Serebral Palsili çocuklarda Botox tedavisi

LiKarBa

Yeni Üye
Üye
Serebral Palsili çocuklarda Botox tedavisi
botox tedavisi serebral palsi botoks
Yeni bir araştırma serebral palsili çocuklarda kas sertliğine karşı Botox enjeksiyonlarının güvenli olduğunu ve ölçülebilir iyileşmeler sağladığını ortaya koydu. Ancak hastaların ve ailelerin bu iyileşmeleri anlamlı şekilde algılamayabilecekleri de belirtildi.

Serebral palsili kişilerde spastisitenin karakteristik bir özelliği olarak kaslar genellikle serttir, kendiliğinden kasılır ve uyarılmaya karşı aşırı tepki verir. Yeni araştırmaya göre Botox enjeksiyonu spastisitenin azalmasına yardımcı oluyor ve kişiye kas hareketleri üzerinde daha fazla kontrol olanağı sağlıyor.

Serebral palsili çocuklarda spastisite tedavisinde Botox kullanımına ilişkin ilk çalışmalar 1993 yılında yapılmıştı. O tarihten sonra da konuyla ilgili pek çok makale yayınlandı. Ancak spastisiteyi ölçmeye yönelik güvenilir ölçütlerin mevcut olmayışı ve engelli çocuklarda fonksiyon değişimlerinin ölçümünde yaşanan sorunlar nedeniyle tedavinin etkisinin ölçülmesi mümkün olmamıştı.

Söz konusu yeni araştırmada ise serebral palsinin hem kol hem de bacaklarda anormal sertleşme görülen bir türü olan spastik diplejili 33 çocuk üzerinde Botox enjeksiyonlarının etkisi incelendi. Sonuç olarak spastik diplejisi olan serebral palsili çocuklarda Botox tedavisinin "gerçek ve ölçülebilir" fizyolojik ve mekanik etkiler sağladığı saptandı.

Ancak bu etkilerin hasta veya yakınları tarafından çok anlamlı şekilde fark edilemeyebileceği de belirtildi.
 
Geri
Üst