Stres nedir strese karşı neler yapılabilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Stres nedir strese karşı neler yapılabilir ?
Stres günümüz vebası . Her türden ve yaştan insanı etlieyebiliyor.Stres, herhangi bir fiziksel ya da duygusal uyaran ya da durumdan kaynaklanabilir. Çoğu zaman, insanlar iş stresi, ilişki stres veya ebeveynlik stres gibi farklı stres türlerinden müzdarip olabilirler. Bazı stres türleri, gebelik, artan yaş,çevresel faktörler,hormonal problemler,yaşam tarzı gibi belirli durumlardan kaynaklanır. Çocuklarda stresten etkilenebilmektedir.Kaynağına rağmen, herhangi bir stres türü yönetilemez veya tedavi edilmezse ezici olabilir.

stres.jpg





Travmatik bir olayın ardından birkaç hafta içinde, akut stres bozukluğu adı verilen anksiyete bozukluğu geliştirebilirsiniz. Bir veya daha fazla travmatik olay yaşamak, tanık olmak veya karşılaşmak akut stres bozukluğuna neden olabilir..Olaylar yoğun korku, korku ya da çaresizlik yaratabilir.Negatif stres, gerginlik ve kaygı, modern yaşamda son derece yaygın sorunlardır , çoğu insan, yaşamlarının bir noktasında potansiyel olarak tehlikeli veya zayıflatıcı stresle ilgili semptomlardan muzdariptir.




Stres belirtileri

Stres, duygusal, zihinsel ve fiziksel olarak nasıl hissettiğinizi ve aynı zamanda nasıl davrandığınızı da etkileyebilir.Stres bir kişinin zaman zaman yaşayabilecekleri talep veya baskılara karşı fiziksel veya duygusal tepkilerini anlatır. Stresin yaygın nedenleri arasında iş, para, ilişkiler ve hastalık bulunur. Semptomlar sinirlilik, uyku bozukluğu , baş ağrısı ve kas gerginliği olabilir.
Endişe
Korku
Konsantrasyon zorluğu
Karar verme zorluğu
Benlik saygısı eksikliği
Sinirlilik
Uyku bozuklukları

Strese neden olan nedir?

Büyük yaşam değişiklikleri sıklıkla stres yaratır; hatta bebek sahibi olma veya düğün planlama gibi mutlu olaylar.Ekonomik veya siyasi belirsizlikler, yaşam kalitesinin düşmesi, işsizlik gibi görünen yaşlanma ve terk etme korkusu gibi kalıtsal bir savunmasızlık ve endişeler, stres bildiren kişilerin genel bir artışına neden olmuştur. Diğer katkıda bulunan faktörler, düzenli boş vakitlerin veya fiziksel aktivitenin yetersiz olması, zayıf diyet, yetersiz bir aile yapısı ve bir destek ağı olmamasıdır. Bu kişisel, sosyal, ekonomik ve beslenme faktörleri , basit bir mide ekşimesinden bağışıklık sisteminde tepki azalmasına kadar kanser ve diğer hastalıklara kadar stres yaratmada biyolojik faktörlerle etkileşime giriyor .Stres seviyesi arttıkça ya da uzun süre devam ederse, kişi daha ağır duygusal ya da fiziksel belirtilere maruz kalmaya başlayabilir:

Aşırı yorgunluk
Depresyon
Kendinize veya başkalarına zarar verme düşünceleri
Baş ağrısı
Mide bulantısı ve kusma
İshal
Göğüs ağrısı veya basınç
Kalp çarpıntısı
Baş dönmesi
Halsizlik veya huzursuzluk
Nefes darlığı
Hiperventilasyon veya boğulma hissi


Ayrıca, stres altındaki kişilerin aşırı alkol ve uyuşturucu kullanımı, sigara kullanımı ve kötü egzersiz ve beslenme seçeneklerini daha az stresli muadillerinden daha fazla etkilemesi gibi sağlıksız davranışlara girme eğilimi daha yüksek olduğu bilinmektedir . Bu sağlıksız davranışlar, stresle ilgili semptomların ciddiyetini daha da arttırabilir, bu da çoğunlukla semptomların ve sağlıksız davranışların kısır döngüsüne yol açar.Uzun süreli, kontrolsüz stres, bir takım farklı tıbbi durumların gelişimi ile ilişkilidir.Stresin psikolojik ya da fiziksel hastalık nedeni olduğu düşünülürse, bir doktora danışılmalıdır. Doktor, semptomların nedeni olabilecek herhangi bir fiziksel ya da zihinsel rahatsızlığı dışarıda bırakacaktır. Doktor, hastanın yaşamını etkileyebilecek stres faktörlerinin belirlenmesi de dahil olmak üzere hastanın geçmişi ve koşullarını tartışır. Doktor, kişinin yaşadığı stres düzeyini ve stres ile başa çıkma becerilerini araştırmaya çalışacaktır.

