Sporla Meditasyon

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Sporla Meditasyon
Do sporlarını ilginç yapan en önemli özelliklerden biriside içinde barındırdığı mistizimdir.Meditasyon hem bilmisel olarak kanıtlanmış hemde mistizmin en önemli unsurlarından biri olmuştur.
Meditasyon ve uygulanması hakkında ki çok ilginç bulacağınız bilgileri sizler için derledik.



Do spor larında Meditasyon hakkında kısa bilgiler

Çeşitli meditasyon uygulamaları arasındaki ortak konu nefes,dikkatin tantien’de toplanmasıdır.tantien göbeğin dört parmak altında bir noktadır.

insanın yüksek sele veya ses çıkarmadan çıkardığı sese mantra denir.bir ses üzerin dede meditasyon yapılabilir.bir derenin sesi bir müzik aleti gibi,hatta sessizlik üzerine dahi meditasyon yapılabilir.

meditasyonda iki yöntem

1- Hint yogasında zihnini üçüncü gözde odaklaştırır ve görmez işitmez,acı duymaz yani duyu organlarından gelen tüm duyumları,kararları düşü nce lerinin zihnine girmesine müsaade etmez

2 - zan meditasyonu.zihin kendisini tamamen tanden noktası üzerinde yoğunlaştırır.zihin ötekinin tam zıddı olarak dışarıdan gelen tüm uyarılara karşı açıktır.

Meditasyon uygulamaları(özet)

1-Birinci gurupta,nefes alış verişi ile bedenin tümü üzerinde zihin yoğunlaştırma medşitasyonudur.

2-İkinci gurup sesle yapılan meditasyonlardır. Mantra da denir.

3- Üçüncü gurupta görsel konular vardır.(yantra ve mandala) belirli desenlerin zihinde yoğunlaştırılması ile yapılan meditasyondur.

Nefes alma yöntemleri

Derin nefes alınır ve sayarak verilir.eğer sayma işlemini on sayısında kesmeden sürdürürsek,bilinçli sayma işlemi üzerinde yoğunlaşılır. Bu uygulamanın amacı sayma değil bilinçli nefes alış verişinin düzenli izlenmesidir.
nefes alış(1) nefes tutma(4) katı nefes verme(2) katı nefes tutma(4) yani(1-4-2-4-) meditasyon yapan bu ritme uymak zorundadır.eğer uyulmasa bu durumda mide bulantısı ve baş dönmesi oluşabilir.

Nefes izlendiği zaman giderek daha derinlere ve daha derinlere battığını fark ederiz. Ve sonunda tatien(tanten) denilen enerji merkezine ulaşılır.

bambu yöntemi

bu yöntem meditasyon sırasında kısa aralıklarla dalga dalga nefes vermektir.bu uygulamada bilinç Tanten noktasına odaklaşır.

bambu ağacının gövdesi tek bir fırça darbesi ile çizilir.bambu ağacının boğumlarını belirlemek içinse fırça darbesinden kesintiler yapılır.

bambu nefesindeki kesintiler fırça darbesinde kesintiler yapar.bambu nefesindeki kesintiler fırça darbesindeki kesiklere benzediği için bu solunuma bambu yöntemi denir.

Sesle meditasyon

bir sözün ard arda yapılması anlamına gelen mantralar her nefes alış verişte bu mantralar tekrarlanır.nefes alışta”mu”nefes verişte”mu” nefese eşlik eder. Örnek satnam:nefes alışta sat,nefes verişte nam.

İslam da sufilerin yaptığı gibi “ya hu” “ya hak” nefes alındığı zaman “ya” nefes verildiği zaman “hu” hecesi kullanılır.

Hindi zumda en çok kullanılan mantra “om-aum” olarak seslendirilir.özet olarak doğadaki tüm sesler meditasyon için kullanılabilir.sesle yapılan meditasyon hem oldukça kolay hemde çok etkilidir.

Sesle meditasyonu özetlersek.

1-otur ve dinle

2-nefesini izle say

3-sesli ilahi sesler çıkar

4-enerjinin tantiende toplandığını hisset

5-meditasyon konusunda hazır olduğunun farkında ol

6-seni rahatsız eden korkuları yok et ve meditasyon yapmayı alışkanlık haline getir.

Görsel meditasyon ve zihnimizde canlandırma

Görsel meditasyon açık gözle yapılır.herhangi bir nesle görsel meditasyon konusu olabilir.

1-meditasyon bir nesneye bakmakla başlar.bir süre sonra gözler kapatılıp zihinde canlandırılmaya başlar.

2-meditasyon ilerledikçe o nesne zihin gözünün içinde adeta ışıklandırılmaya başlar.giderek daha arınmış bir görüntü olur.

3-eğer meditasyon yaptığımız bir resimse giderek derinlik kazanır ve üç boyutlu bir hale gelir.

Mandalar yuvarlaklar içine yerleştirilmiş diyagramlar ve resimlerdir.yantralar özel olarak görsel meditasyon yapmak için çizilmiş simgesel resimlerdir.
 
Geri
Üst