Torba Yasadan faydalanılarak erken emekli nasıl olunur?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Torba Yasadan faydalanılarak erken emekli nasıl olunur?
erken emekli nasıl olurum,erken emeklilik nasıl olur,erken emeklilik şartları nelerdir,erken yaşta emekli nasıl olunur,2014 torba yasa erken emekli nasıl olunur

161020141437325692210_2.jpg



Erken emekli olmak isteyenler, torba yasasından faydalanmak istiyor. Bu imkanın nasıl olacağını merak ediliyor. Torba yasası ile yasadan yararlanacak insanların arasında emekliler de yer alıyor.

20 milyondan fazla insanın hayatını kolaylaştıracak nitelikte olan Torba Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yasadan yararlanacak olan insanlar arasında emekliler de bulunmaktadır. Bu yasaya göre, çalışan emeklilerden veya kendi işini yapan Bağ- Kur emeklilerinden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ile ilgili borçlar da yapılandırma kapsamına alındı.

Bu sayede milyonlarca emekliyi güç duruma düşüren bu borçların faizleri ve gecikme cezaları silinecek. Ayrıca ana para yeniden yapılandırılıp taksit imkanı sağlanacak.

NORMAL ŞARTLARDA NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

Emekliler, eğer bir işyerinde çalışıyorlar ise Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi işveren tarafından ödenmektedir. Ama eğer emekli kendine ait bir işyeri açarsa bu defa yüzde 15 oranındaki kesinti emeklinin maaşından karşılanmaktadır. Emeklilerin birçoğu bu faaliyetlerini gerekli birimlere bildirmediği yada bildirmeyi unuttuğu için kurum geriye doğru borç çıkartmaktadır. Bu yasa sayesinde bu borçları biriken emekliler artık rahatlayacak. Büyük çoğunluğu küçük esnaf olan bu emekliler borçlarını 18 taksit imkanı ile ödeyebilecekler. Taksitler, iki ayda bir ödemelerle 36 aylık vade şeklinde tasarlanmıştır.

1- Yeni yasa, çalışan annelere, borçlu Bağ-Kur'lulara, madencilere ve gurbetçilere de erken emeklilik imkanı getirmektedir. SSK'lılara tanınan doğum borçlanması hakkı bu Torba Yasa aracılığı ile daha kapsamlı hale getirildi. Buna göre artık Bağ-Kur'lu ve memur kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek durumdadır. Normalde doğum borçlanması yapabilmek için çocuk sayısı da 2 idi. Ama artık bu sayı 2’den 3'e çıkarılıyor. Bu sayede çalışan anneler emeklilik için 6 yıl kazanabilecek.

2- Yasa yaşlı vatandaşları ve engellileri de sevindirecek özellikte. Özellikle 65 yaş üstü yaşlılık maaşı alanlar avantajlı duruma gelecekler. Bu durumda bulunan 65 yaş üstü yaşlılık maaşı alanlara çeşitli sebeplerden dolayı fazladan yapılan ödemeler geri alınmayacak.

3- Engelli maaşı alanlara da aynı şekilde yapılan yersiz ödemelerin de geri alınmayacağı belirtilmektedir.

4- Aynı zamanda çok sayıda Bağ-Kur'lu da yapılandırma düzenlemesi sayesinde erken emekli olabilecek. Buna göre borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular, bu şekilde günleri tamamlanıyorsa emeklilik işlemlerini başlatabilecek. Bağ-Kur'luya borçlarını yapılandırma fırsatı veren bu yasayla, son 5 yılında işçi olarak çalışan kişilere işçi statüsünde emeklilik imkanı sunulacaktır.

5- Erken emeklilik yasasında madenciler için 55 olan emeklilik yaşı 50'ye düşürülmektedir. Böylece yeraltında çalışan bir madencinin yıpranma hakkı da düşünüldüğünde emeklilik yaşı 43 yaşına kadar düşebilecektir.

6- Bundan sonra, işçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak. Günlük çalışma saati 6 saati geçemeyecek. Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. 1 gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından faydalanabilecek.

7- Gurbetçiler yani diğer adıyla Mavi Kartlı’lara da SGK'ya davasız borçlanma hakkı getirildi. Mavi Kartlı gurbetçiler, dava açmadan yurt dışındaki süreleri borçlanabilecek.

