Tarçının hangi hastalıklara iyi geliyor?

Uzman SühaN

Administrator
Tarçının hangi hastalıklara iyi geliyor?
Tarçın çok lezzetli ve kokusu muhteşem bir baharattır. Tarçın, polifenoller gibi güçlü antioksidanlar ile yüklüdür. Antioksidanlar vücudun hastalıktan korunmasına yardımcı olabilir ve meyveler, sebzeler, otlar ve baharatlarda bulunur. Manganez bakımın dan yüksektir ve az miktarda kalsiyum ve lif içerir. Bu nefis egzotik baharat, tarçın ağacının dış kabuğundan elde edilir. Tarçının tedavi edici ve yatıştırıcı etkileri olduğu bildirilmektedir ve Çin bitkisel tıbbında sıklıkla kullanılmaktadır. Tarçının ayırıcı kokusu ve lezzeti kabuğun içerdiği uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır.



tarçın faydası.jpg





Tarçın, tıbbi olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır ve sağlık yararları ile bilinir.Tarçın ayrıca Asya ve Amerika'da mide rahatsızlığı, solunum problemleri ve diyare gibi çeşitli hastalıkları tedavi etmek için de kullanılır. Tarçın vücudun enfeksiyonlarla mücadelesine yardımcı olur ve doku hasarını onarır. Tarçının , glisemik kontrolü artırmada ve tip 2 diyabetin yönetiminde ılımlı bir etkiye sahip olabileceği öne sürülmüştür . PCOS lu kadınlar tarçın tüketerek bu durumu yönetebilir. Ayrıca adet sancısı çekenler tarçın tüketerek rahatlayabilir.Bronşit için geleneksel tıpta da kullanılmaktadır . Bazı çalışmalar tarçının alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olacağını öne sürüyor.Karaciğer hastalığı olan insanlar tarçın tüketimlerini sınırlamalıdır.



Tarçının sağlık faydaları



Solunum yolu hastalıkları


Sindirim problemleri


Kadın hastalıkları ( adet sancısı, pkos, adet düzensizliği)


Anti-inflamatuar



Tarçının yan etkileri



Tarçın genelde tüketildiğinde her hangi bir yan etkiye sahip değildir fakat bazı insanlarda allerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çok fazla tüketildiğin de ağız ve dudakları tahriş edebilir. Bu nedenle kararın da tüketilmesi gerekir. Allerjik bir reaksiyon gösterirseniz tarçın tüketimini bırakın. Çok miktarda tarçın tüketimi , özellikle karaciğer problemi olan insanlarda toksik olabilir . Tarçın, güvenliğiyle ilgili kanıt eksikliği göz önüne alındığında, bir tedavi olarak, çocuklar veya hamile veya emziren kadınlar için önerilmez .



tarçın.jpg






Tarçının sindirime faydaları



Kilo kontrolü için sağlıklı bir sindirim sistemi ön şarttır. Düzenli tarçın tüketimi, sindirim sistemini uygun bir şekilde işlev görmesini teşvik eder. Tarçın mide ve bağırsağı yatıştırır, gaz problemlerine iyi gelir.Kabızlığı giderir. Biriken toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve kilo kaybını sağlar.


Bal ve tarçın tozunun günlük kullanımı bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu bakteriyel enfeksiyonların dan korur.Bal ve tarçın cilt enfeksiyonlarını tedavi eder. Yorgunluk problemi olanlar bal ve tarçın tüketebilir. Kronik öksürüğü olanlar için tarçın tartışmasız en güçlü baharattır. Gaz problemi olanlar bal ve tarçın karışımını tüketmelidir. Kalp sağlığınızı korumak için bal ve tarçın karışımından tüketin.



Selülit için tarçın tüketimi



Selülit bir çok kadın için ortak sorundur. Ve kadınların çoğunda estetik kaygıya neden olur. Selülit kandaki kolesterol düzeylerinde artışa bağlı olarak ortaya çıkar. Bu, fazla yağ bulunan bölgelerde özellikle gözle görülür bir şekilde cilt kusuruna yol açar. Günde 1 fincan tarçın çayı içerek selülitten kurtulabilirsiniz.



Birkaç araştırmaya göre tarçın tozu ve bal karışımı vücudun yağ birikmesini durdurabilir. Bal kilo kaybı için mükemmel bir besindir. Bal metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur ve başarılı kilo kaybına yol açar. Tarçın ve bal sindirim sistemindeki parazit, bakteri ve mantarları temizleyerek mide ile ilgili problemleri önler. Tarçın ankesiyeteye iyi gelmektedir. Ayrıca migren problemi olanlar mutlaka tarçın tüketmelldir.Bu mucize baharat, anti-inflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Kanser hücrelerinin yayılmasını ve mide ülseri oluşumunu önlemeye yardımcı olur.Yukarıda bahsedilen faydaların yanı sıra tarçın da metabolik sendrom belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.



Tarçın, diyetinize çeşitli yaratıcı yollarla eklenebilecek sağlıklı bir baharattır. Zencefil ile birlikte tarçın da kilo vermede size yardımcı olabilir. Hem zencefil hem de bal iyi bilinen yağ yakıcı gıdalardır. Tarçın toksik olmayan bir baharattır ve tüketilmesi tamamen güvenlidir. Bununla birlikte,gebe ve emziren kadınların çocukların tarçın tüketmesi zararlı olabilir. Bu nedenle tarçın tüketmeden önce mutlaka hekime danışın.
 
Geri
Üst