Stres Nedir?Stres Vücudumuzu Nasıl Etkiler?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Stres Nedir?Stres Vücudumuzu Nasıl Etkiler?
stres nedir,stresin nedenleri,stres vücudu nasıl etkiler,stresin vücuda zararları,stresin baş nedenleri,stresin tedavisi,stres psikolojiyi bozar mı,

stresnedir1.jpg


Çağımızın vebası stres, başta cilt olmak üzere birçok hastalığında habercisi. Üstelik kadın, erkek farketmeksizin herkesi etkiliyor.
Stres sonucu en çok karşılaşılan cilt sorunlarınının başında, sivilcelenme ve cilt kuruluğu geliyor. Ancak stresin ortaya çıkardığı en büyük problem erken yaşlanma belirtileri. Fazla stres altında olan kadınlar incelendiğinde, hücrelerinin biyolojik açıdan on yıl daha yaşlı göründüğü belirlenen bir gerçek.
Araştırmacılar, stres hormonunun artışına bağlı olarak daha fazla serbest radikal üretildiğini tahmin ediyor. Vücutta stresin etkisiyle üretilen serbest radikaller ise hücrelere doğrudan zarar verdiği gibi aşırı enzim üretimine sebep oluyor. Bu da yine hücresel hasara sebep oluyor.
Stres, kortizol hormonunu artırıyor. Özellikle düzenli ve yoğun strese maruz kalındığında yaşlanmayla doğal olarak artacak olan kortizol hormonu genç yaşlarda artmaya başlıyor. Kortizol hem hücre yaşlanmasını hızlandırıyor hem de vücudun savunma sistemini zayıflatıyor. Bu nedenle yaşlılıkta yakalanacağımız hastalıklara daha erken yaşlarda yakalanma olasılığı artıyor.
Yoğun ve sürekli strese maruz kalan kadınlarda östrojen salınımı düzensizleşiyor.
Kadınlık hormonlarından östrojen, kolajen üretimini artırdığı için ve başta cilt ve kemikler olmak üzere bedenin yaşlanmasını azaltan etkilere sahip olduğundan, östrojen salınımının düzensizleşmesi yaşlanmayı hızlandırıyor. Strese, cildin yeteri derecede nemlendirilmemesi, güneşten korunmaması, doğal beslenilmemesi ve hava kirliliği gibi nedenler de eklendiğinde, cilt problemleri kadınlar için bir kabusa dönüşüyor.
Stresli veya öfkeliyken, kaslarınızın kasılması en çok boyunda, omuzlarda ve yüzde etkiler yaratıyor. Kasılma tekrarlandıkça, çizgilere de zemin hazırlıyor. Endişe anındaki kaş çatma ise kırışıklıklara dönüşüyor.

Stresin cilt üzerindeki etkileri şu şekilde sıralanıyor:

  • Cildi bozuyor; cilt yaşlanması ve kırışıklıklar gibi sorunlar çıkıyor.
  • Cildin nem ve yağ dengesini bozuyor.
  • Akneleri artırıyor ve alerjik reaksiyonlara yol açıyor.
  • Göz, alın ve ağız çevresinde kasılmalar başlıyor.
  • Dudaklar uçukluyor.
  • Stres altında bozulan kan dolaşımı, kılcal damar genişlemelerine ve varislere yol açıyor
 
Geri
Üst