Sezeryan doğumunda ağrı hissedilirmi?

Uzman SühaN

Administrator
Sezeryan doğumunda ağrı hissedilirmi?
Hamile kadınlar hamile kaldıklarını öğrendikleri anda hangi şekilde doğum yapacağını düşünür. Hem kendini hem bebeğini tehlikeye atmayan en kolay doğum şeklini araştırmaya başlar. Doğum olayı halk arasında çok yanlış anlatılan, abartılan, kulaktan kulağa eksik aktarılan bir olaydır. Genelde kötü bir doğum öyküsü olan bir kadın bir başka kadını gereksiz yere korkutabilir. Fakat gebelik gibi doğum da her kadın için kişiseldir ve birbirinden çok farklı gelişebilmektedir. Önemli olan kişinin kendi psikolojisi tanıyarak kendisi ve bebeği için en doğru olan doğum şeklini tercih etmesidir. Gebeliğin seyri de doğum şekli açısından büyük önem taşır. Örneğin yüksek kilodaki bebeklerin doğum şekli genelde sezeryandır. Ya da ters duran, gebeliğin sonlarına doğru başaşağı dönmesi gereken fakat dönmeyen bebeklerin doğum şekli de sezeryandır.



s.jpg


Sezeryan doğum literatürde prenses doğum olarak da adlandırılır. Sebebi kolay bir doğum olmasıdır. Sezeryan doğum bir karın ameliyatı olup gebe kadının kasıklarından yatay bir kesik ya da nadiren dikey bir kesik atılarak bebeğin oradan çıkarılması işlemidir. Sezaryen doğum sırasında en dıştan en içe doğru kesilen katmanlar şöyledir; en dış cilt, cilt altı yağ doku, kas kılıfı, karnın ön duvarındaki kas, karnın zarı, rahimin etrafındaki zar, rahim kası ve amniyon kesesi.Sezaryen doğum öncesi uygulanan anestezi yöntemleri; genel anestezi ve epidural anestezidir. Genel anestezide gebe kadın komple uyutulur. Epidural anestezide ise sadece belden aşağısı uyuşturulur. Sezaryen ameliyatından en az 6 saat öncesine kadar hiçbir şey yenip içilemez. Bunun nedeni ameliyat esnasında midede kalan birşey olursa geri gelen midedeki maddelerin akciğerlere kaçması ihtimalidir. Ameliyatı yapacak olan doktor eğer gerekli görürse bağırsakların boşaltılması işlemi olan lavman yapar. Bu işlem bağırsaklara su yollanarak bağırsakların boşaltılmasıdır. Sezaryen ameliyatı öncesinde yapılan hazırlıklardan serum bağlama işlemi de yapıldıktan sonra belden aşağısının uyuşmasını sağlayan epidural anestezi işlemine geçilir. Epidural anestezi işlemi oturtularak ya da yan yatırılarak yapılır. Genelde oturtularak yapılan bu işlemde ince bir iğne ile belinizden katater yardımıyla uyuşturucu madde enjekte edilir. Hemen ardından mesaneye sonda takılarak operasyona geçilir. Yukarıda adı geçen tabakalar tek tek sırasıyla kesilir ve en son amniyon kesesi kesilerek amniyon sıvısı aspire edilir. Bebeğin başı kesikten dışarıya çıkarılır ve bebeğin hemen nefes alması sağlanır. Ardından bebeğin eşi (plesantası) çıkarılarak rahim içi temizlenir. Bütün bu işlemlerden sonra kesilen tabakaların dikilmesine sıra gelir. Tabakalar tek tek dikildikten sonra en son estetk dikiş ile cilt dikilir.

Sezaryen doğumda hiç bir ağrı hissedilmez ancak ameliyat sonrası uyuşma geçtikten sonra dikiş yerlerindeki ağrılar hissedilmeye başlar. Sezeryan ameliyatından sonra hastanın iyileşmesi bir hafta ile bir ay arasında değişmektedir. Sezeryan ameliyatının dezavantajları; ameliyat yerinin geç iyileşmesi, ameliyat yerinin mikrop kapma riski, anestezi riskleri, bir sonraki doğumun normal olma ihtimalinin düşük olması, bebekte solunum problemleri gibi sayılabilir. Bunun yanında sezeryan doğumun avantajları; doğum anında acı hissedilmemesi, normal doğumda oluşan vajinal problemlerin olmaması gibi sayılabilir.
 
Geri
Üst