Sezaryen Sonrası Normal Doğum Olur mu?

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Sezaryen Sonrası Normal Doğum Olur mu?
Sezaryen Sonrası Normal Doğum Olur mu? Sezaryen doğum sonrası normal doğum yapanlar var mı bu önemli konu üzerinde duracağız meleklerim. Sezaryen doğum üzerine daha önceden de yazılarımız mevcut ama burada yeniden değinmek istiyorum. Sezaryen doğum yaşamış biri olarak henüz yaşamayanlar için biraz anlatmak istiyorum. Aslında doğal olanı da normal doğumdur ama bazen hamilelikte son anda aksilikler çıkabildiği gibi bazı özel durumlarda yine sezaryen doğuma karar verilebiliyor. Örneğin benim gibi çoğul gebeliklerde çoğunlukla sezaryen doğum gerekebiliyor. Çoğul gebeliklerde de normal doğumla gelen bebekler tabii ki mevcut ama çoğul gebeliklerde çok risk faktörü bulunduğundan ötürü sezaryen doğum baştan beri de tercih edilebiliyor. Benim doktorum en başından beri bana çoğul gebeliğin risklerinden bahsedip erken gelme durumuna karşın sezaryen doğum olabileceğinden bahsetmişti.

sezaryen sonrasi normal dogum.jpg


Sezaryen doğum, normal yolla gelemeyen bebeğin karın altından kesi yardımı ile bebeği dünyaya getirme ameliyatlı işlemidir. Tabii ki anestezili olan bu doğum türünde son zamanlarda epidural ve spinal sezaryen çeşitleri artmaya başladı. Bu tür sezaryenlerde anne adayı belden aşağı uyuşturularak yapılan sezaryen doğum çeşitidir. Aynen ben de o şekilde bebeklerimi dünyaya getirdim. Ama yeniden hamile kalsam sanırım yine epidural anesteziyi tercih ederdim. Genel anestezide hem doğumu görememe durumu olmakla birlikte bazen geç uyanabilme durumu da olmakta. Epiduralın bir avantajı dediğim gibi siz doğumda uyanık şekilde olan bitenden haberiniz olabiliyor. Hatta o duyguyu yaşamak paha biçilemez. Bebeğinizin ilk dünyaya geldiğinde o ağlayışı inanın içinizi cız ediyor. Tek problem biraz ayağa kalkmak ve yürümekte zorlanıyorsunuz ama bebeğinizi kucağınıza almanıza değer inanın. Ağrısız bir şekilde bebeğini dünyaya getirmek isteyenler mutlaka epidural anestezili sezaryeni araştırmalılar.

Sezaryen ile doğum yapacaklara doktor daha önceden gün verir. Buna göre de bazı hazırlıklar yapıp buna hazırlanabilirsiniz. Buradan sezaryene girmeden neler yapabilirsiniz araştırabilirsiniz. Özellikle en çok sorulan merak edilen konulardan biri de epidural ve spinal anestezi arasındaki farklar. Bunun için bu yazımızı incelerseniz konu içinde spinal ve epidural anestezili sezaryen doğumu daha iyi anlayacaksınız.

Peki sezaryen doğumdan sonra normal doğum olabilir mi? Bu konuyla ilgili şunları söyleyebilirim ki. Özellikle sezaryen doğum yapmış olanlar doktorunuzun da tavsiyesi bu yönde olacaktır ki üzerinden 2 yıl geçmeden yeniden hamile kalmak sıkıntılar oluşturabilir. Ve yine sezaryenden sonra normal doğum için pelvis yani çatı yapısının normal doğuma uygun olması gerekmektedir. Evet SSVD denilen yani sezaryen sonrası vajinal doğum durumunda anne adayının rahminde şekil bozukluğu, önceki doğumlarda rahmin yırtılması söz konusu olmamalıdır. Eğer zaten doktorunuz önermiyorsa sizin böyle bir tercih hakkınız olamaz. Öncelikle sizin tercihiniz değil doktorunuzun sizin durumunuzu bilip bunun sonucunda neye karar vereceği önemlidir. Özellikle yine sezaryen sonrası normal doğum şartı için anne adayının en fazla iki sezaryen doğum yaşamış olması gerekir.

sezaryen sonrasi normal dogum olurmu.jpg


Sezaryen sonrası normal doğumun olamayacağı durumlar ise daha önce yatay değil de dikey kesi yapılarak sezaryen olmuş anne adaylarında. Rahimin doğum eyleminde yırtılmasında bunun öncesinde normal doğumla yırtılmış bir rahim olabileceğini söylemek isterim. Myom operasyonlarında olduğu gibi bazı sezaryenlerde rahme derin kesiler atılmış durumu olmasından ötürü normal doğum yapmak sakıncalı kabul edilmiştir. Sezaryen sonrası normal doğum için anne adayı zorlanmamalı ve yine doktorun uygun gördüğü taktirde normal doğum olabileceği görüldüyse anne adayının da burada normal doğumu istemesi gerekir. İstemediği durumda dediğim gibi zorlama olmamalı. Şartları taşıyan anne adayı eğer normal doğum yapabilir denilirse bunun başarı oranı %75 lerdedir.

Aslında denilen şartlar sağlanırsa sezaryen sonrası anne adayının normal doğum yapamama gibi bir durumu yok. 25 yıl önce sezaryen doğumun Amerikada yayılması ve bu doğum şeklinin en iyi ve acısız doğum şekli olmasını savunulması ile dolaylı olarak bütün ülkeler ve anne adaylarını da etkilemiş bulunmaktadır. Onun içindir ki hala günümüzde sezaryen doğum hala sıklıkla yapılmaya devam eder. Ama artık dediğimiz gibi sezaryen sonrası normal doğum yapılabilme şansı var anne adaylarının.
 
sezeryan sonrası normal doğum olabilir. arkadaşımın ilk gebeliğinde günü geçmişti sezeryan oldu. ikinci bebeğini ise normal doğumla dünyaya getirdi. gerekmedikçe sezeryan olmamalı ben karşıyım . şartlar uygunsa normal doğum yapmak en dorğurusu
 
Geri
Üst