



Sağlıklı karar vermenin yolları


Kendinize güvenmekten başarısız olmaktan korkmayın. Kendinize güvenmeniz başkalarının sizi onaylama ihtiyacınızı azaltır.İyi bir karar vermek için önemli adımlar ve anahtarlar vardır . İyi ya da sağlıklı bir karar verme, yaşamı verimli ve verimli bir şekilde yaşamak için gereklidir .

Elde edilmek istenen hedeflerin veya sonuçların yanı sıra yapılması gereken kararı belirleyin.

Seçeneklerinizi değerlendirmek için mümkün olduğunca çok bilgi ve bilgi toplayın.
Beyin fırtınası yapın ve birkaç olası seçenek belirleyin. Seçeneklerin değerleriniz, ilgi alanlarınız ve yeteneklerinizle uyumlu olup olmadığını belirleyin.

Olasılıkları veya olası sonuçları tartın. Başka bir deyişle, bunun olabilecek en kötü yanı nedir? A, B veya C yaparsam ne olur ve sonuçlarla yaşayabilir miyim?

Artı ve eksilerini bir listesini yapın. Hangi hususların sizin için çok önemli olduğunu ve hangilerinin daha az olduğunu öncelik sırasına koyun. Bazen, artıları eksilere karşı eşleştirdiğinizde, bunları dramatik bir şekilde kaygılanabilir bulabilirsin.
Güvendiğiniz veya benzer bir duruma düşenlerden görüş isteyin. Seçenekler hakkında mümkün olduğunca çok bilgi kazanmaya çalışın. Araştırmak, soru sormak, her senaryoyu deneyimli kişilerle konuşmak. Mümkünse alternatif sonuçlar deneyin.

Kararı verin ve sonuçlarınızı izleyin. İstediğiniz sonucu elde ettiğinizden emin olun. Tercihleriniz ve olağan düşünce kalıpları, zaman zaman karar vermenizi sabote edebilir.

Kararınızı değerlendirin. Daha iyi kararlar vermenin bir parçası, aldığınız kararı değerlendirmektir. Birçok kişi yaptıkları kararları gözden geçirmeyi unutur.

Benzersiz olarak sizi neyin motive ettiğinin farkına vardığınızda, bilinçli olarak en büyük başarıyı getirecek etkinlikleri seçebilirsiniz.

Bir dürtü ve akıllı karar arasında ayrım yapmayı öğrenin.

Yaratıcı hayal gücünüzü kullanarak, sorunları daha çabuk çözeceksiniz ve verimliliğinizi artıracaksınız.


sağlıklı karar verme.jpg



Dikkate alınması gereken noktalar


Aldığınız kararın garantisi yok: Elbette bir kararın doğru olup olmayacağını asla önceden bilemezsiniz, bu nedenle risk almaya hazır olmalısınız. Seçeneklerimizi çevreleyen tüm cevapları asla elde edemeyiz, ancak en iyi seçeneği belirlemek için ciddi araştırma yapabiliriz. Kararlar yalnızca umut, dilek, hayal ve potansiyel üzerine değil, mümkünse seçimi destekleyen olgular üzerine de yapılmalıdır.


Fırsatları arayın : Bir hata yaparsanız, neyin işe yaramadığını ve nedenini öğrenmek için bir fırsat olarak görün. Çoğu kez kararlar geri alınabilir ve fikrinizi değiştirebilirsiniz.
Bazı durumlarda , kararınızı etkilemiş olabilecek durumları önceden bildiğiniz halde keşfedebilirsiniz. Bu normaldir ve tipiktir ancak karar verme sürecinizi durdurmamalıdır.


Korku nun sizi durdurmasına izin vermeyin. Bazen insanlar yanlış kararlar verme korkusu ile paniğe kapıldıklarından ve ne yapmak istediklerini görmezden gelirler. Bu herhangi bir karar vermeyi engellemektedir.Suçluluktan bir karar almak yaygın bir şeydir, ancak suçluluk sağlıklı karar verme için yararlı bir motivasyon kaynağı değildir. Yanlış karralar alsanız dahi bu hatadan değerli bir ders tecrübe edinebilirsiniz.


Dikkatle kendini değerlendirme süreci, yaşamınıza daha fazla anlam ve amaç kazandırarak, benlik bilinci, sosyal farkındalık ve ruhsal farkındalığı artırabilir. Bir karar vermeden önce, seçtiğiniz etkileri anlamalısınız. Yaptığınız herhangi bir karar bir dizi olaya neden olur. Temel değerlerinize dayalı olarak aldığınız kararlar, motivasyonel hizalama oluşturur. Bu nedenle, kararlarınızı değerleriniz, tutkularınız ve önceliklerinizle uyumlu olup olmadığına göre alın.


Hedeflerimiz değişir ve hayatımızın farklı evrelerinde çeşitli önceliklere sahibiz. Bu kararlar, çevremizdeki insanlar dahil tüm hayat alanlarımızı etkileyebilir. Aldığınız her karar için bir yaşam vizyonu temel ve referans noktası olmalıdır. Bir ömür boyu sapa bileceğimiz milyonlarca yol var, hepsi de farklı fırsatlara ve potansiyel sonuçlara yol açıyor.Karar verme becerisi kişisel ve mesleki büyüme için yakıttır. Özetlenen adımları izleyerek sağlıklı karar vermeyi sağlayabilirsiniz.Kendi geleceğinizin mimarı olduğunuzu da unutmayın.
 
Hayatımızda bazen küçük yada büyük kararlar vermek zorunda kalıyoruz. Bazen doğru karar veremeye biliyoruz . Bu canımızı yaksa da aslın da bizi deneyimlendiriyor . Hiç bir olumsuzluğu başarısızlıkla nitelendirmemeliyiz. Doğru karar vermeyle ilgili çok motive edici bir makale paylaşım için teşekkürler. Burda verilen bilgileri mutlaka dikkate alacağım. Kişisel gelişimle ilgili yeni yazılar bekliyorum ;)
 
İyi kararlar tecrübe sayesindedir,tecrübe ise kötü kararlar sayesinde. Demiş üstad .
 
Bütün yollar aynı, hiçbir yere götürmeyecek. Bu nedenle, kalbinizle bir yol seçin! Demiş Carlos Castaneda .. Ben genelde hislerime yönelik hareket ederim. Hislerimin beni yanıltığını hiç görmedim. Bir karara varmadan önce eksileri artıları düşünerek hareket etmek önemlidir.
 
Geri
Üst