Şalazyon ameliyatı nasıl yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Şalazyon ameliyatı nasıl yapılır?
Göz kapağında kist oluşması vakası olarak adlandırılır. Göz kapağı üzerinde bulunan yağ bezlerinin kanalları tıkandığında göz kapağı üzerinde kist oluşur. Bu kiste şalazyon denir. Halk arasında göz kapağında arpacık olarak da telafuz edilir.

İlk başta ilaç tedavisi, daha ileri safhalarda kitle içine kortizonlu iğne yapılarak tedavi sağlanabilir. Ancak iyileşme ihtimali %60-70 kadardır. Bunların yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi müdahale ile alınabilir. Şalazyon ameliyatı lokal anesteziyle yapılır ve hastanede yatmayı gerektirecek bir ameliyat değildir. Günlük yaşantınızı birkaç gün etkiler.

Yani küçük müdahale olarak kabul edilebilir. Ancak göz kapağı hastalıkları çok basit görünmekle birlikte tedavi edilmediği zaman ciddi problemlere neden olabilmektedir.



01.jpg








Göz kapaklarınızın temizliği çok önemlidir. Kapak temizliği için gözü yakmayan bir bebek şampuanı kullanılmalıdır. Şampuanın kapağını çıkarın ve kapağın içine bir damla şampuan koyduktan sonra kapağı ılık suyla doldurun. Bu ılık, şampuanlı suyla papixi (ucu pamuklu kulak çubuğu) ıslatıp kirpik diplerini yatay hareketlerle temizleyin. Daha sonra suyla kapak kenarını durulayın.


Şalazyon Tedavisi

Tedavide öncelik enfeksiyonun önüne geçmektir. Bunun için hastaya antibiyotik içeren göz damlaları verilir. Ayrıca bölgeye sıcak tampon yapılır. Sıcak tamponun amacı kistin eriyerek yüzeye dağılmasını sağlamaktır. Bu uygulama olumlu sonuç vermez ise hasta cerrahi operasyona alınır.
Belirtileri Neledir?

Göz kapağının üzerinde yada kenarında şişlik, dokunulduğunda ele gelen çıkıntılar ilk belirtileridir. Bununla birlikte bulanık görme sorunlarıda şalazyon belirtieri arasında yer alır.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Şalazyon ameliyatı işleminde sırayla şu işlemler uygulanır. Öncelikle gözün uyuşturulması sağlanır, daha sonra ise kistin (şalazyon) bulunduğu bölge iğneyle uyuşturulur. Göz kapağının altından kistin altına bir kesi açılır ve içerideki yağ bezesi dışarıya boşaltılır. Ameliyat süresi 5-10 dk civarındadır.

Sonrası

Şalazyon ameliyatı sonrasında göz kapağı üzerinde hafif bir kızarıklık ve şişme oluşabilir. Bu durum ortama 1 hafta sonra tamamen normale döner. Şalazyon cerrahi tedavisinde dikiş yoktur. Hasta ertesi gün işe dönebilir. Gözde bandaj sadece 1 gün süreyle bekletilir. Hasta operasyonun ertesi günü ve işlemden 1 ay sonra olmak üzere kontrole çağırılır.

Ameliyatın Riskleri

Şalazyon ameliyatı iki riski barındırır. Birincisi kistin tam olarak boşaltılamaması, ikincisi ise rahatsızlığın tekrar nüksetmesidir. Şalazyon ameliyatı göz hastalarıkları alanında uzman hekimlerce yapılması gereken bir operasyondur.

Arpacık nedir?

Göz kapağındaki yağ bezinin akut iltihabıdır. Yani kirpik dibine yakın yerde bir enfeksiyondur. Göz kapağı kenarında ağrılı şişlik ve kızarıklık vardır. Hatta kapağın açılmasını engelleyecek kadar fazla olabilir. Arpacığın bulunduğu yerde dokunmakla bile ağrı olabilir. Aynı anda birden fazla veya birbiri arkasına birkaç tane arpacık çıkabilir. Arpacık genellikle şalazyon ile birbirine karıştırılır.

Arpacık nasıl tedavi edilir?

Sıcak kompres ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Arpacığı günde üç veya dört defa yaklaşık 10 dakika süreyle sıcak kompres uygulayarak tedavi edebilirsiniz. Bunun için temiz küçük bir havluyu dayanabileceğiniz kadar sıcak suya batırıp sıkınız. Gözlerinizi kapatıp havluyu gözlerinizin üstünde 5-10 dakika tutunuz. Arada gerekirse havluyu tekrar sıcak suyla ıslatınız. Bu işlem göz kapaklarındaki kan dolaşımını artırarak iyileşmeyi hızlandırır ve yağ bezlerinin ağızlarını açarak temizler. Asla arpacığı sıkmayın. Eğer arpacık sizi zorluyorsa veya birbirini izleyen enfeksiyonlar beliriyorsa, doktorunuz gözkapağına sürmek için antibiyotik bir merhem verebilir.
 
Geri
Üst