Stresin vücudumuza sağlığımıza olumsuz etkileri

Uzman SühaN

Administrator
Stresin vücudumuza sağlığımıza olumsuz etkileri
stres,stres nedir,stresin zararları,stresin sağlığa zararları,stresin vücuda zararları,stresin yarattığı olumsuz durumlar




stres.png




Stres, yaşam deneyimlerine doğal bir fiziksel ve zihinsel tepkidir. Herkes zaman zaman strese maruz kalır.Stres hayatın bir parçasıdır ancak yönetilmeyen veya uzun süreli stres vücudunuzda hasara yol açarak beklenmedik ağrılara, diğer semptomlara neden olabilir. Sınırlı bir stres miktarı normal olsa da, sürekli veya şiddetli stres, fiziksel ve zihinsel sağlığınıza çok zararlı olabilir. Tüm stresler aynı olmadığından ve farklı stres türleri bizi biraz farklı şekillerde etkileyebilir. Stres, fiziksel, duygusal veya psikolojik zorlamaya neden olan her türlü değişiklik olarak tanımlanabilir. Strese katkıda bulunan şey, insandan insana büyük ölçüde değişebilir ve sosyal ve ekonomik koşullarımıza, içinde yaşadığımız çevreye ve genetik yapımıza göre farklılık gösterir. Strese yol açabilecek birçok şey var. Bir yakının ölümü, boşanma,okulda başarısızlık,işten ayrılma ,para kaybı strese neden olabiliyor.Bazı insanlar için stresli yaşam depresyon belirtilerine katkıda bulunabilir. Bazı araştırmalar ayrıca uzun süreli stresi, İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) veya mide ülseri gibi gastrointestinal koşullara ve aynı zamanda kardiyovasküler hastalık gibi durumlara da bağlamıştır . Makalemizin devamında stresin sağlığımız üzerindeki olumsuzları tüm detayları ile ele alınacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.


Stres, kontrolünüz dışındaki durumlara karşı zihinsel ve fiziksel direncinizin bir ölçüsüdür. Aslında stres, temel olarak size ne yapacağınız konusunda tavsiyede bulunan bir enerji patlamasıdır. Küçük dozlarda stresin birçok avantajı vardır. Örneğin, stres günlük zorluklarla karşılaşmanıza yardımcı olabilir ve hedeflerinize ulaşmanız için sizi motive eder. Fakat vücudumuz iyi ve kötü stres arasında ayrım yapmaz: sadece bir şekilde tepki verebilir. Bu, kronik stres ve vücudumuzun, kilo alımı da dahil olmak üzere her türlü sağlık sorunlarına neden olan doğal, evrimsel tepkisi. Baskı altında hissettiğimizde sinir sistemi vücudumuza adrenalin, noradrenalin ve kortizol gibi stres hormonları salmasını söyler. Bunlar, üzerimizde olduğunu gördüğümüz tehlike ile başa çıkmamıza yardımcı olacak fizyolojik değişiklikler üretir. Buna stres yanıtı denir. Stres yaşamın kaçınılmaz bir parçasıdır, ancak strese tepki verme şeklinizi geliştirebilir ve olumsuz stres yaratan durumlardan bazılarını önleyebilir veya değiştirebilirsiniz.


Stres, bir değişikliğe veya mücadeleye bir tepkidir. Kısa vadede stres yardımcı olabilir. Bu sizi daha fazla uyarıyor ve işlerinizi halletmeniz için size enerji veriyor. Ancak uzun süreli stres ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Stres, vücudunuzun ani tehlike veya uzun süreli zorluk gibi belirli durumlara nasıl tepki verdiğidir. Stresli olaylar sırasında vücudunuz adrenalin gibi hormon adı verilen kimyasalları salgılar. Stres hafif ve kısa vadeden daha aşırı ve uzun ömürlü olabilir. Kronik (uzun süreli) stres zihinsel ve fiziksel sağlığınızı etkileyebilir .Sıklıkla, stres psikolojik problemlere yol açar. İnsanları evde ve işyerinde ilişkileri bozabilecek güvensizlik, öfke, endişe ve korku hissettirebilir. Stres, anksiyete bozuklukları ve depresyonun gelişiminde de önemli bir rol oynar.Uzun süreli stres bağışıklık sisteminizle yıkıcı olabilir ve son zamanlarda yapılan bir çalışma , viral enfeksiyonların gelişme olasılığını artırdığını ileri sürmektedir.Stres mekaniğini anlamak, kendi stres düzeyinize karşı daha bilinçli olmayı ve proaktif adımlar atmayı sağlar.





