Süte bağlı kabızlık nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Süte bağlı kabızlık nedenleri ve tedavisi
Kabızlık, çocukları ve yetişkinleri etkileyen yaygın bir semptomdur. Kabızlığa neden olan hastalıkların bazıları bilinmesine rağmen, kabızlık vakalarının büyük çoğunluğu herhangi bir hastalıktan kaynaklanmaz. Aslında kabızlık vakalarının önemli bir kısmının nedeni belirlenmemiştir. Bu bilinmeyen vakaların çoğunda sorunun herhangi bir hastalıktan çok diyet ve yaşam tarzı faktörlerine dayandığı düşünülmektedir. Bazı gıdalar kabızlığa neden olabilir ve bazı çocuklarda süt tüketiminin kabızlığa neden olabileceği bilinmektedir. Bu makalede kabızlık,süte bağlı kabızlık, süte bağlı kabızlık nedenleri,süte bağlı kabızlık tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.


süt kabızlığı.gif






İnek sütü allerjisi çocuklarda farklı sunumlara sahiptir ve kronik kabızlık gibi işlevsel bağırsak semptomlarına neden olabilir.Süt kabızlığı veya herhangi bir süt ürünleriyle kabızlık, bağırsak hareketlerinin çok seyrekleştiği ve süt veya süt ürünleri tükettikten sonra geçmesi zor olan sert dışkıların olan bir durumdur. Bazı yetişkinler süt içtikten sonra kabızlığa maruz kalabilirler, ancak çocuklarda daha sık görülür. Son yıllarda araştırmalarla kabızlık ve süt arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıkmıştır.Neyse ki süt kabızlığı ciddi değildir. İnek sütünü ve ilgili süt ürünlerini durdurarak kolaylıkla iyileştirilebilir. Bir çocuğun inek sütünü tüketmeksizin yeterli besin elde etmesini sağlayacak bir takım alternatifler vardır.


Süte bağlı kabızlık nedenleri


Anlatılan sağlık yararlarına rağmen, inek sütü, yaygın alerjenik gıdalardır. Bu, bazı insanların vücutlarında inek sütünün varlığına tepki göstereceği anlamına gelir. Alerji, bağışıklık sisteminin zararlı olmayan başka bir maddeye reaksiyon göstermesidir. Bağışıklık sistemi, bu maddeyi (alerjen) işgalci mikroorganizmalarla aynı şekilde görür ve varlığına tepki verir. Allerjenin bulunduğu yerde iltihaplanmaya yol açar ve bazı durumlarda iltihap vücuda yayılabilir


Süt içtikten sonra kabızlık, laktoz intoleransı ile aynı değildir. Laktoz intoleransında vücut, süt şekeri laktozunu sindirmek için gerekli olan enzimden yoksundur. Sonuç olarak süt, şişkinlik, gaz, karın krampları ve diyare gibi çeşitli sindirim belirtilerine neden olan bağırsaklarda bir miktar sindirlmeden kalır. İnek sütü allerjisi ile, bağışıklık sistemi sütün varlığına ve özellikle sindirim sistemindeki süt proteinlerine tepki verir. Bununla birlikte, çoğu kabızlık vakası açık olmayan ancak herhangi bir hastalıktan kaynaklanmayan nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bu fonksiyonel kabızlık olarak bilinir. Süt alerjisi de bu tip kabızlığa katkıda bulunabilir.



Belirti ve bulgular

Belirtiler her zaman açık olmayabilir.Bununla birlikte, ebeveynler, aşırı abdominal şişkinlik, anormal derecede yüksek bağırsak sesleri, belirgin bir neden olmadan ağlamak ve iştah değişikliği gibi belirtileri not almalıdır. Belirtiler, genellikle inek sütü içtikten kısa bir süre sonra ortaya çıkar.

Sert dışkı

Dışkı yapmada zorlanma

Dışkı yaparken ağrı olması


İnek sütü kabızlığına sahip birçok çocukta da başka alerjik durumlar vardır:


Atopik dermatit - kuru cilt, kaşınma, kızarıklık.

Allerjik rinit - sık sık hapşırma, burun akması ve burun tıkanıklığı.

Astım - nefes darlığı, hırıltılı solunum, fiziksel olarak daha az aktif



Süt Kabızlığının Tedavisi


Kronik kabızlığın komplikasyonları ortaya çıkmadığı sürece tıbbi tedavi ilk hareket yolu olmamalıdır. Tezgah üstü müshil maddeler çocuklar için tavsiye edilmez .Doktor tarafından reçete edilmediği sürece küçük dozlarda bile kullanılmamalıdır. Genellikle diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri süt kabızlığının tedavisi için yeterlidir. Bununla birlikte, bazı vakalarda, kabızlığa katkıda bulunan birden fazla faktör olabilir.. İnek sütü alerjisi nedeniyle devam eden kabızlık tedavisi için bir çocuk doktoru ve çocuk diyetisyeni mutlaka danışılmalıdır.
 
Çocukluğumdan beri süt içerim.Sütü çok seviyorum. Biz kadınlar için kemik sağlığı önemli. Süt içtiğim zaman kesinlikle kabızlık gibi sorunları yaşamıyorum.Bilakis metabolizmamın hızlı çalışmasını sağlıyor. Fakat bazı insanalrda süt tüketimi sonrası ishal veya kabızlık görülebiliyor. Buda kişinin metabolik yapısıyla ilgili diye düşünüyorum. Süt içerken ishal olanlara tavsiyem içtiğiniz süte muz ilave edin. Bu ishali engelliyecek normal dışkılamayı sağlayacaktır.
 
Geri
Üst