Spiral varken hamile kalmak mümkün mü?

Uzman SühaN

Administrator
Spiral varken hamile kalmak mümkün mü?
Spiral varken hamile kalanlar varmı ? Spiral kullanırken hamilelik gebelik belirtileri nelerdir neler yapmak gerekiyor tüm ayrıntılar Melek Kadınlar Külübü'nde sizlerle...
İstenmeyen gebelikten korunmak için bir çok kadının tercih ettiği doğum kontrol yöntemlerin den biridir Spiral . %100 koruma sağlamaz. Tıpkı diğer doğum kontrol yöntemleri gibi , nadirende olsa gebelik söz konusu olabilir.



Spiral ile ilgili sitemize sayısız sorular almaktayız. Bunlardan en sık yöneltileni, bu ay adet olmadım adetim 6 gün geçti Spiral takılı olduğu halde hamile kalma olasılığım nedir ? Spiral ile korunmanın %100 olmadığını belirttik. Bazı nedenler den ötürü Spiral kayabilir ve gebelik oluşabilir. Bu yüzden beklenen mensinizde gecikme söz konusu ise mutlaka gebelik testi yapın. Spiralin rahim içerisinden aşağıya doğru vajina içerisine kayabilir. Spiralin kaydığını lekelenme ve kanama , erkeğin organına batma gibi durumlardan anlayabilirsiniz. Kayan spiralin koruma etkinliği azalır. Bu yüzden düzenli aralıklarla muayene olmanıza fayda var. Konuya dair ayrıntıları yazımızın devamın da bulabilirsiniz.

Öncesi ; Spiral kullanan kadın hamile kalırmı? Adlı konumuzu da inceleyebilirsiniz..


Spiral.jpg






Spiral kaymasının en sık nedeni çok doğum yapan hastalarda rahim ağzının fazla geniş olmasıdır. Diğer bir neden ilk takılma sırasında rahmin içerisine tam yerleşmemiş olmasından kaynaklanabilir. Bu nedenle her spiral takıldıktan bir ay sonraki adet döneminde kayma olması açısından tekrar kontrol edilir. Kayma saptandığında yenisi ile değiştirilmesi çoğu zaman çözüm olur ve tekrar kayma izlenmez. Tekrar kayma izlenirse başka uygun bir doğum kontrol yöntemi denenebilir. Her zaman mümkün olmasa da bazen kayan spirali yerine itmek de yeterli olmaktadır. Spiral ile korunan her kadın 1 yıl aralarla kayma açısından doktoruna kontrol ettirmelidir.

Spiral kaymasının belirtileri nedir? nasıl anlaşılır?


Spiralin kaydığını hasta kendisi anlayamaz ancak yukarıdaki şikayetlerden herhangi birisi olduğunda şühelenebilir. Spiral kayması durumunda bazen hiçbir belirti ve şikayet olmayabilir. Vajinal muayenede spiralin aşağıya rahim ağzına ve vajinaya doğru kaydığı görülebilir. Ultrason ile de spiralin kaydığı rahatlıkla anlaşılabilir.

Spiralin karın içerisine kayması:


Spiralin kendiliğinden karın içerisine veya idrar torbası (içerisine) kaydığı ve buraya yerleştiği hastalar çok nadiren görülmektedir. Spiral ultrason kontrolünde rahim içerisinde izlenemez ve karın röntgeninde karında olduğu görülür. Bu durumda spiralin ameliyatla çıkarışması gerekir. Bu çok çok nadiren görülen bir durum olduğu için spiral taktıran hastaların bu açıdan endişe etmeleri gerekemez.


Spiral ile korunmak ne kadar başarılıdır?



Spiral de doğum kontrol hapları, 3 aylık iğneler ve cilt altı implantlar gibi yüksek koruma başarısına sahiptir. 1 yılda gebe kalma riski %1'den düşüktür.


Spiral kullanırken gebelik oluşursa spiralle hamile kalanlar var mı ?


