Uzman SühaN
Administrator
Soğanın faydaları nelerdir ?
Soğan yemeklerimizin salatalarımızın olmazsa olmazıdır. Soğan sizi doğrarken ağlatabilir ancak sağlık faydası yönünden de güldürebiliyor.Soğan dünya çapında yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Genellikle pişirilirler. Ayrıca çiğ olarak da yenebilir.Soğan güçlü bir tada ve keskin bir kokuya sahiptir.Soğanların boyutu, rengi ve tadı farklıdır.Çin tıbbında, anjina, öksürük, bakteriyel enfeksiyon ve solunum problemlerini tedavi etmek için soğan kullanılmıştır.Ve Dünya Sağlık Örgütü bile, iştahsızlığın tedavisi ve aterosklerozun önlenmesi için soğan kullanımını desteklemektedir.
Soğan binlerce yıldır dünyanın dört bir yanındaki birçok kültür tarafından çeşitli yemeklerde bir bileşen olarak kullanılmıştır. Bu sebzeler çiğ, pişmiş, kızartılmış, kurutulmuş veya kavrulmuş yenir. Yaygın olarak birçok yemekte lezzet verici ve baharat maddesi olarak kullanılırlar. Yemeklere mükemmel bir lezzet katmanın yanı sıra, soğan da kullanıcılarına birçok sağlık yararı sağlar. Soğanların bazı sağlık yararları aşağıda verilmiştir:
Kanserle Savaşır
Soğan ekstresi, tümör büyümesine karşı bir miktar koruma sağlayan çeşitli sülfitler açısından zengindir. Bazı çalışmalar göstermiştir ki, düzenli soğan tüketimi kolorektal kanser, ağız kanseri, laringeal kanser, mide kanseri, özofagus kanseri ve yumurtalık kanseri gibi birçok kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Günde bir adet soğan porsiyonu tüketilmesi önerilir
Kardiyovasküler Yararları
Düzenli soğan tüketiminin yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Bu, soğanlarda kükürt bileşikleri, krom ve B6 vitamini ile ilişkilendirilir; bu da kalp krizi ve inme için bir başka potansiyel risk faktörü olan yüksek homosistein seviyelerini düşürerek kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
Kan Şekeri Düzeylerini Azaltın
Düzenli soğan tüketiminin de kan şekeri seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir. Bir çalışmada, soğanların insülin miktarını arttırarak glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olan allil propil disülfid içerdiğini bulmuştur.
Gastrointestinal Sağlığı Teşvik Ediyor
Hayvanlardaki tümörlerin büyümesini inhibe ettiği ve kolon hücrelerini kansere neden olan bazı maddelerin zararlı etkilerinden koruduğu gösterilmiştir.
Cilt için faydası
Soğanlar, mukoza zarında kan dolaşımını uyarmada yardımcı olur. Kanamaya, çürüklere, yaralara karşı kullanılabilir.
Saç Uzamasını Teşvik Eder
Soğan, saç gelişimini teşvik eden temel besinlerden biri olan kükürt açısından zengindir. Bir çalışma, 2 ay boyunca haftada iki kez kafa derisi üzerine soğan suyunun uygulanmasının, saçların yeniden büyümesini uyardığını göstermiştir
Kemik Sağlığını korur
Osteoporoz riski olan kadınlar için soğan çok faydalıdır. Menopozdaki kadınlarda kalça kırığı riskinin düzenli soğan tüketimi ile azaltılabileceğini gösteren kanıtlar da vardır.
Soğuk algınlığı ve Grip için Çözüm
Soğan ayrıca soğuk algınlığı ve grip için harika bir ilaçtır.
Vücudumuzun savunma mekanizması bizim bağışıklık sistemimizdir ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi, bakteri, mantar ve viral enfeksiyonlara bağlı hastalıkların bulaşmamasını sağlayacaktır. Doğanın, serbest radikallerin vücudumuzu etkilemesini engellemeye yardımcı olacak birçok doğal yolu vardır. Soğanlar, daha güçlü bir bağışıklık oluşturmak için bu doğal yollardan biridir. Soğanlarda bulunan C vitamini, soğanların bizi birçok hastalıktan koruduğuna inanılıyor.Vücuda giren ve anormal hücre büyümesine neden olan serbest radikaller kansere yol açar. Kanser büyümeye devam eden bir hastalıktır. Soğanlar , serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan quercetin ve diğer flavonoidler gibi filokütinler içerir . Soğanlarda bulunan sülfür bileşikleri, kanserin etkileriyle mücadelede de faydalıdır.Soğanlar, sindirim sistemini temizlemeye ve zararlı toksinleri içeriden dışarı atmaya yardımcı olan kükürt bileşikleri ve amino asitleri içerir.Doğal bir müshil gibi davranan ve rahat bağırsak hareketleri sağlayan diyet lifi bakımından zengindir. Lif, bağırsakları temizlemeye ve atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Soğanlar ayrıca mide ağrılarını ve krampları hafifletmeye yardımcı olan saponinler içerir .
Anemi demir eksikliğine neden olur ve ölümcül bir hastalık olabilir. Vücudumuzdaki hemoglobin seviyelerini dengelemeye ve korumaya yardımcı olan çeşitli geleneksel ilaçlar vardır. Protein ve potasyum açısından zengin gıdalar yemek, bu komplikasyonların önlenmesinde yardımcıdır. Soğanlar, bilinen en çok bilinen bir anteroksidandır. Kanserle savaşır, anti-inflamatuar, anti-biyotik, anti-alerjiktir ve sağlığınız için çok daha fazla yararı vardır.oğanlar zengin bir sülfür kaynağıdır. Böylece, soğanın sağlık yararları listesinde detoksifikasyon yer almaktadır. Soğanlardaki kükürt bileşiklerinin, anti-pıhtılaşma özelliklerinin yanı sıra trigliseritlerin azaltılmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, soğanların diş çürümesine ve diğer diş problemlerine neden olan bakterileri öldürdüğünü göstermektedir. Çiğ bir soğanı iki ila üç dakika çiğnemek ağızdaki tüm mikropları öldürebilir. Etkilenen dişe veya kötü dişe küçük bir soğan parçası yerleştirmek, diş ağrısının giderilmesine de yardımcı olabilir.Soğan, idrar bozukluklarının tedavisinde yararlı olan diüretik özelliklere sahiptir. İdrar yaparken yanma hissi olanlar için 6 ila 7 gram soğanlı kaynatılmış su, bu semptomları hafifletebilir.Soğanlar, doğal anti-pıhtılaşma maddeleri olarak kabul edilir. Soğanlardaki kükürt içeriği trombositlerin kümelenmesini bastırarak kan pıhtılaşmasını önleyebilir. Soğanlar, sindirim sisteminde iyi bakterilerin (probiyotikler) gelişimini teşvik eden ve böylece sindirim işlevini geliştiren iyi bir diyet lifi ve prebiyotiklerdir.
Soğan binlerce yıldır dünyanın dört bir yanındaki birçok kültür tarafından çeşitli yemeklerde bir bileşen olarak kullanılmıştır. Bu sebzeler çiğ, pişmiş, kızartılmış, kurutulmuş veya kavrulmuş yenir. Yaygın olarak birçok yemekte lezzet verici ve baharat maddesi olarak kullanılırlar. Yemeklere mükemmel bir lezzet katmanın yanı sıra, soğan da kullanıcılarına birçok sağlık yararı sağlar. Soğanların bazı sağlık yararları aşağıda verilmiştir:
Kanserle Savaşır
Soğan ekstresi, tümör büyümesine karşı bir miktar koruma sağlayan çeşitli sülfitler açısından zengindir. Bazı çalışmalar göstermiştir ki, düzenli soğan tüketimi kolorektal kanser, ağız kanseri, laringeal kanser, mide kanseri, özofagus kanseri ve yumurtalık kanseri gibi birçok kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Günde bir adet soğan porsiyonu tüketilmesi önerilir
Kardiyovasküler Yararları
Düzenli soğan tüketiminin yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Bu, soğanlarda kükürt bileşikleri, krom ve B6 vitamini ile ilişkilendirilir; bu da kalp krizi ve inme için bir başka potansiyel risk faktörü olan yüksek homosistein seviyelerini düşürerek kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
Kan Şekeri Düzeylerini Azaltın
Düzenli soğan tüketiminin de kan şekeri seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir. Bir çalışmada, soğanların insülin miktarını arttırarak glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olan allil propil disülfid içerdiğini bulmuştur.
Gastrointestinal Sağlığı Teşvik Ediyor
Hayvanlardaki tümörlerin büyümesini inhibe ettiği ve kolon hücrelerini kansere neden olan bazı maddelerin zararlı etkilerinden koruduğu gösterilmiştir.
