Tam buğday ekmeğinin faydaları zararları kalorisi besin değerleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Tam buğday ekmeğinin faydaları zararları kalorisi besin değerleri
tam buğday ekmeğinin faydaları, tam buğday ekmeğinin zararları, tam buğday ekmeğinin kalorisi, tam buğday ekmeğinin besin değerleri

Son yıllar da insanlar beslenme konusun da oldukça bilinçlenerek daha sağlıklı, doğal gıdalara doğru yöneldiğini görebiliyoruz. Alternatif tıp olarak da artık birçok hastalık için doğal tedavi yollarını tercih eden tüketicinin bir başka seçeneğide gün geçtikçe beyaz ekmekten uzaklaşması oluyor.
Hatta bazı kişiler ekmeğini satın almak yerine evde ekmek yapma makinesi ile farklı şekiller de yaparak doğal beslenme yollarını tercih ediyorlar. Evde ekmek yapılışı konumuza göz atabilirsiniz

Beyaz ekmeğin kilo aldırmaktan başka bir etkisi olmadığını artık biliyoruz. Ama yine de bazı kişiler bir türlü beyaz ekmekten vazgeçemiyor ve hatta onu yemeden doymadıklarını belirtiyorlar.

Hatta son bir senedir diyebilirim bizim evdede doğal ekmekler tercih ediliyor ve tam buğday ekmekleri. kepekli ekmekler beyaz ekmeğin yerine tercih ediliyor.

Özellikle kilo sorunu olanlar ve sindirim problemi yaşayanların tercih ettiği doğal ekmekler, formunu korumak isteyenler ve sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından da tercih ediliyor.

Melekler mekanı olarak sizler için tam buğday ekmeği hakkın da oldukça detaylı bilgiler edindik. Tam buğday ekmeğinin faydaları, tam buğday ekmeğinin kalorisi, besin değerleri ve beyaz ekmek ile arasın da ki farkları sizler için paylaşıyoruz.

tam-bugday-ekmegi-nedir-tam-bugday-ekmeginin-icerigi-ve-faydalari-nelerdir-buyuk-4.JPG


Tam buğday ekmeğinin normal ekmeğe göre ilk avantajı daha çok besin lifi içermesinden ileri geliyor. 1 dilim beyaz ekmekte 1.4 gram besin lifi varken bu oran 1 dilim tam buğday ekmeğinde 2.6 grama kadar çıkıyor.

Daha çok besin lifinin ilk etkisi kişinin daha az ekmek yiyerek daha uzun süre tok hissetmesini sağlaması. Ayrıca sindirime katkıda bulunarak bağırsak hareketini düzenliyor.

Yani beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğine geçerseniz hem daha az kalori alırsınız hem de sindirim sisteminiz nispeten daha iyi çalışır.

Tam Buğday Ekmeği ve Beyaz Ekmek Arasındaki Üretim Farkı Nedir?

Tam buğday ekmeğinin yapım aşamasında buğdayın bütünü kullanılır. Diğer bir ifadeyle ayrıştırılan herhangi bir bölümü yoktur. Oysa beyaz ekmek yapımı böyle değildir. Beyaz ekmek yapımı sırasında buğdayın kepek ve “ruşeym” kısmı ayrılır.

Tam buğday 3 kısımdan oluşur;

Ruşeym: Buğdayın çekirdek kısmına verilen addır. Ağırlık olarak buğdayın sadece % 2.5’luk kısmını oluşturur. Lif bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda vitamin ve mineraller bakımından da zengindir.

Kepek: Bu kısım buğdayın en dış kısmıdır. Buğdayın kabuğu olarak bilinen kepek, buğdayın % 15’ini oluşturur. Lif bakımından buğdayın en zengin bölümüdür.

Endosperm: Buğdayın büyük bölümüne verilen addır. Ortalama bir buğdayın % 80’lik kısmını oluşturur. Özellikle nişasta yönünden zengindir.





Tam buğday ekmeği yapımında yukarıda saydığımız buğdayın tüm bölümleri kullanılırken beyaz ekmek yapımında sadece endosperm kısmı kullanılır

Tam Buğday Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

Kolesterol: Tam buğday ekmeğinin “kötü kolesterol” olarak bilinen vücuda zararlı kolesterolü düşürdüğü bilinir

Özellikle kolesterolü bir çıkıp bir inenler için tam buğday ekmeği iyi bir dengeleyicidir. Düzenli olarak tam buğday ekmeği yiyerek kolesterolü dengede tutabilirsiniz.