Hiçbir doğum kontrol yöntemi yüzde yüz koruma sağlamaz. Spiralle korunurken de çok nadiren de olsa gebelik oluşabilir. RİA kullanımında görülen gebeliklerin önemli bir kısmı araçın düşmesi ve düştüğünün fark edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Spiralle birlikte rahim içinde bir gebelik oluşursa ve gebeliğin devamı düşünülüyorsa ciddi enfeksiyon ve septik şok riskleri nedeniyle spiral çıkarılmalıdır. Ancak bu çıkarılma işlemi sonrasında %30 oranında kendiliğinden düşük riski vardır.Gebeliğin devamı istenmiyorsa küretajla gebelik sonlandırılır. Bununla birlikte spiralle rahim içinde gebelik oluşan kişilerde hiç bir müdahale yapılmasa bile %50 oranında düşük riski vardır. Erken doğum riski ise yaklaşık dört kat artar.
Eğer gebelik ilerledi ise spiral çıkartılamaz hale gelir ve orada kalması durumunda bebek üzerine anomali (sakatlık) açısından bir risk teşkil etmeyecektir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
slm 4 ay önce spral taktırdım bu ay adet olmadım çamur gibi leke var hamilemiyim ?
 
Merhaba ,spiral kayma yaparsa gebelik söz konusu olabilir. Bu gün HCG testi yapın ve sonuca göre hekime görünün..
 
Etkili doğum kontrol yöntemlerin den biridir spiral. Spiral taktıran bir çok hanım , spiralle gebe kalınıp kalınmayacağını merak ediyor. Spiralle gebe kalmak mümkün.Şöyleki, spiral kayarsa hamile kalınabilir. Spiralle gebelik belirtisi ,lekelenme ,adet dönemin de gecikme ,baş dönmesi bulantı gibi olmaktadır. Spiraliniz var ve mensinizde gecikme yaşıyorsanız tedbiren gebelik testi yapın.
 
bunları okuyunca iyice kortum spral var bende 3 yıldır kulanıyorum bu ay adet olmadım kesin hamilemiyimdir ?
 
Merhaba ,

Doğum kontrol yöntemlerin den biri olan Spiral , kayma yaparsa gebelik söz konusu olabilmektedir. Gecikmeniz gebelik kaynaklı yada , hormonal, rahim kaynaklı bir sorun dan ötürü olabilir. Tedbiren test yapın ve test sonucuna göre hekime görünün..
 
İstenmeyen gebeliklerden korunmak için kullanılan en yaygın korunma yöntemidir spiral. Doğru yerleştrilmediği ve yerleştirme sonrası kayma olduğun da gebelik söz konusu olabilmektedir.Spiral varken hamile kalma düşük bir ihtimal söz konusu ise bile böylesi bir risk vardır . Peki spiral varken hamile kalınırsa ne olur ? Spirali yerinde bırakmak yada çıkartmak gerekir . Durumu spiralin konumu belirleyecek. Şayet bebeği doğrucaksanız ;Spiral yerindeyken gebeliğin ilk üç ayında , kanama , ateş , kramp gibi belirtilere dikkat edin.Çünkü rahim içi araç yerindeyken dış gebelik ve düşük riskini yükseltir..
 
iyi günler ben 7 yıldır spiralle korunuyorum bu ay adet olmadım sadece 6 gündür böyle kahve telvesi gibi çamurumsu akıntım geliyor sizce hamilemiyim?
 
Merhaba, spiralle gebe kalmak mümkün. Şayet spiral de kayma olmuşsa hamile kalma olasılığınız var.Bunun dışın da hormonal problemler, rahim kaynaklı bir sorun lekelenmeye neden olabilir. Size önerim gebelik testi yapmanız . Sonuç negatif olursa mutlaka hekime görünüp muayene olun..
 
eylülde spiral taktırdım 2 ay lekelenme oldu adetim aynı tarihlerde oldu bu ay adetim gelmedi ve kahve telvesine benzer akıntım var 2 gün oldu sizce hamilemiyim
 
Geri
Üst