Süt Veren Anneler Nasıl Beslenmeli?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Süt Veren Anneler Nasıl Beslenmeli?
süt veren annelerin beslenmesi, süt veren anne nasıl beslenmeli, lohusalar nasıl beslenmeli


Sevgili melekler, dünyanın en değerli varlığına, bebeklerine sahip olan taze annelerin en büyük görevlerinin başında bebeklerini emzirmek gelir. Bunu büyük bir sevgiyle ve istekle yapan annelerin her zaman aynı derecede bol sütü olmayabiliyor ne yazıkki. Günlük ekstradan 500 kaloriye daha ihtiyaçları olan emziren annelerin beslenmeleriyle ilgili çok önemli bilgiler veriyoruz sizlere...


süt-veren-anneler.jpg





Aslında emziren kadının fiziksel aktivitelerle kaybettiği enerjisinin giderek azalması durumunda takviyeye gerek duyulmayacak kadar vasat bir destekten söz edilmektedir. Bu dönemde genellikle hamilelikte edinilen fazla kilolar kullanılır. Yine de gerekliyse, emzirmenin sürekli enerji isteyen bir süreç olması bakımından bu ek, tamamlayıcı enerjinin alınmasının tüm güne yayılması tercih edilmektedir.

Proteinler, vitaminler, kalsiyum, fosfor ve iyot

Sebze, meyve, tahıl ve protein alınan doğru beslenme, bir annenin süt üretmek için gereken doğru maddeleri alması demektir.

Besleyici maddelere bakılırsa emzirme sırasında büyük bir protein kullanımı söz konusudur (fazladan yüzde 40 yani günde yaklaşık 20 gr.). A, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra B kompleksi vitaminleri ihtiyacı da artar. Kalsiyum, fosfor ve iyot ihtiyacı ise yüzde 50 oranında artar.

Kalsiyum, balık, kuru meyve ve koyu yeşil sebzeler gibi tahıl olmayan pek çok yiyecekte bulunur. İhtiyaç duyulan tüm bu besinleri sağlamak için normal beslenmeyi değiştirmek gerekmez, dengeli ve çeşitli bir beslenme yeterlidir. Doktor tarafından değerlendirilen özel durumlar dışında ek vitamin desteğinin faydası yoktur.

Su

Su ihtiyacı daha fazladır fakat bu annenin susadığı zaman dışında kendini su içmeye zorlamasını gerektirmez. Esasında bebeğin meme ucunu emmesine karşılık olarak annenin böbreği idrar ile dışarı atılan su miktarını düşürme kapasitesine sahiptir.

Öyleyse sıvılar sadece susandığında alınmalı ve zorunluluk hissedilmemelidir. Süt yapıldığı için sıvı tüketilir ama tersi değil, ne kadar sıvı tüketilirse o kadar süt üretilmez. Genellikle kadınlar bol sıvı tükettiklerinde daha fazla süt ürettiklerine inanırlar, fakat bu inanış bilimsel bir dayanağı olmayan duygusal bir durumdur.

Soğan, sarımsak, kuşkonmaz ve lahana

Bazı besinler fazla tüketilirlerse süte farklı bir “lezzet” verirler;

Aslında sütün içeriğinin kalitesi değişmez, sadece duyu organlarıyla algılanan özellikleri (tat, lezzet, koku, renk) değişir. Bu lezzet değişiminin bebeğin emme isteği üzerinde etkili olduğu noktada “aromatik” özellikleri oldukça yoğun olan soğan, sarımsak ve bazı özel durumlarda kuşkonmaz ve lahana tüketiminin sınırını aşmamak tavsiye edilir. Bazı çocukların sütün tadındaki bu “değişimler”i yadırgamayacağı da göz ardı edilmemelidir. Hamileliği sırasında bu yiyecekleri tüketen anne çocuğa amniyotik sıvı aracılığıyla bunları tattırmış olduğundan çocuk rahatsız olmaz. “Süt yapan” yiyecekler yoktur, doğru beslenme süt bezinin iyi çalışmasını sağlar. Öyleyse sütü arttırdığı söylenen besinlerden oluşan bir beslenme macerasına atılmak veya istemeye istemeye fazla miktarlarda süt ya da bira içmeye zorlanmak yararsız hatta zaman zaman da zararlıdır.
 
Geri
Üst