Tevbe ederken okunacak dualar

Uzman SühaN

Administrator
Tevbe ederken okunacak dualar

NASUH TEVBESİ NEDİR NASIL TEVBE EDİLİR EDİLMELİ ?


Yaradılmış olan kullanır günahı olmasaydı Rabbim tüm dünyayı helak eder ve yerine, gene günah işleyecek bir kavim yaratırdı. Bizler sevgili meleklerim günahlarımız ile varız. Bu imtihan dünyasından öyle ya da böyle geçmek, kulluk etmek için gönderildiğimizin bilincinde bir insan olmalıyız. Ne yaparsak yapalım işlenilecek olan günahların bir bağışlayıcısı var ! Rabbimden sizleri ve içinde bizleri de bağışlaması, bu dünya ve ahiretteki işlerimizi güzelleştirerek, bizleri affetmesini diliyorum. Bu dua ile sizler de bağışlanma ile ilgili bilgileri bulacaksınız. Faydalanmanız dileğiyle.

Tevbe-i nasûh, Kur’ân’a ait bir kavramdır. Ciddî, halis ve safi olarak, hulûs-u kalp ile sırf günahların bağışlanmasını dileyerek sırf Allah rızası için yapılan tevbe demektir. Nasuh, “nush ve nasihat” kökünden mübalâğa siygasındadır. Günahı günah olduğu için terk etmek, haramdan haram olduğu için yüz çevirmek, sırf Allah korkusuyla günahtan ve haramdan pişmanlık duymak, bir daha günahlara dönmemek üzere günahların şerrinden Allah’a sığınmak ve tevbe etmek demektir. Günah olan şeyi başka bir gaye için bırakmak ve başka bir nedenle pişman olmak tevbe-i nasûh olmaz. Meselâ içkiyi sağlığa zararlı olduğu için veya doktor yasakladığı için terk etmek veya bundan dolayı içtiğine pişman olmak tevbe-i nasûh olmaz. Günah olan bir şeyi menfaatli olsa dahi, Allah haram kıldı diye terk etmek ise tevbe-i nasûh sayılır.

Kur’ân’da şöyle buyurulur: “Ey iman edenler! Allah’a tevbe-i nasûh ile (tam bir ihlâs ile) tevbe edin. Umulur ki, Rabb’iniz günahlarınızı bağışlar ve sizi altından ırmaklar akan Cennetlere koyar. O gün Allah’ın peygamberi ve beraberindeki mü’minleri utandırmayacağı gündür. O gün onların nuru önlerinden ve sağlarından koşarak Cennete yol gösterirken, onlar da: ‘Ey Rabb’imiz! Nurumuzu tamamla ve bizi bağışla! Muhakkak Senin her şeye gücün yeter!’ derler.”1

Muâz bin Cebel (ra): “Ya Resûlallah! Tevbe-i Nasuh nedir?” diye sordu. Peygamber Efendimiz (asm):

“Kul, yapmış olduğu günahtan öyle nedâmet eder ve Allah’a öyle özür diler ki, sağılan süt memeye dönmediği gibi, bir daha günaha dönmez!”2



te.jpg




Tevbe, istiğfar duâlarının manası, yaptığımız bütün günahlara pişmanlık duyduğumuzu ifade etmemiz, bundan sonraki hayatımızda bir daha böyle günah ve kusurları işlemeyeceğimize Rabbimize söz vermemizdir.

NASUH TEVBE DUASI ARAPÇA TÜKÇE YAZILIŞI OKUNUŞU BURADA MELEKLERİM

Günah ve kusurlarına pişmanlık duyup, üzüntü ve elem hisseden mü'min, önce şu istiğfar duâsını huşû ile okur:

استغفر الله استغفر الله استغفر الله العظيم الكريم اللذي لا الاه الاهو الحي القيوم واتوب اِليْهِ توبة عبد طالم لنفسه لا يملك لنفسه موتا ولا حياة و لا نشوراوَاَسْاَلُهُ لتََّوْبَةَ وَلْمَغْفِرَةَ وَلْهِداَيَةَلَناَ اِنَّهُ هُوَ لتَّوّاَبٌ رَحِيمُ

"Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm."
"Ya rabbi! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine tevbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tevbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, yâ Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında her ne kadar peygamber gelip geçtiyse, Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur'ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm'dır."


"Amentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve Rusulihi ve'l-yevmi'l-âhiri ve bi'l-kaderi, hayrihî ve şerrihî minellâhi teâlâ ve'l-bâsü bade'l-mevt. Hakkun, eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh."
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

TEVBE EDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hepimiz insanız ve hepimiz günah işliyoruz ve hayatımızda hatalar yapıyoruz. Bir insan olarak bazen bir süre için doğru yolu kaybetme eğilimindeyiz. Ama bu hataları yapmaktan Allah'a dönersek mutlaka Yüce Allah bizi affeder. Tövbe, bağışlamanın kesin bir yolu olduğunu söyleyebiliriz. Günah işledikten sonra, Allahtan ümidi kesmeyin dua edin Allah rahman ve rahimdir, bağışlayandır. Tövbe İslam da büyük önem taşır.

Sadık bir Müslüman için, kişinin hayatını düzeltmek ve kendi haksız fiillerini değiştirmek için önemli bir geçittir. Geçmişinizde işlediğiniz günahlar ne kadar ağır ve sayısız olursa olsun, tövbede Allaha dönmek için hiçbir zaman tereddüt etmeyin.. Kısacası, daha önce hangi günah işlemiş olursanız olun, her zaman tövbe edin. Tövbe ederek hayatınıza yeni bir sayfa açın. Tövbe vicdanınızı rahatlacaktır.

övbe ettiğiniz zaman üzerinde durun aynı hatayı yapmamaya özen gösterin. Niyetiniz güçlü tövbeniz daim olsun. Allahtan tevbe ile af dilemek bir erdemdir. İnsan mükemmel değildir. İstemeyerek olasakta günah işleyebiliriz. Müslümanlar, Allah'ın merhametli ve bağışlayıcı olduğuna inanmalıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst