Tiroid kanseri nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Tiroid kanseri nedenleri belirtileri ve tedavisi
Tiroid kanseri, hormon üreten boyun tabanındaki küçük bir bez olan tiroit bezini etkileyen nadir bir kanser türüdür.Kadınlar da erkeklerden iki kat ila üç kat daha fazla gelişme ihtimali bulunmaktadır.Tiroid kanseri genellikle tedavi edilebilir ve tedaviden sonra bazen nüksedebilir olmasına rağmen birçok durumda tamamen iyileşebilir.Bu makale tiroid kanseri,tiroid kanseri nedenleri,tiroid kanseri belirtileri ve tiroid kanseri tedavisi hakkın da bilgiler vermektedir.

Tiroid kanseri.jpg






Tiroid kanseri , anormal hücreler tiroid bezinizde büyümeye başladığında oluşur. Tiroid bezi bir kelebek şeklindedir ve boynun önünde yer almaktadır. Vücudunuzun enerji kullanma biçimini düzenleyen ve vücudunuzun normal şekilde çalışmasına yardımcı olan hormonlar üretir.Tiroid kanseri nadir bir kanser türüdür .4 ana tip tiroid kanseri vardır ve bazıları diğerlerinden daha yaygındır.Çoğu tiroid kanseri iyleşebilmektedir.En yaygın tiroid kanseri türü, anaplastik tiroid kanseri olup, çok kötü bir prognoza sahiptir.


Tiroid kanseri belirtileri


Tiroid kanseri olan insanlarda semptomlar azdır veya hiç yoktur. Tiroid kanserlerine genellikle boynun rutin muayenesi ile teşhis konur . Başka nedenlerle yapılan röntgen filmleri ya da diğer görüntü taramalarıyla tesadüfen görülebilir. Tiroid kanseri olan insanlar aşağıdaki semptomları veya işaretleri görebilirler. Bazen, tiroid kanseri olan insanların hiçbirinde bu değişiklikler yoktur. Veya, bir belirtinin nedeni kanser olmayan başka bir tıbbi durum dan kaynaklı olabilir.Tiroid kanseri tipik olarak hastalığın başlarında herhangi bir belirti veya bulguya neden değildir.

Boynun önünde, Adem elması yakınında topak olması

Ses kısıklığı

Boyunda şişlik

Yutma güçlüğü

Nefes darlığı

Boğaz ve boyun ağrısı

Öksürük


Tiroid kanseri nedenleri nelerdir ?


Uzmanlar tiroid kanserine neyin neden olduğunu bilmiyorlar. Ama diğer kanserler gibi değişiklikler DNA Hücrelerinizde bir rol oynamaktadır. Çok miktarda radyasyona maruz kalan insanlara tiroid kanseri alma şansı yüksektir .Tiroid kanseri, yüksek radyasyon dozlarına maruz kalma öyküsü olan, ailesinde tiroid kanseri öyküsü bulunan ve 40 yaşın üzerinde olan insanlarda daha sık görülür. Özellikle çocukluk döneminde yüksek doz radyasyona maruz kalma, tiroid kanseri gelişim riskini artırır.


Tiroid nodülleri nedir?


Bir tiroid nodülü, tiroid bezinde bulunan anormal bir büyümedir.


Tiroid kanseri teşhis ve tedavi

Bir kan testi, fiziksel muayene, röntgen , CT taramaları , PET taramaları, ultrason ve MR da kesin tanıyı koymak ve evreleme belirlenmesine yardımcı olmak için kullanılabilir.


Boynunuzda tiroit kanseri olabilecek bir yumru varsa, doktorunuz kanser hücrelerini kontrol etmek için tiroid bezinize biyopsi yapabilir. Biyopsi , tiroid dokusunun küçük bir parçasının, genellikle bir iğne ile çıkarıldığı ve daha sonra kontrol edildiği basit bir prosedürdür.


Tiroid kanseri tedavi seçenekleri, tiroid kanserinizin türüne ve evresine, bağlıdır. Her tip tiroid kanseri için birincil terapi cerrahidir.Çoğu vakada, doktorlar tiroid kanserini tedavi etmek için tüm tiroidin alınmasını önermektedirler.Doktor genişlemiş lenf bezlerini çıkarabilir ve onları kanser hücreleri için test edebilir.Tiroid cerrahisi kanama ve enfeksiyon riski taşır.Ayrıc tiroid kanser tedavisinde hormon ilaçları kullanılabilir. Tiroid kanseri teşhisinde Radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir.Tiroid kanseri tedavisi ayrıca radyoterepi kemoterapi içermektedir.
 
Tiroid bezi, Adem elmasının altındaki boyunda bulunan küçük, kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroid bezi, tiroksin hormonu (T4 de denir) ve triiodotironin (T3 olarak da bilinir) üretir. Bu hormonlar, vücut sıcaklığı, ruh hali ve heyecan verici etki, nabız hızı, sindirim ve diğerleri gibi bazı bedensel işlevlerde rol oynar.Bazen tiroid dokusu kontrolsüz olarak büyümeye başlar, bu da tiroide bir veya daha fazla nodül (büyüme) oluşmasına neden olabilir . Bunun nedeni bilinmiyor. Kanser, nodüller oluştuğunda en büyük endişedir. Kanserli nodüller boynun dokularını işgal edebilir, çevreleyen lenf bezlerine veya kan dolaşımına yayılabilir ve daha sonra vücudun diğer bölgelerini etkileyebilir.Kadınlar erkeklerden üç kat daha fazla tiroid kanseri geliştirebilirler.
 
Bir dönem tiroidim çok yüksekti doktorum ilaç yazdı kullandım.Değerler düştü tekrar yükseldi. Sonra teyzem dere otu yememi söyledi. Bşta pek inandırıcı gelmedi. Birde dere otunu hiç sevmezdim. 1 ay boyunca sabah kahvaltısında dere otu yedim ve tiroid probleminden kurtuldum.Laf olsun diye yazmıyorum .Tiroidi olanlar deneyebilir ve sonucu burdan paylaşabilir.
 
Vücudun düzgün çalışmasını sağlamak için, tiroid bezinin doğru miktarda tiroid hormonu oluşturması önemlidir.Tiroid hormonu (T3 ve T4) seviyeleri normalin altına düşerse, hipofiz bezi, tiroit bezinin daha fazla T3 ve T4 üretmesini ve bırakmasını sağlayan tiroid uyarıcı hormon (TSH) adı verilen bir hormon üretir. Çok fazla T3 ve T4, hipofiz bezi tarafından TSH üretimini düşürür veya bastırır.Tiroid hormon düzeylerindeki değişiklikler, hücrelerin yanıt vermesini etkileyebilir (metabolizma):Yeterli tiroid hormonu olmadığında metabolizma yavaşlar. Yorgun veya bunalmış hissedebilir ve kolayca kilo alabilirsiniz.Birkaç çeşit tiroid kanseri vardır.Tiroid kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, birkaç faktörün gelişme riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu risk faktörlerinden bazılarına sahip olmak, mutlaka tiroid kanseri geliştireceğiniz anlamına gelmez
 
Geri
Üst