Seyrek adet görme nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Seyrek adet görme nedenleri
adet düzensizliği,2 ayda bir adet olma,seyrek adet görme neden olur,seyrek adet görmenin tedavisi varmı,adet döngüsü hakkında bilgiler

s.jpg


Bazı kadınlar normal olarak yumurtlar ve adet görürler ama daha seyrektir. Buna oligomenore denir. Menopoza doğru adetlerinizin seyrekleşmesi normaldir. Ancak bu durum bazı kadınların yaşamları boyu seyrek olmuştur. Kimse kesin sebebini bilmemektedir. Bazen, menopoza yaklaşan bir kadının adetleri seyrekleşir ve aynı zamanda sivilceler çıkarır, yüzünde ve vücudunda anormal kıllanma görülür. Bu problemin sebebi böbreküstü bezinin veya yumurtalıklardaki bir tümörün ürettiği fazla androjendir.

SEYREK ADET GÖRME

Normalde ardarda iki adetin başlangıç günleri arasında en az 21 gün en fazla 35 gün geçmesi gerekir. Bu araların 35 günden fazla sürmesi durumuna seyrek det görme yani oligomenore denir.

Sebepleri:
Geç adet görmenin başlıca sebebi yumurtlama olmaması (anovulasyon) veya yumurtlamanın düzensiz olmasıdır (ovulasyon düzensizliği). Normalde adet görmeyi sağlayan yumurtlama sonrası salınan progesteron hormonudur. yumurtlama olmadığında veya geç olduğunda progesteron çekilmesi de olmayacağı için adet görülmez veya geç görülür.

yumurtlama dışında hipotroidi (guatr hormonlarının az salgılanması) seyrek adet görmenin nedenlerinden birisidir. Süt hormonun fazla salgılanması (hiperprolaktonemi, galaktore) seyrek adet görmeye neden olan başka bir durumdur. Yine menopoza yaşlarına yaklaşmış olan 45-50 yaşları civarında kadınlarda östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak seyrek adet görmeler başlar ve bir süre sonra hiç adet görmeyecek şekilde kesilir.

Aylık veya özellikle 3 aylık korunma iğneleri, adet söktürücü ilaçlar, adet geciktirici ilaçlar, doğum kontrol hapları, adet düzenleyici ilaçlar gibi hormon içeren bir çok ilaç adet gecikmelerine ve seyrek adet görmeye neden olabilir.

Adet görmeye yeni başlayan kızlarda 15-20 yaşları arasında bu tür seyrek adet olma veya tam tersine sıka det olma gibi durumlar çok sık görülür. Çoğunlukla altta yatanbir hastalık bulunmaz ve yaş büyüdükçe adet düzeni kendiliğinden normalleşir.

Tedavi altta yatan nedene göre planlanır. Eğer bir sakınca yoksa adet düzenelyici ilaçlar kullanılabilir.
 
Geri
Üst