Şeker hastaları nasıl beslenmeli ne yemeli ne yememeli

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Şeker hastaları nasıl beslenmeli ne yemeli ne yememeli
şeker hastaları ne yemeli, şeker hastaları için beslenme, şeker hastaları nasıl beslenmeli

Öncelikle şeker hastası olup olmadığınızı nasıl anlarsanız konumuza mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

Her yaştan kişinin sağlığını olumsuz bir şekil de etkileyen diyabet hastalığı yada toplum için de bilinen şeker hastalığının da belli devreleri vardır. Önemli olan bu hastalığa yakalanan kişilerin mutlaka beslenme düzenine ve beslenme alışkanlığına çok dikkat etmesi gerekiyor.. Özellikle şekerli gıdalar şeker seviyesini yükselterek bazen kişiyi şeker komasına bile sokabilir. Bu yüzden ne yiyeceğinizi bilerek beslenirseniz sağlığınızı da korumuş olursunuz. Evde şeker takibi de yaparak şekerinizi sık sık ölçmelisiniz.

Eğer şeker teşhisi size konmuşsa uzman doktorunuz tarafından size ne yemeniz ye yememeniz konusun da bilgiler mutlaka verilecektir. Önemli olan bu hastalığa yakalanan kişilerin endişe yaşamamaları gerekiyor. Beslenme konusun da uzmanların da önermiş olduğu işinize yarayacak bilgileri sizler için bu konumuz da paylaşıyoruz.

DIET.JPG

Tip 1 Diyabet: Tip 1 diyabet hastaları yüksek lifli gıdaları tercih ederek kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesini hedeflemelidir.

Karbonhidratlar, kan şekeri üzerinde yağ ve proteinlerden daha belirleyicidir ancak “0 karbonhidrat tüketmek” diye bir durum söz konusu değil. Bu nedenle tükettiğiniz karbonhidratları özenle seçmelisiniz.

Rafine karbonhidratları yavaş yavaş beslenmenizden çıkarın. Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, şekerleme ve atıştırmalıkları olabildiğince azaltın.

Bu tip rafine karbonhidratların yerine daha sağlıklı karbonhidrat kaynaklarını koymak için aşağıdaki listeden faydalanabilirsiniz.

Beyaz pirinç yerine esmer pirinç,
Normal patates yerine tatlı patates,
Normal makarna yerine kepekli makarna,
Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği,
Şekerli kahvaltılık gevrekler yerine müsli,
Mısır yerine bezelye ya da yeşil yapraklı sebzeler tüketebilirsiniz.


Şeker-Hastaları-Ne-Yemeli.JPG



Tip 2 Diyabet: Tip 2 diyabette önemli olan nokta şeker tüketiminin kontrol altında tutulmasıdır. Ancak bu şekeri tamamen bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor.

Başlarda şekeri azaltmak sorun olacaktır, fakat aynı tuz gibi tükettiğiniz şeker miktarını azalttıkça daha önce hiç tatlı gelmeyen meyvelerin aslında ne kadar tatlı olduğunu fark edeceksiniz.

Şekerli içecekler (kola, hazır meyve suyu, soğuk çay…) yerine maden suyu sodası veya su için.

Evde hazırladığınız yemeklerde, tarifte verilen şeker miktarının yarısını kullanın. Merak etmeyin bir süre sonra damak tadınız eksilen şekere alışacaktır.

Yemeklere tat vermek için şeker yerine tarçın ya da vanilya kullanabilirsiniz.

Canınız çok tatlı çektiyse ağır bir tatlı yemek yerine kendi tatlınızı kendiniz hazırlayın. Örneğin 1 adet muzu dilimleyip 1 yemek kaşığı yağsız yoğurtla karıştırıp 5 dakika buzlukta bekleterek tatlı olarak yiyebilirsiniz.

Diğer Öneriler

Tükettiğiniz yağ miktarını, özellikle doymuş yağları azaltın. Yağı azaltmak hem kilo kontolü hem de genel sağlınız açısından oldukça faydalıdır.

Kızartma gıdalar, margarin gibi yağ kaynakları yerine omega yağ asitleri bakımından zengin doğal ve işlenmemiş yağları tercih edin .

Yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini seviyorsanız yağsız olanlardan kullanın. Yağlı kırmızı et yerine haşlanmış ya da fırında pişirilmiş balık yiyin. Salatalarda kremalı soslar yerine zeytinyağı, sirke ya da limon kullanın.

Daha fazla sebze ve meyve yiyin. Vücudunuz için gerekli vitamin, mineral ve besin lifini almak için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye çalışın. 1 adet elma ya da 1 adet muz 1 porsiyon meyve sayılabilir.

Beslenmenize fasulye ve mercimeği ekleyin. Fasulye, nohut, bezelye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek kan şekerini kontrol altında tutmanıza yardımcı gıdalardır.

Tükettiğiniz balık miktarını arttırın. Somon, ton, uskumru gibi yağlı, soğuk su balıkları başta olmak üzere haftada en az 2-3 öğün balık yiyin. Bu özellikle kalp sağlınız için oldukça önemli.

Tuzu azaltın. 1 günde tükettiğiniz tuz miktarını 6 gramın altında tutun. Hazır gıdalardan uzaklaştıkça bunun daha kolay olduğunu göreceksiniz.

Sonuç olarak “şeker hastaları ne yemeli” sorusunun cevabı aslında herkesin “sağlıklı beslenme” adına dikkat etmesi gerekenlerle örtüşüyor.

Şeker hastası olmasanız bile, genel sağlığınızı ve kilonuzu korumak için tükettiğiniz karbonhidratlara, yağa ve şekere dikkat etmeniz gerekiyor.

Uzmanlar şeker hastalarının kontrollü olmak koşuluyla her türlü gıdayı tüketebileceklerini belirtiyorlar. Ancak daha detaylı ve sizin sağlık koşullarınıza tam olarak uyumlu bir beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.

Bu konular da ilginizi çekebilir

şeker hastalarına öğütler

diyabette kan ve idrar testleri nasıl yapılır

kan şekeri düzeyini neler yükseltir
 
Geri
Üst