Sık idrara çıkma nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Sık idrara çıkma nedenleri ve tedavisi
Sık idrara çıkma hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilecek rahatsız edici bir durumdur. Sık idrara çıkma, idrar yollarını herhangi bir düzeyde etkileyen hastalıklardan kaynaklanabilir. Sık sık idrara çıkıyorsanız , bazı durumlarda geçici bir mesele olabilirken bazı durumlarda dikkat edilmesi gereken altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Aşırı idrara çıkma veya idrar sıklığı, alt kategorilere ayrılabilir. Birincisi idrar üretiminin toplam hacmindekibir artışla ilgilidir. İkincisi, idrar boşaltma ile ilgili problemlerin olduğu işeme disfonksiyonu olabilir. Son olarak, istenmeyen idrar kaybı olduğu üriner inkontinans olabilir .


sık idrara çıkma.jpg




Sık idrara çıkma, altta yatan bir tıbbi durumun semptomu olabilir.Sık idrara çıkma, çok fazla sıvı içmesinden kaynaklanabilir.Ortalama kişi her 24 saatte yaklaşık 5 ila 8 bardak (1 ila 1.8 litre) idrar atar.Bazen mesane rahatsızlığının yanı sıra, işemek için ani ve çekici bir dürtü ile ortaya çıkabilir.Sık idrara çıkma idrar kaçırma ile aynı değildir .Sık sık idrara çıkma nedenleri diyabet , gebelik ve prostat problemlerini içerir . Sık idrara çıkma, fizyolojik ve psikolojik olmak üzere birçok farklı hastalık, durum ve bozukluğun bir belirtisi olabilir.Sık idrara çıkma herkes etkileyebilir. Bununla birlikte, orta yaş ve üzeri erkek ve kadınlarda görülür. Hamile kadınlarda da sık görülür.


Sık idrara çıkma nedenleri

Sık idrara çıkma, böbrek hastalığından çok fazla sıvı içmek gibi birçok farklı sorunun bir belirtisi olabilir.

Mesane enfeksiyonu, hastalığı, yaralanması veya tahrişi
İdrar üretimini artıran koşullar
Mesane fonksiyonunu etkileyen kaslar, sinirler veya diğer dokulardaki değişiklikler
Belirli kanser tedavileri
İdrar üretimini artıran ilaçlar veya içecekler


Şeker hastalığı .

Anormal derecede fazla miktarda idrar ile sık idrara çıkma, genellikle idrar yoluyla kullanılmayan glikozdan kurtulmayaçalışan vücudun tip 1 ve tip 2 diyabetinin erken bir semptomudur.

Hamilelik .

Gebeliğin ilk haftalarından itibaren büyümekte olan uterus mesaneye baskı uygularken sık idrara çıkmaya neden olabilir .

Prostat sorunları .

Bir büyümüş prostat idrar yolu (vücut dışında idrar taşıyan tüp) karşı baskı ve idrar akışını bloke edebilir. Bu, mesane duvarının sinirlenmesine neden olur. Mesane az miktarda idrar içerdiğinde bile daha sık idrara çıkma eğilimi olur .

Sistit .

Bilinmeyen bu durum, mesane ve pelvik bölgede ağrı ile karakterizedir. Genellikle sık idrara çıkma isteği olur

İnme veya diğer nörolojik hastalıklar .

Mesaneyi besleyen sinirlerin hasarlanması, sık ve ani idrara çıkma dürtülerini de içeren mesane işleviyle ilgili sorunlara neden olabilir.

Daha az yaygın neden mesane kanseri , mesane disfonksiyonu ve radyasyon terapisi içerir .
Bu belirtilerden herhangi biriyle birlikte sık idrara çıkmanız durumunda en kısa sürede doktora başvurun:

İdrarda kan

Kırmızı veya koyu kahverengi idrar
Ağrılı idrara çıkma
Yanınızda ağrı, alt karın veya kasıkta ağrı
Mesane idrara çıkma veya boşaltma zorluğu
İdrar yapmak için güçlü bir dürtü
Mesane kontrolünün kaybedilmesi
Ateş

İdrar yolu sistemi bozuklukları yukarıdaki belirti veya semptomlara neden olabilir, ancak diğer ciddi hastalıklar veya sağlık koşulları da olabilir. İdrar sıklığı nadiren nörolojik durumlarla ilişkilidir. İnme, omurilik yaralanmaları ve multipl skleroz genellikle sık idrara çıkma ile ilişkilendirilir.
Sık idrara çıkma nedenini teşhis etmek için, doktorunuz fizik muayene yapacak ve tıbbi geçmişinizi inceleyecektir.Dolayısıyla, görünüşte zararsız görünen bir idrar semptomunun bir mesele olup olmadığına karar vermenin yollarından biri, yaşam kalitesini ne derece etkilediğini ortaya koymaktır.
 
Genelde idrar yollarını üşütme ve enfeksiyonla alakalı. Birde çok aşırı sıvı tüketmeylede ilgili sık idrara çıkma. İdrar koyu olmadığı müddetçe sarı akıntı eşlik etmediği müddetçe sorun oluşturmaz bence . Ama idrarda kan varsa mutlaka doktora gitmek gerekir.ciddi bir problem olabilir.
 
Geri
Üst