Sindirim Sistemi: Tam buğday unundan hazırlanmış ekmek lif yönünden değerlendirildiğinde beyaz ekmeğe göre çok daha fazla lif içeriğine sahiptir. Lifli gıdalar sağlıklı beslenme programlarında ciddi bir yer tutar. Lifli yiyeceklerin en belirgin özelliği bağırsak hareketliliğini sağlamasıyla birlikte kabızlığı önlemesidir.
Tuvalet sorunu yaşayan insanların bol bol lifli gıdalar tüketmesi ve beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yemesinin önemi buradan kaynaklanmaktadır Çünkü beyaz ekmek hazırlanırken buğdayın kepeği ve ruşeymi ayrılarak beyaz ekmekten çıkarılır.

Oysa buğdaydaki lif deposu kepeğinde ve ruşeym kısmındadır. Bu nedenle de beyaz ekmek tam buğday ekmeğine göre çok daha az lif içerir.

Kepekli ekmek mi yemeli beyaz ekmekmi?



Düşük Glisemik İndeks: Tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi beyaz ekmeğe göre daha düşüktür. Bu oran beyaz ekmekte 70 üzerinde glisemik indeksi iken tam buğday ekmeğinde 50’lerde glisemik indeks şeklindedir Bu sayede tam buğday ekmeğini yedikten sonra daha uzun süreli tokluk hissi yaşanır, ani acıkmalar ortadan kalkar ve kan şekeri beyaz ekmekte olduğu gibi aniden yükselmez.

Glisemik İndeks Nedir?: Karbonhidrat içerikli her yiyecek kan şekeri seviyesinin değişmesine neden olur. Yemek yedikten hemen sonra vücudumuz yiyeceklerdeki glikozu basit şekere dönüştürme işlemini gerçekleştirir. Böylece glikoz kan dolaşımına girerek vücudumuzun her bölgesinde dolaşmaya başlar. Bu şekilde hücrelere de girmiş olur. Hücrelere girerek enerji üretiminde kullanılır. İşte “glisemik indeks” yiyeceklerin bu işlemi ne kadar hızlı yaptıklarını ölçmek için kullanılan bir listedir. Glisemik indeksi yüksek yiyecekler kan şekerini hızla yükseltir, kısa süre sonra ise açlık hissi verir. Glisemik indeksi düşük yiyecekler ise uzun süre tok kalmanızı sağlar, kan şekerini hızlı şekilde yükseltmez ve şekerin dengede kalmasına yardımcı olur

Vitamin ve Mineraller: Tam buğday ekmeğinin besin değeri oldukça yüksektir. Gerek vitaminler gerek mineraller bakımından beyaz ekmeğe göre son derece zengindir. B1, B2, B3, B9 (folik asit) ve E vitamini içerir. İşte tam buğday ekmeğini beyaz ekmekten ayıran bir diğer önemli nokta budur.
Çünkü beyaz ekmek işlenişi sırasında bahsettiğimiz bu vitaminlerin büyük çoğunluğunu kaybeder. Oysa tam buğday ekmeğinde bu vitaminlere ulaşmak mümkündür. Bu vitaminlere ek olarak selenyum, demir, potasyum minerallerini de bulundurur. Aşağıda tam buğday ekmeğinde bulunan vitamin ve mineraller daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Kilo Vermek: Uzun süreli bir tokluk hissi yaratması nedeniyle diyet listelerinde sık sık gördüğümüz tam buğday ekmeği beyaz ekmeğe göre daha besleyici olmakla birlikte aynı beyaz ekmek gibi yüksek kalori değerine sahiptir. Yani 5 dilim normal ekmeğin yerine 5 dilim tam buğday ekmek koymak kilo vermenizi sağlamaz.
Ama günde 1 dilim ekmek tüketecekseniz bunun tam buğday ekmeği olması alacağınız vitamin, mineral ve besin lifi bakımından beyaz ekmeğe göre oldukça avantajlı olacaktır. Yeri gelmişken kalori miktarlarını da vereyim; 1 kalın dilim beyaz ekmek (+- 40 gr) ortalama 100 kalori, 1 dilim tam buğday ekmeği ise ortalama 85 kalori içerir.

Yüksek Tansiyon: Tam buğday ekmeği tansiyon hastalarında kan basıncının kontrol altında tutulması için önerilen besin lifi, potasyum, magnezyum, folat, demir ve selenyum mineralleri bakımından zengin olduğundan tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabilir (6). Hem kolesterolü hem de tansiyonu düşürmesi nedeniyle tam buğday ekmeği için genel olarak kalp sağlığı için faydalı bir ekmek türü diyebiliriz.
Tabii “kontrollü olarak tüketildiğinde” diyerek altını çizelim çünkü tam buğday ekmeği aynı zamanda tansiyon hastalarına önerilmeyen sodyum bakımından da zengindir. 1 ince dilim tam buğday ekmeği sağlıklı kişiler için önerilen günlük sodyum miktarının %6’sını tek başına karşılar.

