Bazlama

Lamazi

Yeni Üye
Üye
Bazlama
bazlama hamuru tavada hamuru tarifi nasıl yapılır kolay


























bazlama-7460.jpg




Malzemeler

4 bardak un
1.5 bardak ılık su
1 çay kaşığı kuru maya (1/4 paket yaş maya)
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

ıMayayı, tuzu ve şekeri ılık suda eritin. Karışıma unu ekleyip yumuşak bir kıvamda (kulak memesi denilen kıvam) yoğurun.* Hamurun üstünü ıslak nemli bir bez ile örtün. Yaklaşık 2-2.5 saat, hamur iki katına çıkıncaya kadar oda sıcaklığında dinlendirin.**

BazlamaDinlenen hamuru beş parçaya ayırıp bezeleyin. Bezeleri bir mutfak bezinin üstüne koyup üstlerini nemli bir bez ile örtün. Hamuru bir bezin üzerinde dinlendirmek, hamurun daha fazla kaparmasını ve içini çekmesini sağlıyor. Bezeleri 10 dakika dinlendirdikten sonra yaklaşık yarım santim ile bir santim arasında bir incelikte olacak şekilde açın. Tekrar bezin arasına koyup 10 dakika daha dinlendirin.

Hamur hazır olduğunda teflon tavayı orta büyüklükteki ocağınızda, yarım ateşte ısıtın ve hamuru tavaya koyun. Bir dakika kadar bekletip ardından ıspatula ile sürekli çevirerek ya da sağa sola oynaratak pişirin. Ocağın çok sıcak olması, ya da ekmeğin sürekli aynı pozisyonda kalması, ekmeğin tavaya yapışarak yanmasına neden olur. Ayrıca özellikle sağa sola oynatmanız bazlamanın daha çok şişmesini ve içinin daha kolay pişmesini sağlar.

* Eğer hamurunuz çok cıvık olduysa direk un ekmek yerine elinizi una batırın ve elinize yapışan unları hamurunuza yedirin, ya da çok katı olduysa elinizi ıslatın ve elinizin ıslaklığını hamura yedirin. Direk un eklemek ya da su eklemek, hamurun birden sertleşmesine ya da cıvıklaşmasına neden olabilir.

**Eğer 2-2.5 saat bekleyecek vaktiniz yoksa, fırınınızı 50-60C/100-120F dereceye kadar ısıtarak hamuru derin bir kap içeriside ve üzerine nemli bir bez ile örterek (bez hamura değmemeli) ısıtılmış fırında bekletebilirsiniz. Yaklaşık 30-40 dakika içerisinde hamur istenilen kıvama geliyor.
 
Geri
Üst