Siyah sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor

Uzman SühaN

Administrator
Siyah sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor
Siyah sarımsak günlük hayatta kullandığımız normal sarımsaklardan daha faydalı olan bir bitkidir. Siyah sarımsak, Avustralya, Japonya, Amerika ve birçok Avrupa ülkesinin mutfaklarında popüler kullanım alanına sahiptir.


Siyah sarımsak normal bir sarımsağın belirli ısı ve nem koşullarında bir ay süreyle kurutulması ile elde edilen bir sarımsak çeşididir. Bir ay boyunca fermantasyona uğrayan sarımsak siyah bir renk alır.



Asya mutfaklarında (en çok Kore mutfağında) fazlaca kullanılan siyah sarımsak faydaları sebebiyle son zamanlarda Avrupa mutfaklarının da gözdesi olmuştur. Ülkemizde ise henüz tam olarak bilinen bir bitki değildir.





4.Jpeg








Kastamonu ilimizde sarımsak üreticiliği yoğun olarak yapılmaktadır ancak yapılan bu üretim iç piyasa talebini karşılamamaktadır.



Ülkemizde sarımsak tüketiminin az olmasının sebebi olarak istenmeyen kokusu ve acı tadı gösterilebilir. Fakat uzun zamandır bilinen tıbbi, mikrobiyolojik etkileri nedeniyle ve lezzetinden dolayı ülke gündemindeki yerini her zaman korumuştur.


Sarımsağın istenmeyen kokusu ve keskin tadı sebebiyle değişik ürün arayışları içine girilmektedir. Bu arayışlara sarımsak tabletleri, granüller, soslar ve ekstralar gösterilebilir.siyah sarımsak


Fakat bu ürünler gerçek bir sarımsak aroması ve besini içermemektedir. Bu sebepten siyah sarımsak ülkemizde de mutlaka geliştirilmeli ve ticareti yapılmalıdır.


Uzun ve sağlıklı bir yaşam için bol vitamin, bol hareketi şart koşan uzmanlar genç kalmak için en çok sarımsak yenilmesini öneriyor.


Hastalıklardan uzak sağlıklı bir yaşamın ve ilerleyen yaşa rağmen gençlik dolu enerjinin kaynağı, bol vitamin ve bol hareket.


Stres, hava kirliliği, yağlı yiyecek ve sigaranın kanı zehirleyerek damarların tıkanmasına yol açtığını belirten bilim adamları, sağlıklı bir yaşam için B, E ve C vitaminleri içeren besinler alınmasını ve bol bol yürüyüş yapılmasını öneriyor.



Damarları su borusuna benzeten bilim adamları, kana karışan kolesterol moleküllerinin zamanla damarların daralmasına ve kalp krizi ile biten çeşitli hastalıklara yol açtığını vurguluyor.


Son yıllarda giderek yaygınlaşan “fast food” türü yiyeceklerdeki aşırı yağ oranının sağlık açısından olumsuz etkiler ortaya çıkardığına dikkat çeken bilim adamları, “yaptığımız araştırmalarda lahana, soya fasulyesi ve kuşkonmaz gibi folasid içeren sebzelerin daha çok yenmesi halinde yılda en az 50 bin kişinin kalp krizinden ölmeyeceği ortaya çıktı” diyor
 
Geri
Üst