Sindirim Kanalının Divertikülleri Hakkında Genel Bilgiler

Uzman SühaN

Administrator
Sindirim Kanalının Divertikülleri Hakkında Genel Bilgiler
bu konu;sindirim sistemi hastalıkları,mide hastalıkları hakkında bilgiler vermektedir

Bağırsak duvarının dışarıya doğru kesecik halinde çıkmasına divertikül denir.Sindirim kanalının hemen hemen bütün kısımlarında divertiküle rastlanmaktadır. Sindirim kanalının her yanında görülebilirse de, en çok kalınbağırsakta oluşur.Divertiküler hastalık endüstriel gelişmenin ve batı toplumunun bir hastalığı olarak düşünülmektedir. Çoğu semptomsuz olan bu oluşumlar bazen radyolojik veya endoskopik incelemeler sırasında tesadüfen farkedilir.Et ve şeker kullanımının artması ile daha sık gözükmekte ve posa bırakan diyet kullanımı azalmasıyla da bu sıklık daha da artmaktadır. Sindirim sistemi hakkındaki tüm detaylı bilgileri konumuzda bulabilirsiniz

s-36e.jpg




Divertikül sindirim kanalının her bölümünde görülebilse de en sık kalın bağırsakta özellikle sol kolonda karşılaşılan bir durumdur. Divertikül bağırsağın iç zarının (mukoza) bir eldiven parmağı şeklinde özellikle damarların bağırsağa girdiği bölgelerden bağırsak dışına doğru çıkıntılar yapmasıdır. Özellikle batı toplumlarında ve ileri yaşlarda sık görülen bir durumdur.

Hastaların 3/4 ünde hiçbir yakınma oluşmaz. Hastaların yaklaşık %20 sinde karnın sol tarafında muhtemel kolon hareketlerindeki değişime bağlı olarak ağrılar oluşabilir. Kolon divertiküllerinde en önemli nokta divertikülün muhtemel dışkı tıkacına bağlı olarak iltihaplanmasıdır. (divertikülit) Bu iltihap bazen apseye hatta tüm batın zarına yayılarak peritonite dönüşebilir. Ağrıda artış, ateş, kanda lökosit artışı ve bazen ishal divertikülite işaret edebilir. Kolonoskopi veya batın tomografisi ve diğer tetkiklerle divertikülit tanısı konulan hastaların özellikle geniş spekrumlu antibiyotiklerle tedavi altına alınması gereklidir. Bazı hastalarda divertikülit bağırsak lümeninde daralmalara ve tıkanmalara sebebiyet verebilir.


Kolon divertiküllerinin bir diğer komplikasyonu kanamadır. Divertikül içinde hasarlanma sonucu kanama gelişebilir. Makattan kırmızı renkte kanamaya sebebiyet verebilir. Yine kolonoskopik inceleme ile kanayan divertikül tespit edilebilir ve özellikle son yıllarda gelişen klips teknikleri ile kanama durdurulabilir.
Bol lifli gıda tüketilmesi divertiküle bağlı ağrı gibi yakınmaları hatta divertikülit oluşumunu azaltabilir.
 
Geri
Üst