Soğanın faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Soğanın faydaları nelerdir ?
Soğan yemeklerimizin salatalarımızın olmazsa olmazıdır. Soğan sizi doğrarken ağlatabilir ancak sağlık faydası yönünden de güldürebiliyor.Soğan dünya çapında yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Genellikle pişirilirler. Ayrıca çiğ olarak da yenebilir.Soğan güçlü bir tada ve keskin bir kokuya sahiptir.Soğanların boyutu, rengi ve tadı farklıdır.Çin tıbbında, anjina, öksürük, bakteriyel enfeksiyon ve solunum problemlerini tedavi etmek için soğan kullanılmıştır.Ve Dünya Sağlık Örgütü bile, iştahsızlığın tedavisi ve aterosklerozun önlenmesi için soğan kullanımını desteklemektedir.



soğanın faydaları.Jpeg




Soğan binlerce yıldır dünyanın dört bir yanındaki birçok kültür tarafından çeşitli yemeklerde bir bileşen olarak kullanılmıştır. Bu sebzeler çiğ, pişmiş, kızartılmış, kurutulmuş veya kavrulmuş yenir. Yaygın olarak birçok yemekte lezzet verici ve baharat maddesi olarak kullanılırlar. Yemeklere mükemmel bir lezzet katmanın yanı sıra, soğan da kullanıcılarına birçok sağlık yararı sağlar. Soğanların bazı sağlık yararları aşağıda verilmiştir:



Kanserle Savaşır



Soğan ekstresi, tümör büyümesine karşı bir miktar koruma sağlayan çeşitli sülfitler açısından zengindir. Bazı çalışmalar göstermiştir ki, düzenli soğan tüketimi kolorektal kanser, ağız kanseri, laringeal kanser, mide kanseri, özofagus kanseri ve yumurtalık kanseri gibi birçok kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Günde bir adet soğan porsiyonu tüketilmesi önerilir



Kardiyovasküler Yararları


Düzenli soğan tüketiminin yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Bu, soğanlarda kükürt bileşikleri, krom ve B6 vitamini ile ilişkilendirilir; bu da kalp krizi ve inme için bir başka potansiyel risk faktörü olan yüksek homosistein seviyelerini düşürerek kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olur.


Kan Şekeri Düzeylerini Azaltın


Düzenli soğan tüketiminin de kan şekeri seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir. Bir çalışmada, soğanların insülin miktarını arttırarak glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olan allil propil disülfid içerdiğini bulmuştur.


Gastrointestinal Sağlığı Teşvik Ediyor



Hayvanlardaki tümörlerin büyümesini inhibe ettiği ve kolon hücrelerini kansere neden olan bazı maddelerin zararlı etkilerinden koruduğu gösterilmiştir.


Cilt için faydası


Soğanlar, mukoza zarında kan dolaşımını uyarmada yardımcı olur. Kanamaya, çürüklere, yaralara karşı kullanılabilir.

Saç Uzamasını Teşvik Eder


Soğan, saç gelişimini teşvik eden temel besinlerden biri olan kükürt açısından zengindir. Bir çalışma, 2 ay boyunca haftada iki kez kafa derisi üzerine soğan suyunun uygulanmasının, saçların yeniden büyümesini uyardığını göstermiştir


Kemik Sağlığını korur



Osteoporoz riski olan kadınlar için soğan çok faydalıdır. Menopozdaki kadınlarda kalça kırığı riskinin düzenli soğan tüketimi ile azaltılabileceğini gösteren kanıtlar da vardır.


Soğuk algınlığı ve Grip için Çözüm
Soğan ayrıca soğuk algınlığı ve grip için harika bir ilaçtır.


Vücudumuzun savunma mekanizması bizim bağışıklık sistemimizdir ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi, bakteri, mantar ve viral enfeksiyonlara bağlı hastalıkların bulaşmamasını sağlayacaktır. Doğanın, serbest radikallerin vücudumuzu etkilemesini engellemeye yardımcı olacak birçok doğal yolu vardır. Soğanlar, daha güçlü bir bağışıklık oluşturmak için bu doğal yollardan biridir. Soğanlarda bulunan C vitamini, soğanların bizi birçok hastalıktan koruduğuna inanılıyor.Vücuda giren ve anormal hücre büyümesine neden olan serbest radikaller kansere yol açar. Kanser büyümeye devam eden bir hastalıktır. Soğanlar , serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan quercetin ve diğer flavonoidler gibi filokütinler içerir . Soğanlarda bulunan sülfür bileşikleri, kanserin etkileriyle mücadelede de faydalıdır.Soğanlar, sindirim sistemini temizlemeye ve zararlı toksinleri içeriden dışarı atmaya yardımcı olan kükürt bileşikleri ve amino asitleri içerir.Doğal bir müshil gibi davranan ve rahat bağırsak hareketleri sağlayan diyet lifi bakımından zengindir. Lif, bağırsakları temizlemeye ve atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Soğanlar ayrıca mide ağrılarını ve krampları hafifletmeye yardımcı olan saponinler içerir .



