Servikal yetmezlik nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Servikal yetmezlik nedir ?
Servikal yetmezlik, başka bir anormallikle açıklanmayan prematüre doğumlara neden olan servikal doku zayıflığını ifade eder. Servikal yetersizliğin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak yapısal anomalilerin ve biyokimyasal faktörlerin bazı kombinasyonlarını içermektedir. Bu faktörler edinilebilir veya genetik olabilir. Serviks, vajinaya bağlayan rahim (uterus) tabanındaki kanaldır. Aynı zamanda rahmin boynu olarak da bilinir. Bir gebelik tam vadeye geldiğinde, serviks kısalmaya başlar (açılır) ve , bebeğin doğmasına izin verir. Bu, normal ve doğum sürecinin bir parçasıdır. Makalemizin devamın da servikal yetmezlik ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

servikal yetmezlik.jpg




Servikal yetmezlik ve kısa serviks, hamilelikte erken doğum ve düşük yapmak da dahil olmak üzere sorunlara neden olabilir. Tedavi, sağlıklı bir hamileliğinizin ve daha uzun süre hamile kalmanıza yardımcı olabilir. Geçmişinizde prematüre doğum yaptıysanız ya da düşükleri tekrar ediyorsanız, doktor , hamileliğinizin erken döneminde serviksinizi kontrol etmek isteyebilir. Servikal yetersizlik ikinci trimesterde tüm gebelik kayıplarının yaklaşık yüzde 15-20 sini oluşturur.

Serviks yetmezliği belirtileri

Gebelik döneminde bebek büyüdükçe ağırlaşır ve servikse baskı yapar. Bu baskı erken doğuma neden olabilir. Hamilelikte bebeğin zamanında doğması bir hamileliğin hedefidir. Hamileliğin ilk üç ayında gebelik kayıpları kromozom anormalliklerinden kaynaklanmaktadır. İkinci trimesterde ki kayıplar genelde yetersiz serviksten kaynaklanmaktadır. Servikal yetmezlik, erken doğum gerçekleşene kadar genellikle asemptomatiktir. Bazı kadınlar, vajinal basınç, vajinal kanama veya lekelenme, spesifik olmayan karın veya bel ağrısı veya vajinal akıntı gibi erken belirtilere sahiptir.

Servikal yetmezlik yetersiz serviks olarak da adlandırılır serviks gebelik sırasında genellikle ağrı veya kasılma olmaksızın açılır. Servikal yetmezlik prematür doğum ve düşüğe neden olabilir. Doktorunuz serviks yetersizliğini düşünürse gebeliğin 16 ila 20 haftasından itibaren transvajinal ultrason ile düzenli olarak sizi muayene edebilir.

Bazı kadınlarda servikal yetmezlik için bilinen bir sebep yoktur. Diğerleri için aşağıdaki risk faktörlerinden biriyle bağlantılı olabilir

Zor bir doğum sırasında serviksin zarar görmesi
Servikal biyopsi gibi önceki servikal cerrahi
Bilinen bir nedene sahip olmayan bir veya daha fazla önceki ikinci trimester düşükleri
Uterus veya servikal malformasyonlar

Birçok kadın serviksindeki herhangi bir değişikliğin farkında değildir veya hafif semptomları normal gebelikle ilişkili olarak göz ardı edebilir. Hafif semptomlar 14-20 hafta arasında başlayabilir ve şunları içerir: Sırt ağrısı Alt pelvik bölgedeki basınç Hafif kramplar, dönem ağrısına benzer Vajinal akıntı miktarı artar veya sulanır .

Hamilelik öncesinde serviks , rahmin vajinaya bağlanan kısmı , normalde kapalı ve serttir. Serviks hamilelik ilerledikçe yavaş yavaş yumuşar. Normal gebelikte, serviksin uzunluğu azalır . Bir kadın yetersiz veya zayıf bir rahim ağzına sahipse rahim ağzı erken açılabilir. Doktorlar yetersiz serviks ve erken doğum için risk faktörlerini belirlemek için annenin kapsamlı bir geçmişini ele almalıdırlar.

Doktorunuz, servikal yetmezlik veya erken doğum riski altında olduğunuzu düşündüğünde serviksin uzunluğu izlenecek ve kısa olduğu takdirde tedaviniz gebeliğinizi uzatmaya odaklanacaktır. Transvajinal taramalar serviks uzunluğunun en iyi görünümünü vermek için vajina içine sokulan ultrason çubuğudur. Herhangi bir belirtiyi kendiniz algılayamayabilirsiniz. Bu yüzden bu izleme gebeliğinizi güvence altına alabilir. Yetersiz serviks için risk faktörlerinden herhangi biri mevcutsa, doktor kadının geçmişini gözden geçirmeli ve serviksin uzunluğunu belirlemek için fizik muayene ve ultrason testleri yapmalıdır. Testler serviksin açıldığını gösteriyorsa, servikal kasın güçlenmesine yardımcı olan bir servikal serklaj ameliyatı erken doğumun önlenmesine yardımcı olabilir. Durum teşhis edilmezse önlemek genellikle imkansızdır. Belirtilen risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, doktorunuza bildirin .
 
Yetersiz serviks erken doğum ve düşüğe neden olan bir durumdur. Serviks yetersizliğinde kasılma ve ağrı olmadan serviks açılır. Buda bebeğin düşmesine yada erken doğum yapmanıza neden olur. Servikal yetmezliğin tedavisi erken teşhis edilirse vardır. Tedavi zamanın da sağlıklı doğum yapmanızı sağlar. Doktor servikal yetersizliğinizin olabileceğini düşünürse düzenli olarak sizi muayene edecektir. Doktorunuz serklaj uygulayabilir. bu serviksi kapalı tutarak erken doğum ve düşüğü engelleyecektir. Bu durumda gebeliğinizin sağlıklı ilerleyebilmesi için doktor kontrollerinizi aksatmayın.
 
Geri
Üst