Sinüzit hastalarına tavsiyeler

Uzman SühaN

Administrator
Sinüzit hastalarına tavsiyeler
En keskin başağrıları nın sebebi sinüzitler.Genç yaşlı,kadın erkek herkesin büyük derdi.Küçük bir rüzgar esintisine maruz kalmak sinüziti tetikleyebiliyor ve saatlerce sizi başağrısıyla kıvrandırabiliyor.Sadece rüzgar ,soğuk hava değil güneş ışığı bile sinüziti azdırabilir.Keskin başağrıları,geniz akıntıları,gözlerde sulanma,burun akıntıları sinüzit belirtileri dir.Sinüziti detaylarıyla sizlere anlatıcaz öncesi Ameliyatsız sinüzit tedavisi , Akut sinüzit tedavisi adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.



Şiddetli başağrılarınızı migrenle bağdaştırmayın .Başağrınızın nedeni sinüzit olabilir.Sinüzit enfeksiyonu burun geçişleri içinde bulunan hava boşluklarının iltihaplanması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır.Tedavi edilmediği taktirde nefes darlığı ve kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir.Sinüzit tedavisinde antibiyotik etkili olabilmektedir.Ancak antibiyotik kullanımı yan etkilere de sebebiyet verebilir.Sinüzit burun tıkanıklığına yola açarak verdiği basınçla duyumda ,nefes almada sıkıntı yaratabilir.Bunun için size bir kaç önerimiz var.Eczanelerde tedarik edebileceğiniz neti pot cihazı ile evde tuzlu su hazırlayarak burun içini yıkayarak ,burundaki tıkanıklığı giderebilir ,rahatlayabilirsiniz.Acı biber,sarımsak tüketmeye özen gösterin.Bu besinler mukus tabakasının çözülmesine yardımcı olduğu için sizi rahatlatıcaktır.Bol sıvı ,su içmeye de özen gösterin.Sinüzit için evde uygulayabileceğiniz yöntemleri uzmanlarından derleyerek anlatmaya devam ediyoruz.Konumuzun içinde sinüzit nedenleri tedavisi ve evde yapabileceğiniz uygulamaları bulabilirsiniz.



sinüzit.jpg






Sinüzit Nedir Sinüzit Belirtileri Nelerdir?



Sinüs; burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen addır. Bu boşlukların burun içine açıldıkları kanallardaki tıkanıklıklar nedeniyle iltihaplandığında ortaya çıkan enfeksiyona 'sinüzit' denir. Sinüzitin akut ve kronik (müzmin) olmak üzere iki tipi vardır. Akut sinüzitte; burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, diş ağrısı ile karışabilen yanak ağrısı, yüzde basınç hissi, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı, kötü ağız kokusu belirtileri bulunabilir. Bazen de kuru öksürük, hafif ateş veya mide rahatsızlığı şikayetleri görülebilir. Kronik sinüzitte, belirtilerin süresi üç aydan uzundur. Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve özellikle geceleri artan öksürük belirtileri görülebilir.

Artış gösterdiği bir mevsim var mıdır?

Kış aylarında ve kasım ayından mart-nisan aylarına kadar olan dönemde en sık olarak görülür.

Sinüziti azdıran unsurlar nelerdir?


Kış aylarında, özellikle kaloriferli evlerde iyice kuruyan hava, sinüzit gelişimine neden olacak ortama zemin hazırlayabilir. Öte yandan hafif nezle grip hali varken uçak seyahati yapılması, su altı dalış yapılması, uzun süre soğuk havaya maruz kalınması ve nazal alerji durumunun devam etmesi sinüzite sebep olur veya var olan sinüzitin daha ağır seyretmesine yol açar.


Burun Spreyi

Sinüslerinizi rahatlaması açısından, tuzlu su içeren burun spreylerini kullanabilir ve güçlü nemlendirici etkisinden yararlanabilirsiniz. Kuru bir ortamda bulunduğunuzda burnunuzu nemlendirmek için tuzlu su içeren burun spreylerini kullanmak sizlere fayda sağlayabilir. Doktor tarafından önerilen bir burun spreyini kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Bitkisel İnhalasyon veya Aromaterapi

Biberiye, okaliptüs ve nane gibi bitkisel yağlar veya aromaterapi ürünlerini teneffüs etmek, sinüs tıkanıklığı gibi bazı belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, bu tedaviler herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir. Nane yağı, genellikle tıkalı burun kanallarını hızla açmaya yardımcı olur ve bu sayede burunda rahatlama sağlanır.

Dekonjestan İlaçlar

Doktor tavsiyesi ile kullanılan dekonjestan ilaçlar burun tıkanıklığını gidermeye ve sinüsleri rahatlamaya yardımcı olan bir diğer tedavi yöntemleridir. Dekonjestan ilaçların bir kısmı burunda kuruluğa neden olabilir. O nedenle bu ilaçların yanında doktorunuz burun spreyi de önerebilir.


Burun Yıkama Sistemi

Bu cihazlar temelde burun yıkama için yaygın olarak kullanılan neti pot cihazınızın daha geliştirilmiş versiyonlarıdır ve burnu nemlendirerek durulama işlemi yapılmasını sağlar. Ekstra titreşimli özellikleri ise kalın mukus tabakasının dışa akmasını sağlar. Neti pot ve burun spreylerinden daha pahalı ürünlerdir.

Buhar Tedavisi

Buhar terapisi çok etkili ve güçlü bir sinüzit tedavi yöntemidir. Sıcak bir duş almak veya buhar banyosu yapmak, sinüslerde biriken ve kalınlaşan mukusun gevşeyerek rahatça akmasına yardımcı olur. Vicks gibi mentollü ürünleri de sıcak su içerisine ilave ederek buhar banyosu yapabilir ve daha etkili bir sonuç alabilirsiniz.

Hava Temizleyiciler

Toz, duman, küf gibi tahriş edici ve sık alerji yaratan çevresel faktörler sinüslerin iltihaplanmasını tetikleyebilir. Bulunduğunuz ortamda hava temizleyici ürünler kullanarak sinüslerinizi iltihaplanmaya karşı koruyabilir ve alerjik etkenleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Zencefil ve Zerdeçal

Bu baharatlar Hindistan ve bazı Orta Doğu yemeklerinde sıkça kullanılır ve güzel bir kokuya sahiptirler. Zerdeçal, doğal anti-inflamatuar ve aynı zamanda antioksidan etkiye sahiptir. Yine, zencefil kökü de tıkalı burunda mukus tabakasını gevşeterek sinüs basıncını azaltmaya yardımcı olur. Zencefil çayı içerek sinüslerin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamanızı öneriyoruz.

Yukarıda yer alan yöntemleri deneyerek, sizler de sinüslerinizde geçici bir rahatlama sağlayabilir ve akut sinüzit semptomlarını giderebilirsiniz. Daha etkili bir tedavi için uzmana danışmalı ve yapılan tetkiklerin ardından doktorunuzun sizlere önerdiği sinüzit tedavisini ertelememelisiniz. Kronik sinüzit hastalarında cerrahi müdahaleye de gerek duyulabilir. Bu prosedürün yanı sıra, balon sinoplasti yöntemi de son yıllarda kronik sinüzit hastalarının en çok tercih ettiği tedavilerden biri haline gelmiştir.
 
Geri
Üst