Cilt için faydası
Soğanlar, mukoza zarında kan dolaşımını uyarmada yardımcı olur. Kanamaya, çürüklere, yaralara karşı kullanılabilir.
Saç Uzamasını Teşvik Eder
Soğan, saç gelişimini teşvik eden temel besinlerden biri olan kükürt açısından zengindir. Bir çalışma, 2 ay boyunca haftada iki kez kafa derisi üzerine soğan suyunun uygulanmasının, saçların yeniden büyümesini uyardığını göstermiştir
Kemik Sağlığını korur
Osteoporoz riski olan kadınlar için soğan çok faydalıdır. Menopozdaki kadınlarda kalça kırığı riskinin düzenli soğan tüketimi ile azaltılabileceğini gösteren kanıtlar da vardır.
Soğuk algınlığı ve Grip için Çözüm
Soğan ayrıca soğuk algınlığı ve grip için harika bir ilaçtır.
Vücudumuzun savunma mekanizması bizim bağışıklık sistemimizdir ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi, bakteri, mantar ve viral enfeksiyonlara bağlı hastalıkların bulaşmamasını sağlayacaktır. Doğanın, serbest radikallerin vücudumuzu etkilemesini engellemeye yardımcı olacak birçok doğal yolu vardır. Soğanlar, daha güçlü bir bağışıklık oluşturmak için bu doğal yollardan biridir. Soğanlarda bulunan C vitamini, soğanların bizi birçok hastalıktan koruduğuna inanılıyor.Vücuda giren ve anormal hücre büyümesine neden olan serbest radikaller kansere yol açar. Kanser büyümeye devam eden bir hastalıktır. Soğanlar , serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan quercetin ve diğer flavonoidler gibi filokütinler içerir . Soğanlarda bulunan sülfür bileşikleri, kanserin etkileriyle mücadelede de faydalıdır.Soğanlar, sindirim sistemini temizlemeye ve zararlı toksinleri içeriden dışarı atmaya yardımcı olan kükürt bileşikleri ve amino asitleri içerir.Doğal bir müshil gibi davranan ve rahat bağırsak hareketleri sağlayan diyet lifi bakımından zengindir. Lif, bağırsakları temizlemeye ve atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Soğanlar ayrıca mide ağrılarını ve krampları hafifletmeye yardımcı olan saponinler içerir .
Anemi demir eksikliğine neden olur ve ölümcül bir hastalık olabilir. Vücudumuzdaki hemoglobin seviyelerini dengelemeye ve korumaya yardımcı olan çeşitli geleneksel ilaçlar vardır. Protein ve potasyum açısından zengin gıdalar yemek, bu komplikasyonların önlenmesinde yardımcıdır. Soğanlar, bilinen en çok bilinen bir anteroksidandır. Kanserle savaşır, anti-inflamatuar, anti-biyotik, anti-alerjiktir ve sağlığınız için çok daha fazla yararı vardır.oğanlar zengin bir sülfür kaynağıdır. Böylece, soğanın sağlık yararları listesinde detoksifikasyon yer almaktadır. Soğanlardaki kükürt bileşiklerinin, anti-pıhtılaşma özelliklerinin yanı sıra trigliseritlerin azaltılmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, soğanların diş çürümesine ve diğer diş problemlerine neden olan bakterileri öldürdüğünü göstermektedir. Çiğ bir soğanı iki ila üç dakika çiğnemek ağızdaki tüm mikropları öldürebilir. Etkilenen dişe veya kötü dişe küçük bir soğan parçası yerleştirmek, diş ağrısının giderilmesine de yardımcı olabilir.Soğan, idrar bozukluklarının tedavisinde yararlı olan diüretik özelliklere sahiptir. İdrar yaparken yanma hissi olanlar için 6 ila 7 gram soğanlı kaynatılmış su, bu semptomları hafifletebilir.Soğanlar, doğal anti-pıhtılaşma maddeleri olarak kabul edilir. Soğanlardaki kükürt içeriği trombositlerin kümelenmesini bastırarak kan pıhtılaşmasını önleyebilir. Soğanlar, sindirim sisteminde iyi bakterilerin (probiyotikler) gelişimini teşvik eden ve böylece sindirim işlevini geliştiren iyi bir diyet lifi ve prebiyotiklerdir.