Erken Emeklilik Yasası yoluyla vergi, prim, ceza gibi borçlar yeniden yapılandırılacak. Vergi cezaları silinmeyecek; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.
Erken emeklilik normalde emekli olmak için tamamlamaları gereken şartlardan daha az şartlar ile emekli olabilmektir. SSK ve BAĞ-KUR kurumunda erken emeklilik şartları ile emekli olabilirsiniz. SSK erken emeklilik 3600 gün ile emeklilik şeklinde geçmektedir. BAĞ-KUR kurumunda erken emeklilik 5400 gün ile emeklilik şeklinde geçmektedir. Erken emeklilik kısmi emeklilik olarak da bilinir. Erken emeklilik şartlarına tabi tutularak kişi emekli olduğu zaman emeklilik maaşı daha farklı olur. Normalde alacağı emekli maaşından daha az emekli maaşı alır. Çünkü emeklilik şartlarını tam olarak bitirmeden erken bir şekilde emekli olmuştur.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) emekilik şartlarından prim ödemelerini ve hizmet sürelerini doldurmalarına rağmen yaşa takılan kişileri kapsar. Son zamanlarda 7'den 70'e tüm vatandaşları ilgilendiren Torba Yasası'nda emeklilikte yaşa takılanların (EYT) da üzerinde duruldu. Torba yasası birçok vatandaşı ekleyecek şekilde kabul edildi.

Bakan Faruk Çelik, yaşamış olduğumuz ülkemizde genç emeklilik olduğuna dikkat ederek, "Şu an 50 yaşında emeklilik var. Bunun daha ne gencini emekli edeceksiniz? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey var mı? Konuştuğumuz konu bu değil, karıştırılıyor. Art niyetli bazı kesimler 'erken emeklilik' deyip insanlara gereksiz yere ümit veriyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunu bütün vatandaşlarımızın bilmesinde yarar var" ifadesini kullandı.

Erken emeklilik konularında meydana gelen yanlış anlamaların daha önceden de yapıldığına dikkat çeken Bakan Faruk Çelik, "38-40 yaş emekliliğinin ne anlama geldiğini, bunun acılarını, sıkıntılarını, Mali yükünü anlatacak olan tek ve en deneyimli ülke Türkiye'dir" dedi. Bakan Faruk Çelik bu konular ile ilgili son yaptığı açıklamada 50 yaşında emeklilik varken erken emeklilik gibi bir şeyin gündeme getirilmesinin söz konusu olmadığını dile getirdi.

Erken emeklilik açısından kadınlara verilen doğum borçlanması ve erkeklere verilen askerlik borçlanmasının farklı bir borçlanma olduğunu Çelik belirtti. Bakan Faruk Çelik kademeli olarak emeklilik yaşı artışı için, "Burada vatandaşın mağduriyeti esas değil. Tam tersine bunlar vatandaş merkezli düzenlemelerdir. Türkiye bir anda 60 yaş emekliliği getirmemiştir. 40 yaş emekliliğini kademeli olarak yaparak 2036'lara kadar 60 yaş emekliliğine geçeceğiz. Şu anda gelişmiş ülkeler 67-70 yaş emekliliğini konuşuyor. 2036'ya kadar 60 yaş emekliliğine ancak ulaşacağız. Dolayısıyla ülke ve ülkenin geleceği önemli. Tabii birey olarak bizden talepler olabilir ama talepler kesinlikle ülkeyi karanlığa, sıkıntıya sokacak bir şekilde olmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Bakan Faruk Çelik 1999 yılında yapılan düzenleme ile emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için çok zor durumda olduklarını ve emekliliklerini 5 ile 10 yıl arasında uzattıklarını belirterek, bu kişiler için dengelerimizi bozmayacak şekilde bir çalışma yapabilir miyiz?" diye görüşüldüğü sırada hiçbir ilgisi yokken birden erken emeklilik tartışmalarının ortaya atıldığına dikkati çeken Çelik, "Çok net söylüyorum; 'erken emeklilik' diye kim söylüyorsa en büyük yanlışı yapıyor. Görüşmemiz erken emeklilikle ilgili değildi. Vatandaşımızın sorununa çözüm bulma adına bir görüşmeydi. Asli görevimizi yaptık ama bu olayın bilen ve bilmeyenler tarafından hiç alakası olmayan bir tarafa çekilmesi bizi üzmüştür." ifadelerini kullandı.

Erken emeklilikte kadınlara doğum borçlanması hakkı verilmiş erkeklere de askerlik borçlanması hakkı verilmiştir. Erkeklerde askerlik borçlanması askere gittikleri süre içerisinde değerlendirilecektir. Erkeklerde erken emeklilik için askerlik borçlanmasında iki farklı durum söz konusudur. Birinci durum askerden önce sigortalı olarak çalışılmasıdır. En azından girişinin yapılmasıdır. Erkeklerde askerlik borçlanması ile erken emeklilik hakkında askere gitmeden sigortalı olarak çalışan kişi erken emekli olabilir. Diğer bir durum ile de askerden sonra sigorta girişiniz varsa erken emeklilik için borçlanma yaparak borçlanma yaptığınız süre kadar prim gün sayınızı arttırabilirsiniz.

Her çocuk için 2 yıl doğum borçlanması ile erken emekli olabilen kadınlar emelilikte yaşa takılanlar (EYT) grubunda dahil olmamaktadır. Kadınlarda doğum borçlanması ile erken emeklilik yaşayabilirler.
 
Geri
Üst