Taze sebze ve meyveler nasıl saklanmalı

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Taze sebze ve meyveler nasıl saklanmalı
araka nasıl saklanır kayısı nasıl saklanır
Kızlar sebze ve meyvelerin nasıl saklanacağını bilmek çok önemli...Taze sebze ve meyvelerin nasıl saklanması gerektiğini bilmemek birçok gıdanın çöpe atılmasına sebep oluyor. Tabi paramızın da...

396484d67bf9fe14be.jpg


Yapılan bir araştırmaya göre, Amerika'da yaşayan her aile, bir yıl içinde yaklaşık 213 kg gıdayı çöpe atıyor.

1. Dondurmak: Taze sebzeleri dondurarak tadından, şeklinden ya da besin değerlerinden bir şey kaybetmeden uzun süre saklayabilirsiniz.
Sebzeleri dondurucuya taze olarak demet demet koymamalısınız. Öncelikle, besin değerlerini ve lezzetini koruması için onları sarartmalısınız. Sebzeleri sarartmak için, yarım kilogram sebze için yaklaşık 4 litre su kaynatın. Telden sepet kullanarak, sebzeleri birkaç dakika sıcak suya batırın. Sonra, bir tepsiye tek kat olarak serip, suları süzülüp kurutmadan önce bir dakika buzlu suda tutun. Tepsiyi dondurucuya koyun ve sebzeleri dondurun. Plastik bir poşete bağlayın ya da hava geçirmez bir kaba koyun. Pişireceğiniz zaman ise her zamanki pişirme süresinin yarısı kadar pişirin. Dondurucuda uzun süre taze kalan sebzeler arasında kuşkonmaz, brokoli, biberler, ıspanak, taze mısır ve helvacı kabağı bulunuyor. Salatalık ya da marul gibi sebzeler fazla su içerdiğinden dondurucuya koymak uygun değil.

2. Yeraltına saklayın: Patates, soğan, helvacı kabağı ve sarımsak gibi sebzeleri buzdolabında saklayamazsınız. Bunun yerine, bu sebzeleri mutfak dolapları ve kiler gibi serin, kuru ve karanlık yerlerde saklayın. Patates karanlık bölgeyi sever, ışığa maruz kalırsa yeşillenecektir. Kök sebzeler uygun şekilde saklandığında aylarca taze kalır. Sebzelerinizi kilere koyarsanız, fare gibi kemirici hayvanların içine giremeyeceğinden emin olun.

3. Buzdolabınızı tanıyın: Sebzeler soğuğu sever. Sebzeleri buzdolabına koymak onları komaya sokmaya benzer. Çünkü sebzeler, yaşayan ve nefes alan organizmalardır. Soğuk hava bu nefes alma sürecini yavaşlatır, daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Birçok buzdolabı gıdaları taze tutup, dondurmamak için 2-3 derece arasında ayarlanmıştır. Sebzeler soğuğu sever, ancak kutup soğuğu değil! Bu nedenle sebzeleri dolabınızın arka duvarından uzak tutun. Sebze ve meyve çekmecesi en güvenli yerdir.

Sebzeleri buzdolabına koymadan önce, kalın bir plastik poşete sıkıca bağlamak, onları boğarak öldürmek gibidir. Sebzelerin taze kalması için biraz havaya ihtiyacı var. Bu nedenle, poşette birkaç delik açabilir ya da hava giren bir çantada saklayabilirsiniz. Mantarlar plastik poşette daha hızlı çürüyeceği için, mantarları kese kâğıdında saklamalıyız. Sebzeleri temizlerseniz ya da kabuklarını soyarsanız çürüme sürecini hızlandırırsınız. Çünkü bu hareketler sebzelerin içinde hücresel değişime neden olur. Aşırı rutubet sebzelerinizi ıslatır, bu nedenle kullanana kadar yıkamadan ve bütün olarak saklayın. Yıkarsanız da güzelce kurulayın.

4. Etilene dikkat edin: Toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam eden meyve, sebze ve çiçekler etilen gazı açığa çıkarıyor. Etilen gazı, olgunlaşma, yaşlanma ve çürümeyi hızlandırıyor. Bu nedenle, aldığınız tüm ürünleri birlikte dolaba koyarsanız, hassas sebzelerin ölümüne sebep olursunuz. Bazı etilen üreten meyveler: Kayısı, muz, nektarin, kavun, armut, domates ve erik. Buna karşılık etilen gazına karşı hassas olan bazı sebzeler ise şöyle: Kuşkonmaz, brokoli, havuç, salatalık, lahana, taze fasulye, marul, biber ve kabak.

5. Akıllı alışveriş: Sebzelerinizi çürümeden taze tutmanın en kolay yolu, akşam yemeğinde kullanmadan en fazla birkaç gün önce satın almaktır. Alışverişe pazar günü öğleden sonra çıkarsanız, haftanın sonuna kadar aldığınız ürünler bozulur. En taze sebzeleri aldığınızdan emin olun ve kullanmadan sadece birkaç gün önce gidip alışveriş yapın. Fazla sebze aldığınızda, alışverişinizde, eve getirirken ve yerken stratejik olmalısınız. En iyisi sebzeleri alıp eve getirdikten hemen sonra, onları uygun şekillerde saklamak. Haftalık menü planladığınızda öncelikle çabuk bozulabilen gıdaları pişirin. Hızlı bozulan sebzeler içinde kuşkonmaz, brokoli, mısır ve mantar yer alıyor. Havuç, soğan ve pancar daha uzun süre dayanabiliyor. Salatalık, biber, ıspanak ve kabak gibi sebzeler de çok uzun süre bekleyen gıdalar arasındadır.
 
Ben genelde dolaba girecek gıdaları ihtiyacım kadarını alırım. Böylece çürüme bozulma olmadan tüketebiliyorum. İhtiyaç fazlası alındımı hem besin değerleri uzun süre dolapta kalınca kayboluyor hemde tadı değişiyor. Soğan ve sarımsağıda delikli saklama kabın da muhafaza ederim uzun süre tazeliklerini koruyorlar.
 
Geri
Üst