Kronik stres belirtileri şunlardır:

sinirlilik
kaygı
depresyon
baş ağrısı
uykusuzluk hastalığı
Enerji eksikliği
Odak eksikliği

Stres hormonları solunum ve kardiyovasküler sistemlerinizi etkiler. Stres hormonları kan damarlarınızın daralmasına ve daha fazla oksijeni kaslarınıza yönlendirmesine neden olur, bu yüzden harekete geçmek için daha fazla güce sahip olursunuz. Ama bu aynı zamanda tansiyonunuzu yükseltir.Sonuç olarak, sık veya kronik stres, kalbin çok uzun süre çok fazla çalışmasını sağlar. Kan basıncınız yükseldiğinde, inme veya kalp krizi geçirme riskiniz de artar.Stres altında, karaciğeriniz size bir enerji artışı sağlamak için ekstra kan şekeri (glikoz) üretir. Kronik stres altındaysanız, vücudunuz bu ekstra glukoz artışına ayak uyduramayabilir. Kronik stres, tip 2 diyabet geliştirme riskinizi artırabilir.Stres, aynı zamanda, yiyeceklerin vücudunuzda hareket etme şeklini de etkileyebilir ve ishale veya kabızlığa yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı, kusma veya mide ağrısı yaşayabilirsiniz.Stres, kaslarınızda ağrı, gerginlik veya ağrıya ve aynı zamanda ağrılı spazmlara neden olabilir. Artrit, fibromiyalji ve diğer rahatsızlık semptomlarının alevlenmesine yol açabilir . Çünkü stres, ağrı için eşiği düşürür.


Stres hormonu kortizolün çok fazla olması kalp ve akciğer rahatsızlıklarını kötüleştirebilir. Bunlar arasında kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon ve astım bulunur.Hastalıkla savaşmak için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyacınız var, ancak stres vücudunuzun savunmasını zayıflatıyor. Örneğin, soğuk algınlığı veya grip yakalama olasılığınızı artırır. Ayrıca lupus ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi otoimmün durumları daha da kötüleştirebilir.Stresin bazı sağlık etkileri erkekler ve kadınlar için aynıdır. Örneğin, stres uyku sorunlarına ve zayıf bağışıklık sistemlerine neden olabilir . Fakat stresin kadınları etkilediği başka yollar da var.Stresli olduğunuzda kaslarınız gerilir. Uzun süreli gerginlik, baş ağrısı, migren ve genel vücut ağrılarına ve ağrılara yol açabilir. Gerilim tipi baş ağrıları kadınlarda yaygındır. Kadınlar, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluk veya obsesif kompulsif bozukluk da dahil olmak üzere, kaygı bozukluğuna erkeklerden fazla risk altındadır.


Yüksek stres seviyeleri, tansiyonunuzu ve kalp atış hızınızı artırabilir. Zamanla, yüksek tansiyon, inme ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kalp problemleri öyküsü olan genç kadınlar özellikle stresin kalbe olumsuz etkileri konusunda risk altında olabilirler. Kısa süreli stres diyare veya kusma gibi mide sorunlarına neden olabilir. Uzun süreli stres, erkeklerde olduğu gibi kadınlarda iki kat daha yaygın olan bir rahatsızlık olan irritabl bağırsak sendromuna (IBS) yol açabilir. Stres, gaz ve şişkinlik gibi IBS semptomlarını kötüleştirebilir.Stres, vücudunuzda kortizol adı verilen bir hormon miktarını artırır, bu da aşırı yeme ve vücudunuzun yağ depolamasına neden olabilir.Daha yüksek stres düzeyine sahip kadınların daha düşük stres düzeylerine sahip kadınlardan daha fazla gebe kalma problemleri vardır.Kronik veya uzun süreli stres yaşayan kadınlar daha şiddetli adet öncesi sendromu (PMS) belirtileri veya düzensiz dönemlere sahip olabilirler.

Hamilelik sırasında stresli hissetmek normaldir. Vücudunuz ve hormonlarınız değişiyor ve bebeğiniz ve hayatınıza getireceği değişiklikler hakkında endişelenebilirsiniz. Ancak hamilelik sırasında çok fazla stres sizi ve bebeğinizin sağlığını bozabilir. Hamilelik sırasında stres, uyku problemleri ve vücut ağrıları gibi normal hamilelik rahatsızlıklarını daha da kötüleştirebilir. Ayrıca, daha ciddi sorunlara da yol açabilir: Hamilelik sırasında veya doğumdan sonra depresyon bebeğinizin gelişimini etkileyebilir. Kilolu ya da hamilelik sırasında çok fazla kilo alan kadınlar , erken doğum (gebeliğin 37. haftasından önce doğum) ve gestasyonel diyabet dahil olmak üzere komplikasyonlar açısından risk altındadır . Herkes yaşamlarında bir noktada stresle uğraşmak zorundadır. Stresin olumlu bir şekilde ele alınmasına yardımcı olacak adımlar atabilirsiniz.Fiziksel aktivite kaslarınızı rahatlatabilir ve ruh halinizi geliştirebilir. Fiziksel aktivite ayrıca depresyon ve anksiyete belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.



Stres , bağışıklık sistemimize zarar verir . Vücudumuzda salgılanan kortizol, bağışıklık sistemini ve iltihap yollarını bastırır ve enfeksiyonlara ve kronik iltihap durumlarına daha duyarlı hale geliriz. Hastalıklarla savaşma kabiliyetimiz azalır. Kas ve iskelet sistemide stresten olumsuz etkilenir.Kaslarımız gerilir, bu da vücudun kendimizi yaralanma ve acıdan korumanın doğal yoludur. Tekrarlanan kas gerginliği bedensel ağrılara ve ağrılara neden olabilir ve omuzlarda, boyunda ve başlarda ortaya çıktığı zaman, baş ağrıları ve migrenlere yol açabilir . Akut stres tekrar tekrar yaşanırsa veya stres kronikleşirse (uzun bir süre boyunca) kan damarlarına ve arterlere zarar verebilir. Bu hipertansiyon, kalp krizi veya felç riskini artırır. Endokrin sistem, ruh hali, büyüme ve gelişme, doku fonksiyonu, metabolizma ve üreme süreçlerini düzenlemede önemli bir rol oynamaktadır, stresten olumsuz etkilenir.Üreme sistemlerimizde de sorunlar olabilir. Erkekler için kronik stres , testosteron ve sperm üretimini etkileyebilir . Hatta erektil disfonksiyon veya iktidarsızlığa yol açabilir. Kadınlar adet dönemlerinde değişiklikler yaşayabilir ve adet öncesi belirtileri arttırabilirler.Stres, duygusal refahımız üzerinde etki yaratmıştır. Günlük yaşamlarımızda yüksek ve düşük ruh halleri yaşamak normaldir, ancak aşırı stres sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Baskı altında insanlar, sigara içmek, çok fazla alkol almak veya stresi azaltmak için uyuşturucu almak gibi daha zararlı alışkanlıklar edinebilirler. Ancak bu davranışlar uyum sağlamak için uygun olmayan yollardır ve kişisel güvenliğimiz ve refahımız için yalnızca daha fazla sağlık sorunlarına ve risklere yol açmaktadır. Bu yüzden stresinizi yönetmeye çalışın. Stresle başa çıkamıyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın..


Yukarıda tarif edildiği gibi bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri nedeniyle, stres hormonları birçok farklı hastalığın ve bedensel sistemlerin gelişimini ve şiddetini etkiler. Bazı durumlarda, stres mevcut koşulların kötüleşmesine neden olur. Diğer durumlarda, stres, ilk etapta yeni koşulların geliştirilmesinde savunmasızlık yaratan önemli bir faktör gibi görünmektedir.Kronik stres hormonu tarafından uyarılan fiziksel değişiklikler insanların iştahını artırarak kilo almasına ve potansiyel olarak obez olmasına neden olabilir. Obezite, bireyleri diyabet, kalp hastalığı, felç ve artrit gibi diğer sağlık sorunlarına yakalanma riski taşır. Kronik stres ayrıca insanların iştahlarını kaybetmesine ve çok fazla kilo vermesine neden olabilir. Zamanla, sürekli stres, kas gerginliğine bağlı olarak ağrılara neden olabilir. Strese eşlik eden hormonlar, hem kadınlar hem de erkekler için üreme sorunlarına neden olabilir. Kadınlar adet bozuklukları (ağrı veya ağır kanama gibi) veya tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar yaşayabilir. Stresli erkeklerde cinsel problemlerle karşılaşabilir.Mevcut kanıtlar, insanların stres düzeylerinin, kanserlerinin seyrini (ya da yayılmasını) etkileyebileceğini göstermektedir.



Stresle baş etmede önemli bir adım, sizin için bir problem olduğunda ve karşılaştığınız fiziksel ve duygusal işaretler ile karşı karşıya kaldığınız baskılar arasında bir bağlantı kurmanızdır. Gerilim kasları, aşırı yorgunluk hissi, baş ağrısı veya migren gibi fiziksel uyarı işaretlerini gözardı etmemek önemlidir. Stresle karşılaştığınızı fark ettikten sonra, altta yatan nedenleri tanımlamaya çalışın. Stresinizin olası nedenlerini pratik bir çözüme sahip olanlara, her zaman daha iyi olanlara ve bunun hakkında hiçbir şey yapamayacağınıza göre sıralayın. İyileştirebileceğiniz şeylere doğru küçük adımlar alarak kontrolü ele alın. Yapabileceklerinizi ele almak için bir plan düşünün. Bu, kendinize gerçekçi beklentiler belirlemeyi ve temel taahhütleri önceliklendirmeyi içerebilir. Sağlıklı bir diyet, diyetle ilişkili hastalıkların riskini azaltacaktır. Ayrıca, yiyeceğin ruh halimizi nasıl etkileyebileceğini gösteren kanıtlar da artmaktadır. Diyetimiz, temel vitaminler ve mineraller ve su dahil olmak üzere yeterli miktarda besin sağladığımızdan emin olmakla korunabilir.Fiziksel egzersiz, stresin etkilerini yönetmek için mükemmel bir başlangıç yaklaşımı olabilir. Yürüyüş ve diğer fiziksel aktiviteler, endorfin üretimi yoluyla doğal bir 'ruh hali artışı' sağlayabilir. Birazcık fiziksel aktivite bile bir fark yaratabilir
 
Günümüz toplumunda, stres, sinsi bir artışa yol açmaktadır.Stres, çoğu zaman göz ardı edilen hasara neden olur ve bu, yakından incelenmesi ve değerlendirilmesi gereken sosyal bir olgudur.Stres, fiziksel, psikolojik, duygusal, sosyal, vb. Gibi farklı bir doğanın çeşitli kaynaklarından gelir.Stresli durumlarla karşılaştığında, insan vücudu adrenalin de dahil olmak üzere çeşitli hormonları serbest bırakarak tepki gösterir. Başlangıç aşamasında stres, çarpıntı, boğazda şişlik, anksiyete, sıkıntı gibi belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler genellikle kısa sürelidir. Fakat uzun bir süre sonra, kontrolsüz stres kişinin sağlığına zararlı olabilir; Belirtiler fiziksel, duygusal, psikolojik veya davranışsal nitelikte olabilir. Gözlemlenebilir kısa vadeli etkilere ek olarak, stres, kalp hastalığı, damar hastalığı ve kanser gibi çeşitli kronik hastalıkların gelişimine katkıda bulunur.Açıkçası, stresin çok olumsuz etkileri vardır. Bununla birlikte, düzgün bir şekilde yönetildiğinde, iyi bir yanı da olabilir. Gerçekten de, kişinin konsantrasyonunu arttırmak yararlı olabilir, yaratıcılığa katkıda bulunur, üretkenliği artırır ve yeni beceriler geliştirmeye yardımcı olur. Fakat bunun için, onu kontrol etmeyi ve daha iyi yönetmeyi öğrenmelisiniz.
 
Geri
Üst