Şiddetli adet sancısına dikkat

Uzman SühaN

Administrator
Şiddetli adet sancısına dikkat
Adet sancısı yaygın bir şikayettir ancak eğer adet düzensizliği gibi, adetle ilgili başka sorunlar ve olağan dışı belirtiler varsa bir jinekolog muayenesi gerekir. Kadınlar çoğu kez çevrelerindeki hikayelere göre ya da kulaktan dolma bilgilerle adet düzensizliği veya şiddetli adet sancısı gibi şikayetleri çözmeye çalışır. Oysa bu şekilde, çözümü geciktirmek dışında bir sonuç almak mümkün olmaz.


Hiç regl ağrısı veya adet sancısı çekmediyseniz, çok şanslısınız. Ne yazık ki, ergenlik öncesi ve ergenlik çağındaki kızların büyük bölümü için adet öncesinde ve adet sırasında adet sancısı (dismenore) çekmek hayatın bir parçasıdır.







4.jpeg






Bu sancıların şiddeti değişebilir: ya iki büklüm olmanıza neden olan sert saplanmalar ya da karnınıza ve belinize yayılan rahatsız edici ağrılar olarak görülebilirler. Bazı kızlarda baş dönmesi, bulantı, ishal ve hatta kusma görülebilir.



Adet sancılarının nedeni vücudunuzda doğal yollarla oluşan ve bir hormon gibi hareket eden, uterusun kasılmasına neden prostaglandin isimli bir maddedir. Eğer yumurtlamıyorsanız, adet döneminizde sancı çekme ihtimaliniz düşüktür. Doktorlar sancılı adetleri rahatlatmak için genellikle ilaç yazarlar - ancak bu ilaçlar bazı kızlarda anormal kanamalara neden olabilirler.




Sancılarla başa çıkmak


Eğer sancı çekiyorsanız, kendinizi daha iyi hissetmek için şunları deneyebilirsiniz:

Düzenli egzersiz ve esneme

Sancı ilk geldiğinde yere uzanın ve kasları gevşetmek için karnınızı hafifçe ovun

Doktorunuzdan semptomları hafifletebilecek bitkisel çözümler veya ilaçlarla ilgili tavsiye alın

Ilık suya girin ve suya birkaç damla lavanta, misk adaçayı veya gül aromaterapi yağı damlatın

Karnınızın alt tarafına veya belinize sıcak su torbası veya ısıtma pedi koyun


Annenizden aspirin veya ibuprofen gibi reçetesiz bir ağrı kesici ya da PMS (RÖS) semptomlarıyla bağlantılı ağrılar (örneğin bel ağrısı, kramplar ya da göğüs ağrıları) için yazılabilecek diğer nonsteroidal antiemflamatuar ilaçlar isteyin.



Ağır kanama

Birçok kız, adet dönemlerinde bir bardağın çeyreği kadar adet sıvısı kaybederler. Bu miktarın yalnızca bir bölümü kandır. Vücudunuzda 5 litreden fazla kan olduğu için, adet döneminizde kaybettiğiniz kan çok büyük bir sorun olmaz - ve vücudunuz bu kanı kısa sürede yerine koyar.


Regl süresince akıntının miktarı ve adet günü sayısı her kadına göre büyük ölçüde değiştiğinden akıntınızın aşırı derecede yoğun olup olmadığını bilmek kolay değildir. Yine de, adet döneminiz yedi günden uzun sürüyorsa, gün içerisinde (iki saatte bir veya daha kısa süreyle) çok sayıda ped/tampon değiştirmenizi gerektiriyorsa ya da akıntı çok şiddetli (ani akıntılar) veya pıhtılarla geliyorsa, muhtemelen akıntınız birçok kadınınkine göre daha ağırdır.


Ağır kanama tehlikeli midir?


Ağır kanama, tek başına demir kaybetmenize ve kendinizi anemik (zayıf ve yorgun) hissetmenize neden olabilir. Ağır kanamanın nedenlerinden bazıları o kadar da ciddi değildir ve verdikleri tüm zorluğa rağmen tedavi edilmeleri gerekmez. Bazıları ise daha ciddidir ve sağlığınızın korunması için tedavi gerektirirler.




Çok nadir, çok ağır kanama tıbbi açıdan acil bir durumdur. Ağır kanama yaşıyor ve bu durumdan endişeleniyorsanız, derhal doktorunuza danışmalı veya acil servise gitmelisiniz. Değiştirilen ped ve tamponların sayısı ve şiddetli akıntıların sayısı dahil olmak üzere adetlerinizin kaydının tutulması, sorununuzun teşhisi açısından doktorunuza çok yardımcı olabilir.

Düzensiz adetler


İlk iki yılda adet düzeniniz oldukça belirsiz olabilir. Bir ay adet görür, ondan sonra altı ay kadar uzun bir süre görmeyebilirsiniz. Bir adet döneminiz bir gün sürerken sonraki on gün sürebilir. Adet dönemlerinin düzene girmesi genellikle bir ya da iki yıl sürebilir. Bunun son derece normal olduğunu unutmayın.
Kadınların birçoğu, hayatlarının belirli dönemlerinde düzensiz adet görürler. Düzensiz adetlerin kesin nedenleri farklılık gösterebilir ve bu adetler genellikle oldukça normaldir. Sizin için neyin normal olduğunu en iyi siz belirleyebilirsiniz. Adetlerinizin düzeninde ani bir değişim yaşarsanız, semptomlarınızı kaydedin ve doktorunuza danışın.
 
Geri
Üst