Anemi demir eksikliğine neden olur ve ölümcül bir hastalık olabilir. Vücudumuzdaki hemoglobin seviyelerini dengelemeye ve korumaya yardımcı olan çeşitli geleneksel ilaçlar vardır. Protein ve potasyum açısından zengin gıdalar yemek, bu komplikasyonların önlenmesinde yardımcıdır. Soğanlar, bilinen en çok bilinen bir anteroksidandır. Kanserle savaşır, anti-inflamatuar, anti-biyotik, anti-alerjiktir ve sağlığınız için çok daha fazla yararı vardır.oğanlar zengin bir sülfür kaynağıdır. Böylece, soğanın sağlık yararları listesinde detoksifikasyon yer almaktadır. Soğanlardaki kükürt bileşiklerinin, anti-pıhtılaşma özelliklerinin yanı sıra trigliseritlerin azaltılmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir





Son zamanlarda yapılan araştırmalar, soğanların diş çürümesine ve diğer diş problemlerine neden olan bakterileri öldürdüğünü göstermektedir. Çiğ bir soğanı iki ila üç dakika çiğnemek ağızdaki tüm mikropları öldürebilir. Etkilenen dişe veya kötü dişe küçük bir soğan parçası yerleştirmek, diş ağrısının giderilmesine de yardımcı olabilir.Soğan, idrar bozukluklarının tedavisinde yararlı olan diüretik özelliklere sahiptir. İdrar yaparken yanma hissi olanlar için 6 ila 7 gram soğanlı kaynatılmış su, bu semptomları hafifletebilir.Soğanlar, doğal anti-pıhtılaşma maddeleri olarak kabul edilir. Soğanlardaki kükürt içeriği trombositlerin kümelenmesini bastırarak kan pıhtılaşmasını önleyebilir. Soğanlar, sindirim sisteminde iyi bakterilerin (probiyotikler) gelişimini teşvik eden ve böylece sindirim işlevini geliştiren iyi bir diyet lifi ve prebiyotiklerdir.
 
Soğanların etkileyici sağlık yararları, kanser , kalp rahatsızlıkları ve diyabet dahil olmak üzere bir çok hastalığın tedavi edilmesinde ve önlenmesinde rol oynar . Sebzeler C ve B6 vitaminleri, folat, demir ve potasyum için mükemmel bir kaynaktır. Soğanlar ayrıca soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma sağlayan manganez açısından da zengindir.Soğan ayrıca, iltihapla savaşan bir başka antioksidan olan kersetin içerir.



Bununla birlikte, çiğ soğanlar sayısız fayda sağlayan daha yüksek seviyelerde organik sülfür bileşiklerine sahiptir. Haşlanmış soğanın da yararları vardır. İyi bir lif ve bakır kaynağı dır. Soğanlar kükürt, lif, potasyum, kalsiyum, B vitamini, C vitamini açısından zengindir ve yağ, kolesterol ve sodyum bakımından düşüktür. Kırmızı soğandaki flavonoidler kalp sağlığına katkıda bulunabilir. Soğanlar ayrıca kolesterol seviyelerini de geliştirebilir ve bu sonuçta kalbe fayda sağlar.


Bir çalışma, soğan ekstresinin kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabileceğini kanıtlamıştır. Ön araştırmalar, soğanların yaşa bağlı osteoporozu önleyebileceğini düşündürmektedir. Soğan ayrıca antibakteriyel özelliklere de sahiptir.Soğan, bağışıklık fonksiyonunu uyaran selenyum içerir.Soğanların anti enflamatuar özellikleri de solunum rahatsızlıklarının yatıştırılmasına yardımcı olabilir. Soğanlar, bir çalışmaya göre, uykuyu iyileştirebilen ve hatta stresi azaltabilen prebiyotikler içerir.



Soğandaki selenyum gözdeki E vitamini destekler. Soğanlardaki kükürt, kafa bitlerinin yok edilmesine yardımcı olur . Soğanlarındaki fitokimyasallar, C vitamini ile birlikte bağışıklığı artırmaya yardımcı olur.Soğanlar , kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan krom içerir .Soğanlarda kuersetin denilen güçlü bir bileşiğin kanserin önlenmesinde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir .Soğanlarda önemli miktarlarda bulunan fitokimyasallar, vücuttaki C vitamini için uyarıcı görevi görür.
 
Soğan ve sarımsak her ikisini de çok severim. Hiç kokusuna aldırış etmem :) Bütün yemeklerimin yanında mutlaka ya kuru soğan ya taze soğan olur. Soğan bildiğiniz en iyi doğal antibiyotik. Kaç yaşına geldim maşallah hiç rahim iltihabı yada iltihaplı bir hastalıkla karşılaşmadım. Bunu sürekli soğan ve sarımsak tüketmeye bağlıyorum. Zaten makalenizde verdiğiniz bilgilerde düşüncelerimiz doğrular nitelikte. Bilmediğim faydalarını da bu makale sayesinde öğrendim. Paylaşım için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst