Secde’nin yapılış şekli.

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Secde’nin yapılış şekli.
Secde’nin yapılış şekli

Secde sözlükte geçen anlam itibarıyla başını eğmeye,bi başkası huzurunda eğilmeye, Tevazu ve iştiyakla istemeye denilmektedir. Şer’i terimlerde, yüzün bir miktarını yani alın ile burunu, ellerini, dizlerini ve ayak parmaklarının uçlarını temiz bir yer üzerine koymaktır. Peygamber efendimiz ‘Ben yedi kemik üzerine; alın bunu ifade ederken, eliyle burnunu da işaret etti, eller, dizler be ayakların parmak uçları üzerine secde etmekle emrolundum’ buyurmaktadır.




secde.jpg




Secde Allahü Teala’ya gösterilecek tevazuun ve tazimin en mükemmel örneğidir. Cenab-ı Hakk’a manevi yakınlığın en ulvi nişanesi bulunan secde, namazın rükunlarından biri olmaktadır. Bu itibarla secdesiz namaz, namaz değildir.

Bu rüknün edası, Allah Rasülünün fiili ve göstermesi ile sabit bulunmaktadır. Binaenaleyh, yanak, şakak veya çene gibi yüz parçalarından Birini yere koymak ile secde yapılamayacağı hususunda İslam ulamasının ittifakı vardır. Çünkü bunları yere koymak suretiyle tazim meşru olmamıştır. Başını yere koymakta tazim maksadı ile olacaktır. Bu sebeple başını yere koyup ayaklarını kaldırmak, oynama manası taşıdığından secde tarifinin dışında kalmaktadır.

Erkekler secdeyi nasıl yapar?

Secdeye varan kimse erkek ise, kollarını yanlarından açar, Dirseklerini yere dayanmaz, karnını uyruklarından ayırır, ve ayak parmaklarını kıbleye dönük hale getirir. Ellerin arasındaki mesafe yaklaşık olarak iftitah tekbirinde kaldırıldığı zaman ki kadar aralıklı olur.


Kadınlar secdeyi nasıl yapar?

Kadınlar ise kollarını indirir ve yan tarafına yaklaştırır. Karnını uykularını birleştirir. Zira bu tarz onun örtünme mükellefiyetine daha uygundur.

Secde eden kimse, başını yere doğru bastırınca yerin sertliğini bulmalı ve alın müstakar olacak bir şey üzerine gelmelidir. Başını koyduğu yer temiz olmak şartıyla, elinin üzerine secde etmek caiz görülmüştür. Böyle yapmak, yerin sıcak olması gibi bir özüre dayanıyorsa kerahet siz caiz olur. Böyle bir hal mevcut değil ise mekruh görülmektedir.

Secde halinde nelere dikkat etmeliyiz?

Secdede vacip olan, alın ile beraber burnun katı kısmınıda yere koymaktır. Sadece alnının konulması halinde secde ittifakla sahihtir. Şu kadar bir fark var ki, bir özür bulunmadıkça böyle yapmak mekruhtur. Sadece burun yere kurulmuş olursa bakılır. Bir özür varsa ittifakla caiz olur. Özür mevcut değilse, imam ebu hanife ye göre kerahetle caiz ise de, İmameyne göre caiz Olmaz.

Secdede ayakların alt kısmının Yere konulması farzdır. Ayakların veya ayak parmaklarının üstünün yere konulması halinde, ayaklardan hiçbir şey üzerine itimat etmemiş olması hasebiyle secde sahih olmaz. Onları görenlerin kendilerini ikaz etmeleri vacip olur. Şu kesin olarak bilmelidir ki, ayak parmaklarının altı yere konulmadıkça secde caiz olmaz.

Secde halinde elleri ve dizleri yere koymak, hanefi mezhebine göre sünnettir. Secde edilen mahal, ayakların bulunduğu yerden yarım zira yüksek olursa secde sahih olmaz ve namazın iadesi gerekir. Yarım arşın yani 12 parmaktan daha az yükseklik secdenin sıhhatine mani değildir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst