Tohumların yayılma yolları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Tohumların yayılma yolları nelerdir?
Tüm tohumlar varoluş mücadelesinden sağ kalamaz. Ortam, nem, sıcaklık, güneş ışığı miktarı veya toprak kompozisyonunda belirgin bir değişiklik, bazı bitkilerin tohumlarının çimlenmediği koşullar yaratabilir. Bu nedenle bitkiler bu türlerin devam edebilmesi için tohumlarını en azından hayatta kalacakları şekilde ve miktarda dağıtmalıdır.

tohumların yayılma şekli.jpg



Hiç fark ettiniz mi, aynı türden bitkiler birkaç farklı yerde görünebilir mi? İnsanlardan ve hayvanlardan farklı olarak, bitkiler çok hareketli değildir. Bununla birlikte, tohumlarını geniş bir alana dağıtmak için ustaca yollar var. Şüphe yok ki bitkiler dünyanın en başarılı yaşam formlarından biridir. Nitekim Dünya, kurak çöllerden en ıssız ormanlara kadar neredeyse her ortamda büyüyen milyonlarca çeşit bitkiden oluşan bir gezegendir. Doğa canlıların hayatta kalmasına yardımcı olan numaralarla doludur. Çoğu bitki, türlerini canlı tutmak için tohumlar ürettiği için, tohumları daha etkili hale getirecek teknikler geliştirmiştir. Bitkiler tohumlarını dağıtmak için dolaşamayacakları için onları yaymak için başka yöntemler kullanmak zorunda kalırlar.Tohumların yayılması için beş temel yol vardır. Bitkiler, yerçekimi, rüzgar, su akışı ve hayvanların hareketi de dahil olmak üzere çeşitli kinetik enerjinin avantajlarından yararlanan dağılma mekanizmalarını geliştirdiler..

Yer çekimi

Yerçekimi, en basit tohum dağıtımı türüdür. Basitçe söylemek gerekirse, tohumlar bitkiden düşer ve toprak altındaki toprağa düşer.Yerçekimi dağılımına iyi bir örnek, kadife çiçeğidir.Diğerleri;palamut,kestane ve fındıktır.


Rüzgar


Belki de en yaygın tohum dağıtımı yöntemi rüzgartır. Hepimizin bildiği ve sevdiği bazı bitkiler, tohumlarını dağıtmak için rüzgar kullanıyor. Rüzgar dağılımı yerçekimi üzerinde bir gelişmeden biraz daha fazladır. Bu bitki türlerinden alınan tohumlar rüzgarın ana bitkiden biraz uzaklaşmasına izin veren özel uyarlamalara sahiptir. Bu bitkiler, rüzgarları yakalayan kabarık üstleri ve tohumları havaya kaldırarak onları rüzgarın aldığı her yere sürükleyecek hafif tohumlara sahiptir. Karahindiba bu tohum dağılımının iyi bir örneğidir. Bu tohumların paraşüt gibi hareket ettiği bir şemsiye şeklinde tepesi vardır. Diğerleri devedikeni, haşhaş,filbaharı,söğüt tohumları ve akçaağaç tır.

Hayvan dağılımı

Bitkilerin tohumlarını yayma nihai ve muhtemelen en etkili yolu, hayvanların kullanılmasıdır. Sulu meyvelerin tohumları kuşlar ve diğer hayvanlar tarafından taşınır. Meyveler yenilir, ancak sulu kısımlar sindirilirler.Hayvanın dışkısıyla tohumlar dışarıya çıkarılır.Örneğin böğürtlen, kiraz elma. Bazı hayvanlar tohumları toplayıp daha sonra yemek için gizli havuzlara koymayı sever. Bazen tohumları nereye koyduklarını unutuyorlar ya da sadece onları yemeye kalkışmıyorlar. Bu tohumlar daha sonra çimlenip yeni bitkiler haline gelebilir. (Fındık fıstık, meşe palamudu) Dulavratotu gibi bazı tohumlar uzun süre beklemektedir. Onlar, hayvanların kürklerine yapışarak tutunarak, büyük mesafelerde yolculuğa çıkmalarını sağlarlar .

Su dağılımı

Tohumların suyun içine düşmesi ve yeni yerlere kayması nadir değildir. Bazı bitkiler bu amaçla özel tohumları adapte ettiler, bazıları beklenmedik bir fırsatı değerlendirdiler.Bu bitkilere hindistan cevizi ve deniz zambağı örnek verilebilir. Su, bitkilerin tohumlarını nakletmenin başka bir yolu. Suda yetişen zambaklar gibi bitkiler tipik olarak bu dağılma yöntemini kullanır. Onların tohumları yüzme yeteneğine sahiptir. Su ekilebilir bir alana ulaşana kadar tohum taşır.

Kendini patlatarak tohum yayanlar

Bazı bitkiler kendi tohumlarını yayarlar. Tohumluklar kurumuş ve aniden bazı mesafelere tohum atan önemli bir kuvvetle ayrılıyorlar. örneğin sarı salkım , cam güzeli,Sardunya ,bezelye akdeniz salatalığı ve Çalı bitkisi .

Uyum , bir organizmanın yaşam alanından en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olan evrimsel bir süreçtir . Tohum dağıtımı uyarlamaya örnektir. Rüzgar, su, hayvanlar ve insanlar, meyveleri ve tohumları dağıtmaya yardım ediyor. Bununla birlikte, her tohum filizlenmek ve büyümek için uygun bir yere erişemez. Çimlenme ve büyüme şansını artırmak için, bitkiler hayatta kalacak kadar çok tohum üretir.
 
Bitkiler hayvan ve insanlar gibi hareket edemez. Bundan dolayı türünü korumak ve yayılmak için bir takım yollar izler. Makalemizi dikkatlice okursanız bitkilerin mucizevi yönlerini ve yayılma şekillerine şaşıracaksınız. Bitkiler tohumlarını genelde, yer çekimi,rüzgar, hayvanların taşıması,kendini patlatma ve su yoluyla tohumlarını yaymaktadır. Bu şaşırtıcı mucizevi olayda her tohum amacına ulaşamayabiliyor. Her tohum farklıdır ve büyümesi gelimesi yayılması için uygun bir ortam gereklidir. Bu makale sayesinde umarım ki dünyada yer alan bitkilerin nasıl yayıldığı konusun da aydınlanmışsınızdır. Konuya ilave ek bilgiler verebilir, bu başlık altın dan yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.
 
Geri
Üst