Tam Buğday Ekmeğinin Besin Değeri

1 ince dilim (+-28 gr) tam buğday ekmeği;

69 kalori
12 gr karbonhidrat
2 gram besin lifi (günlük ihtiyacın %8’i)
0.1 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %1’i)
2.2 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %3’ü)
0.1 mg B1 vitamini (günlük ihtiyacın %7’si)
0.1 mg B2 vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
1.3 mg B3 vitamini (günlük ihtiyacın %7’si)
0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %3’ü)
14 mcg folik asit (günlük ihtiyacın %3’ü)
30 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %3’ü)
0.7 mg demir (günlük ihtiyacın %4’ü)
23 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %6’sı)
56.6 mg fosfor (günlük ihtiyacın %6’sı)
69.4 mg potasyum (günlük ihtiyacın %2’si)
132 mg sodyum (günlük ihtiyacın %6’sı)
0.5 mg çinko (günlük ihtiyacın %3’ü)
0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın %5’i)
0.6 mg manganez (günlük ihtiyacın %30’u)
11.3 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %16’sı) içerir (7).
Yukarıdaki listede “günlük ihtiyaç” olarak belirtilen rakamlar sağlıklı kişiler için önerilen 2000 kalorilik referans diyeti baz alınarak oluşturulmuştur. Kişinin vitamin ve mineral ihtiyacı yaşına, cinsiyetine ve sağlık koşullarına göre farklılıklar gösterebilir. Almanız gereken vitamin ve mineraller ile ilgili detaylı bilgileri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Tam Buğday Ekmeğinin Zararları Var Mıdır?

Tam buğday unundan elde edilmiş tam buğday ekmeği sağlıklı yetişkinlere tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte bazı sağlık sorunları olanlar için uygun bir besin maddesi değildir. Bu ekmek türünü özellikle “çölyak” hastalığı olanlar tüketmemelidir.

Çölyak hastalığı teşhisi konmamış ancak herhangi bir sindirim sistemi olanlar için de bu ekmek türünün tüketimi ciddi sorunlar yaratabilir. Sorun özellikle sindirim sisteminde, yani bağırsaklarda baş göstermektedir.

Vitamin ve minerallerin vücut tarafından emilimini azaltan/önleyen bir hastalığınız varsa tam buğday ekmeği tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışınız.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Buğday, çavdar ve arpada bulunan glüten adlı protein kimi bünyelerde fazla hassasiyet oluşmasına neden olur. Ortaya çıkan bu hassasiyete çölyak hastalığı adı verilir. Bu hastalık bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. İnce bağırsaklar ile ilgili bir sıkıntının doğmasına neden olan bu hastalık bağırsaklarda emilim sorunu ortaya çıkarmaktadır.

Bu hastalıkta ince bağırsaklar büyük risk altındadır. Hastalığın ilerlememesi ve günlük yaşamı olumsuz etkilememesi için rutin beslenme şeklinden glütenin kaldırılması şarttır.

Sağlıklı yetişkinler için tam buğday ekmeğinin hiçbir sakıncası yoktur ve tüketimi desteklenir. Ancak çocuklarda devamlı olarak tam buğday ya da kepekli ekmeklerin tüketimi bağırsak sisteminin sağlıklı işleyişi açısından tavsiye edilmez.

Devamlı tam buğday ya da kepek ekmeği yiyen çocuklarda sindirim sistemi sıkıntıları görülebilir. Ancak burada belirtilmesi gereken şudur ki çocuklar tam buğday ekmeği yememelidirler gibi bir yargı çıkarılmamalıdır. Çocuklar için sağlıklı olan tüm ekmek türlerini kontrollü ve dönüşümlü olarak tüketmeleridir.
Köy ekmeği tarifi için tıklayınız
 
bizim evdede mümkün mertebe tam buğday ekmeği yeniliyor genellikle unonun ekmeklerini tercih ediyorum tahıllı tam buğday yada denge ekmeği var onları alıyorum yediğinizde beyaz ekmek gibi bir ağırlık yapmıyor
 
Bizde evde iki çeşit ekmek tüketiriz ala şehir ekmeği ve tam buğdaylı ekmek. Geçen marketten tam buğday unu aldım ve kendi ekmeğimi evde yaptım. Yarım dilimle doydum inanırmısınız. Kilo bile verdim diyebilirim . Glutene karşı allerjiniz yoksa tam buğdaylı ekmek tüketmek en sağlıklısı
 
Geri
Üst