Stres yönetimi ve rahatlığı

Stresle başa çıkmak için stratejiler geliştirmek, etkilerini engelleyebilir veya azaltabilir. Stresle başa çıkma, bunları yönetme veya bunlarla başa çıkma için birçok yaklaşım var. Bunlar egzersiz, diyet değişiklikleri, gevşeme, stres yönetimi, pskikolojik danışma ve ilaçları içerir.Gevşeme, stresle ilişkili kas gerginliğini azaltmaya yardımcı olan etkili bir yöntemdir. Birçok farklı gevşeme tekniği vardır, örneğin: yoga, meditasyon yapın...

Diyet ve egzersiz, stresin hafifletilmesinde önemli bir rol oynayabilir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek stresi yönetebilir.Mesela fazla çay ve kahve tüketimin den uzak durun.Endişeleri tarafsız bir kişi ile tartışmak, stres kaynaklarını tanımaya ve onlarla baş etmeye yönelik stratejilere karar vermeye yardımcı olabilir. Bunun mutlaka profesyonel bir terapist olması gerekmez. Bazı insanlar akupunktur, homeopati, bitkisel ilaçlar ve aromaterapi gibi terapileri hem stresin önlenmesinde hem de hafifletirken etkili buluyor. Şiddetli stres vakalarında stres kaynaklı semptomların bazılarını tedavi etmek için ilaçlar reçete edilebilir. İlaç sadece kısa süreli tedavi olarak düşünülmelidir .Unutmayın, ne kadar çabuk yardım alırsanız, o kadar iyi hissedeceksiniz.
 
Ben stresten dolayı ilaç kullanıyorum.İsmi secita tahamülsüzlüğe iyi geliyor. ilaç kullanımının yanı sıra stresli ortamlardan kişilerden uzak duruyorum. Hayatımdaki herkesi sildim diyebilirim. Arkadaş komşu dost bağlamın da kimse etrafım da kalmadı. Böyle daha mutlu ve huzurluyum. Ne demişler az insan çok huzur ;)
 
Günümüzün bir diğer sağlık problemi strestir. Stres kadın erkek cinsiyetin de görülmekle birlikte her yaş grubunu etkilemektedir. Yapılan araştırmalar kadınların strese daha fazla maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Özellikle hormon dalgalanmaların da menepoz, ve mens dönemlerin de stres kat ve kat artmaktadır. Günümüzde stresin tedavisi kişinin yaşam şeklini düzeltmesi ve uzmanın desteği ile giderilebilmektedir.Ayrıca bir takım terapi ve uygulamalarda stres üzerin de olumlu etkilere sahiptir. Yoga, meditasyon gibi uygulamalar zihni dinlendirdği gibi stres ve kaygı problemlerini ortadan kaldırmaktadır.
 
Stres öncelikle fiziksel bir yanıttır. Stresli olduğunda, vücut saldırı altında olduğunu düşünür ve vücudunu fiziksel eylem için hazırlamak için adrenalin, kortizol ve norepinefrin gibi kimyasallardan oluşan kompleks bir karışımı serbest bırakır.Vücudunuz stres altına girdiğin de agresif olabilirsiniz. Stres midenizi etkileyebilir ve mide ağrısı bulantısı yaşayabilirsiniz.Stres, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi gibi normal vücut işlevlerini yavaşlatır. Hepimiz stresli durumlara farklı tepkiler veriyoruz. Neredeyse her şey strese neden olabilir. Bazı insanlar için, sadece bir şeyler düşünmek veya birkaç küçük şey strese neden olabilir.Bazı durumlarda bazı insanlar etkilenir, bazıları etkilenmez. Geçmiş deneyim, bir kişinin nasıl tepki vereceğini etkileyebilir.Bir doktor normalde hastaya semptomlar ve yaşam olayları sorarak stresini teşhis eder.Teşhis karmaşıktır. Bu birçok faktöre bağlıdır.Tedavide kendi kendine yardım, stres yönetimi ve ilaç tedavisi bulunur.
 
Geri
Üst