Sezeryan sonrası dikişlerin iltihaplanması

Uzman SühaN

Administrator
Sezeryan sonrası dikişlerin iltihaplanması
Sezaryen sonrası dikiş yerinde enfeksiyon yaklaşık %5 oranında görülen bir durumdur. Ameliyat kesi yerinde yara yeri enfeksiyonuna akıntı, ateş, kötü koku, kızarıklık, yanma gibi bulgular eşlik edebilir. Yara yerinde enfeksiyon genellikle ameliyattan sonraki ilk hafta içerisinde oluşur, daha sonraki dönemde çok nadirdir. Dikişler alındığı anda yara temizse ve enfeksiyon olmaksızın iyileşmişse sonradan enfeksiyon oluşma ihtimali çok azdır.

Aynı durum sadece sezaryen ameliyatında değil bütün ameliyat kesi yerlerinde ve normal doğum kesisi (epizyotomi) alanında da meydana gelebilir. Sezaryen veya normal doğum sonrası ateş nedenlerinden biri yara yeri enfeksiyonudur. Doğum sonrası yara yerleri tam iyileşme ve enfekte olma açısından dikkatli takip edilmelidir. Yara yerindeki enfeksiyon dikişin tamamen açılmasına ve bazen tekrar dikiş atılmasına neden olabilir.





GEBELİKLE İLGİLİ KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/






Risk faktörleri:
  • Uzamış eylem
  • Uzamış EMR
  • Koryomniyonit
  • Obezite
  • İnsülin bağımlı diyabet
  • İmmün yetmezlik
  • Kortikosteroid tedavisi ve immunsüpressif tedavi alanlar
  • Düşük sosyoekonomik düzey

Sezaryen sonrası kesi yerinde enfeksiyon bakteriel kaynaklıdır ve staf. aureus ve streptokoklar, gram negatif basiller sık rastlanan enfeksiyon ajanlarıdır. Tedavide antibiyotikler, yara yeri temizliği (pansuman) ve depridman yapılır.

Sezaryen sonrası yara yeri enfeksiyonunu önlemek için ameliyattan önce proflaktik antibiyotik uygulanması rutin olarak yapılır.Sezaryen ameliyatında uterus, fasya, cilt altı, cilt gibi çeşitli dokulara katmanlar şeklinde dikişler konularak ameliyata son verilir. Cilt kapatılması için atılan dikişler hem kozmetik açıdan hem de yara yerinde enfeksiyon, açılma v.b komplikasyonlar gelişmesini önlemek açısından önemlidir. Sezaryen ameliyatında rutin olarak uygulanan cilt kesisi karın alt kısmında yatay olarak uygulanan "pfannenstiel insizyon" denilen kesidir. Çok nadiren bazı durumlarda göbekten aşağıya dik uzanan kesi uygulanması gerekebilir, buna "göbek altı midline kesi" denir. Her iki durumda da benzer dikiş yöntemleri cilt kesisi için uygulanır. Tabii ki hastanın kozmetik memnuniyeti açısından rutin uygulanan pfannenstiel kesi çok daha iyi sonuç verir, ayrıca daha az ağrıya sebep olur.


Sezeryandan sonra dikişler alınana kadar dikiş bölgesinin korunması tavsiye edilir. Bunun nedeni kesik bölgenin iltihap ve enfeksiyon kapma ihtimalinin yüksek olmasıdır. Dikişli bölgenin zarar görmesi, tahriş olması ve çeşitli kimyasalların bu bölgeye etki etmesi sonucunda enfeksiyon rahatsızlığı baş gösterir. Enfeksiyon kendisini kızarıklık, morluk, ısı artışı ve ağrılarla belli eder. Eğer dikişli bölgedeki kızarıklık ve yanma problemi yaşıyorsanız, enfeksiyon olma ihtimali fazla olacağından en kısa sürede doğum doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz. Genellikle ilaç tedavisi uygulanır.

Dikişli bölgede sık sık kaşınma hissi oluşur. Ancak oluşabilecek enfeksiyonu engellemek için bu bölgenin kaşınmaması ve dikişli bölgeye dokunulmaması gerekir. Dikişli bölgeye çıplak elle sık temas etmek, enfeksiyona neden olabilir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst