Süt Dişi Bankacılığı Çalışmalarına Başladı Emek Kurtoğlu Makalesi

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Süt Dişi Bankacılığı Çalışmalarına Başladı Emek Kurtoğlu Makalesi
emek kurtoğlu
Süt Dişi Bankacılığı






Diş hekimi Emek Kurtoğlu Türkiye’de de çalışmalarına başlanan
dremek.jpg
“süt dişi bankacılığı” hakkında bilgi verdi.

Çocukların süt dişleri, kök hücresi elde etmek için ideal bir kaynaktır çünkü herhangi bir cerrahi işlem gerektirmez. 6 ila 13 yaş arasında kendiliğinden düşen 20 uygun süt dişi bulunmaktadır ve sütdişi kök hücreleri, yetişkin hücrelere nazaran tam gelişmemiş olmasından dolayı çok daha fazla doku tipi oluşturma potansiyeline sahiptirler.

Kök hücre nakli nedir?

Rejeneratif tıp açısından büyük umutlar beslenen kök hücrelere ilişkin araştırmalar gerek laboratuar gerekse klinik düzeyde büyük hızla devam etmektedir. Günümüzde klinikte kök hücrelerin tedavi amacıyla kullanıldığı tek alan halk arasında “ilik nakli” olarak da bilinen kan ve bağışıklık sisteminin yeniden inşası esasına dayanan kemik iliği ve/veya dolaşımdaki kan kök hücre naklidir.
Yaklaşık kırk yıldır uygulanmakta olan ve binlerce hastanın sağlığına kavuşmasında rol oynayan birincil hücre tipi “hematopoietik” kök hücresi olarak tanımlanmıştır ve bu hücreler erişkin insanlardan izole edilebilen az sayıdaki kök hücrelerden biridir. Esas itibariyle, kemik iliğinde yerleşik olan “hematopoietik” kök hücreleri normalde karaciğerde, dalakta, göbek kordonunda, plasentada, süt dişlerinde ve erişkin kanında bulunurlar.

Süt dişi bankacılığı nedir?

Diş kök hücreleri, 2 ile 13 yaş arası çocukların “geçici” veya “süt dişi” olarak adlandırılan dişlerinde bulunan kök hücrelerdir. Özellikle süt dişi kök hücrelerinin diğer tipteki kök hücrelere nazaran vücut organ ve dokularına dönüşebilme yetenekleri daha fazladır.
Süt dişi bankaları bu çok özel hücreleri özel işlemlerden geçirerek, ihtiyaç halinde kullanımları için saklayan kök hücre bankalarıdır.

Süt dişi neden saklatılmalıdır?

Süt dişleri, diğer vücut hücrelerine dönüşebilme yeteneğinde olan kök hücreler bakımından oldukça zengindirler. Süt dişlerinin hücreleri, kök hücreleri gibi davranırlar. Hızla çoğalırlar, sinir benzeri hücreler halini alabilirler. Bu hücreler süt dişi kaynaklı “multipotent” kök hücreler olarak adlandırılmaktadır. Yapılan araştırmalar hayat kurtarma potansiyeli olan bu kök hücrelerin saklatılması gelecekteki birçok hastalığın tedavisinde kök hücre kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

Süt dişi saklatmanın faydaları nelerdir?

Kök hücrelerle ilgili çalışmalar dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla ilerliyor. Özellikle de diş hekimliği alanında gelişmeler devam etmektedir. Yakın zamanda bazı kök hücre tedavileri diş hekimliğinde yerini alacak. Yani yakın bir gelecekte özellikle diş eti, çene kemiği, çarpık diş ve çürük tedavileri, kök hücrelerle ortadan kaldırılabilecek ve dişsizlik adeta tarihe karışacak.

Türkiye'de kaç merkez süt dişi bankacılığı yapmaktadır?

Genkord Türkiye’de ilk kurulan kordon kanı bankalarından biri olmakla beraber süt dişi hücrelerine yönelik olarak açılmış ilk ve tek işleme laboratuarı ve saklama bankasıdır.

Süt dişi saklatmanın maliyeti nedir?

Münferit bir süt dişini işlemenin maliyeti 500 ytl’dir. Yıllık saklama ücreti ise 50 ytl’dir. Takip eden her süt dişi için ise ilave 100 ytl saklama bedeli alınır.
 
Geri
Üst