Sararan perde nasıl yıkanır ?

Sevimli cadı

Daimi Üye
Üye
Sararan perde nasıl yıkanır ?
Perdeler evimizin gelinliği gibidir. Eve kazandırdığı görselliğin yanın da mahremiyetimizi korur. Perdeler zamanla bir takım nedenlerden dolayı sararmaya başlar. En iyi deterjanlar bile bu sararmaların önüne geçemiyor. Ben çamaşır sodası kullanarak perdelerimin beyazlığını sağlıyorum.Ayrıca aşağıdaki önerilere de dikkat ediyorum İşte bembeyaz perdeler için yapmanız gerekenler.


perde yıkama.jpg



Onlarca farklı çeşidi bulunan perdelerin her çeşidi için farklı temizlik yöntemleri kullanılmaktadır. Çoğunlukla açık renk olanları tercih edilen tül perdelerin temizliği de evdeki hijyen açısından oldukça önemlidir.
Tülü uzun süre yeni gibi kullanabilmek için düşük ısıda sık aralıklarla yıkamak gerekir. Şimdiye kadar sık aralıklarla yıkanmadığı için sararan tül ve perdeleri ne yapacağız? İşte size tül-perde ve jaluzi temizliği için bir kaç küçük sır…Kirden ya da isten sararan tülleri, yıkamadan önce az tuzlu suya batırıp, bekletin.Çok kirlenmiş ve solmuş olan tülleri yıkadıktan sonra çamaşır sodalı suya 1 bardak da amonyak katıp en az 2 saat bekletin. 2 kez durulama yapıp, özellikle güneşte kurutun.Tüller normal de nemli olarak asılır. Fakat ütü gerektiriyorsa bunu çok dikkatli yapmanız gerekir.Tül perdelerimizde yağ lekesi oluşmuş ise bu yağ lekelerini çıkarmada etkili yöntem çamaşır makinasının deterjan gözüne ilave 2 – 3 yemek kaşığı toz halinde bulaşık deterjanı koymak olacaktır. Bildiğiniz gibi yağ lekelerinde etkili olan bulaşık deterjanı kumaştan yağ lekelerini de çıkarmada etkili olacaktır.


Tül perdede kir oranı çok fazla ya da perdede sararma oluşmuş ise tül perdeleri çamaşır makinasına atmadan önce, deterjanlı ılık suda bir gece bekletmeliyiz. Hemen gecenin sabahında, perdeleri makinaya atabiliriz. Bunlara ek olarak tül perdeleri beyazlatmak için yıkama suyuna atacağımız iki kaşık şeker etkili olacaktır. Eğer perde üzerindeki lekeler belli başlı bazı noktalarda yoğunlaşma göstermiş ise deterjan az miktar su ile bu noktalara uygulanır bir saat beklettikten sonra makinaya atılır. Bu işlem lekelerin çıkmasında etkili olacaktır.



Çamaşır Makinesinde

Tül perdelerinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Fakat kesinlikle sıcak su kullanmamalısınız. Sıcak su tül perdenizin çok kırışmasına ve daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Narin yıkama tercihinde tercihen 30 derecede yıkanması önerilir.

Kırışmasını engellemek için tül perdenizi kornişten çıkarır çıkarmaz bekletmeden yıkamalısınız. Ayı şekilde makineden çıkar çıkmaz da bekletmeden asmalısınız.

Elde Yıkama

Eğer elde yıkayacaksanız küveti kullanabilirsiniz. Bu işlem için ılık su ve çamaşır makinesine koyduğunuzdan biraz daha fazla deterjan kullanın. Bir defa suyu değiştirip tekrar yıkayın.

Küvetin üstüne enlemesine bir sopa koyun ve perdeyi bu sopadan sarkıtın. Böylece yıkarken kırışmasını engellemiş olursunuz. Yıkama bittikten sonra perdeyi silkeleyin.

Sararmış perde nasıl temizlenir?
Daha çok kirlenmiş ve rengi solmuş, sararmış perdenizi önce normal şekilde yıkayın. Küvette deterjanlı su hazırlayın ve içine 1 su bardağı amonyak ekleyin. Perdenizi bu suda 2 saat bekletin. Ardından duru suyla yıkayın ve güneşte kurutun.

Dikkat edilmesi gerekenler
Tül perdeler ütüye ihtiyaç duymaz. Doğru şekilde yıkadıktan sonra bekletmeden hemen asarsanız kırışmazlar.
Tül perdenin üstünde işlemeler varsa, işlemeler içte kalacak şekilde katlayarak makineye koymalısınız.
Bu yöntemleri uygulayarak tül perdelerinizin tertemiz olmasını sağlayabilirsiniz.

Jaluziler ise yıkama istemez, yumuşak bir bezle temizlenmesi yeterli. Kendine has bir obje ile kaplı olduğundan, yıkandığında şekli bozulur ve özelliğini kaybeder.Jaluzileri yıkama ihtiyacı duyduğunuzda rulo halinde sarıp, -buruşturmamak için özen göstererek- sabunlu suda bekletin. Daha sonra duru suda bekletip, süzülmesi için sudan çıkarın ve açarak asın.
 
Geri
Üst