Spermi olmayan erkek baba olurmu?

Uzman SühaN

Administrator
Spermi olmayan erkek baba olurmu?
Eskiden pek çok erkek, menilerinde “canlı sperm” bulunmadığı için çocuk sahibi olamıyordu. Ama artık testislerdeki spermlerle baba olmak mümkün…

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık ‘yansında erkekle ilgili sorunlar görülüyor… Hormonal bozukluklar, kanser tedavisi nedeniyle kemoterapi ya da radyoterapi uygulanması, testis kanserleri, testislerin doğuştan torbada olmaması, kabakulak ve genetik bozukluklar gibi nedenlerle bazı erkekte sperm üretimi olmayabilir. Bazen de sperm üretimi olur ama spermi taşıyan kanallar tıkandığı için kısırlık sorunu ortaya çıkar… Ancak gelişen tıp, erkek kısırlığında mucizeler yaratıyor…

Sperm Sayısı Düşük Olursa Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

Spermin çok az olduğu durumlarda mikroenjeksiyon yönteminin tercih edilmesi gerekir. Tüp bebek uygulamalarında yoğun olarak kullanılan mikroenjeksiyon işleminde canlı sperm hücresi en fazla 400 kat büyütülmektedir. Yapılan bu büyütmede spermin genel morfolojik özellikleri (baş yapısı, boyun yapısı ve kuyruk yapısı) incelenebilir. IMSI adı verilen yöntemle büyük büyütmeli objektifler ve özel optik sistemler aracılığıyla spermler 400 kat yerine 8000 kata kadar büyütülerek sperm başı içerisindeki bozuk yapılar ayırt edilebilmektedir. Bu sayede normal ya da normale yalan spermlerin seçimi sağlanmaktadır.



7.jpg



KISIRLIKLA İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.meleklermekani.com/forums/kisirlik.887/



DNA Hasarı Yüksek ise…

Sperm DNA yapısındaki hasarlar, döllenme başarısızlığı, embriyo gelişiminin durması, kötü veya yavaş embriyo gelişimi gibi problemlere sebep olabilmekte ve dolayısıyla gebelik şansım olumsuz etkilemektedir. Tüp bebek dışında DNA hasan yüksek olan spermlerin doğal yollardan gebelik elde etmesi de çok zordur. Eğer sperm DNA hasan yüzde 8’den az ise yumurtaların DNA’sı spermlerin hasarlı olan DNA’sim tamir edebilir ve sağlıklı çocuk doğabilir.

Hiç Sperm Bulunmaması Baba Olmaya Engel Midir?

Gelişen teknoloji artık çeşitli nedenlere bağlı olarak hiç sperm hücresi bulunmayan erkeklere de baba olma fırsatı veriyor. Sperm sayısının net bir şekilde ortaya konulması için sperm analizinin yapılması önerilir…

“Mikro TESE” isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkündür. Mikro TESE operasyonu; sperm üretim bozukluğu olan ve ilaçla tedavi edilemeyen erkeklerin bugün için çocuk sahibi olmalarında tek çözümdür. Çünkü bu yolla testis dokularından, elde edilebilen spermler mikroenjeksiyon yoluyla eşlerinin yumurtalarına aktarılarak başardı bir şekilde embriyo gelişimi ve gebelik sağlanabiliyor.

Hormonlara bakılmalı

Azospermi yani hiç spermi olmayan erkeklerde hormon değerlendirmesi at1 arım amalidir. Zira hormonların azalmasına bağlı bir durumda hormon verilerek hiç ameliyata gerek kalmadan sperm elde edilebilir. Sperm sayısı hafif ve orta derecede azalmış ise aşılama yapılır. Aşılamanın tek uygulama sonucundaki başarısı yüzde 10-15 arasında değişir.

Erkek kısırlığının en sık görülen nedenlerinden biri de yumurtalık damarlarında varisleşme yani; varikoseldir. Varikosel sorunu cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak bu operasyonun sperm kalitesini biraz artırsa bile hastanın kendiliğinden çocuk sahibi olmasına genellikle yetmez ve tüp bebek tedavisi gerekir.
kaynak:bahceci.com
 
Geri
Üst