Tüm vücutta kaşıntı neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Tüm vücutta kaşıntı neden olur ?
Kaşıntı, bir kişiyi etkilenen bölgeyi çizmeye zorlayan hoş olmayan bir duygudur. Yaygın bir semptomdur, ancak bazen şiddetli ve sinir bozucu olabilir. Bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar, böcek sokmaları , kronik hastalıklar, atopik dermatit , sedef hastalığı , alerjik reaksiyonlar, güneşe maruz kalma ve kuru ciltler ve diğer cilt hastalıkları ve sağlık koşulları kaşıntıya neden olabilir.Kaşıntı, vücudun belirli bir bölgesine lokalize olabilir veya tümüyle veya genel olabilir. Kaşıntı ile birlikte görülen bir döküntü olduğunda, neden genellikle kolayca belirlenir ve tedavi edilir. Kaşıntı devam ederse, kötüleşirse veya cilt lezyonlarıyla ilişkiliyse, bir sağlık uzmanına başvurunuz. Bu makalede kaşıntı, kaşıntının endenleri,kaşıntının tedavisi hakkında bilgiler yer almaktadır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..




kaşıntı.jpg









Kaşıntı deride kaşıntıya neden olan bir tahriştir. Kaşıntı herkesin deneyimlediği bir problemdir ve semptom lokalize olabilir (vücudun bir alanı ile sınırlı) veya genelleştirilebilir (vücudun her yerinde veya birkaç farklı alanda ortaya çıkabilir). Bazen, altta yatan nedene bağlı olarak, kaşıntı geceleri daha kötü olabilir. Kaşıntılı cilt için birçok sebep vardır. Egzema , zona , sedef hastalığı gibi bir cilt durumunun sonucu olabilir veya uyuz ya da saçkıran gibi bulaşıcı bir hastalık belirtisi olabilir .Kurdeşen, çeşitli cilt veya sistemik durumların veya ilaçların ve kimyasalların neden olabileceği yaygın bir kaşıntı döküntüsüdür.Daha az görülen sistemik nedenler arasında hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid bezi), hipotiroidizm (az aktif tiroid bezi), diyabet , demir eksikliği , dermatitis herpetiformis ve polisitemi vera (kırmızı kan hücrelerinin kanserli aşırı üretimi) yer alır.Multipl skleroz gibi sinir sistemini etkileyen bazı bozukluklar kaşınmaya neden olabilir. Ruhsal rahatsızlıkları olan bazı kişilerde fiziksel bir neden bulunamayan kaşıntı olabilir. Bu kaşıntıya psikojenik kaşıntı denir.



Kaşıntı, vücudun sadece bir kısmında meydana geldiğinde, genellikle deride bir sorundan kaynaklanır. Kaşıntı yapan vücudun spesifik bölgesi kaşıntının nedenine dair bir ipucu verebilir. Vücut kısmı tarafından lokalize kaşıntı nedenleri şunlardır:


Tüm vücut: atopik dermatit , kontakt dermatit , sedef hastalığı

Kafa derisi: sedef hastalığı, baş biti , seboreik dermatit

Göz kapakları: alerjik konjonktivit , alerjik dermatit

Burun: alerjik rinit (saman nezlesi)

Kulaklar: otitis eksterna (yüzücü kulağı).

Gövde: sedef hastalığı, atopik dermatit, folikülit , uyuz

Silahlar: sedef hastalığı, atopik dermatit,

Bacaklar: dizlerin arkasındaki atopik dermatit, dizdeki kaşıntı döküntüleri, kuru cilt)

El ve ayaklar: Kontakt dermatit, atopik dermatit , ringworm , uyuz

Kasık ya da koltuk altı: maya enfeksiyonları

Anüs: , hemoroid


Genelleştirilmiş kaşıntı deri koşullarından kaynaklanabilirken, sistemik hastalık vakaların yaklaşık yüzde 50'sinde suçludur. Genelde kaşıntıya neden olan bazı durumlar ve nedenler, özellikle kızarıklık olmadığında şunları içerir:



Alerjiler ( anafilaksi ve sistemik dermatit dahil )

İlaçlar (ilaca bağlı alerjiler )

Karaciğer hastalığı (tipik olarak daha ileri evre hastalık)

Demir eksikliği

Nöropatik kaşıntı (sinir sıkışması veya dejenerasyon nedeniyle)

Tiroid hastalığı (hem hipertiroidizm hem de hipotiroidizm)

Böbrek hastalığı (özellikle diyaliz sırasında)

Kanser (lösemiler ve lenfomalar dahil)

Paraziter enfeksiyonlar

HIV (genellikle enfeksiyondan hemen sonra görülür)

Gebelik


Altta yatan nedene bağlı olarak kaşıntı diğer semptom ve bulgularla ilişkili olabilir. En yaygın olarak, bu ilişkili bulgular, döküntü , kabarcık , veya etkilenen bölgenin kızarıklığı gibi deri lezyonlarını içerir . Cildin kuruluğu, kaşıntının yaygın bir nedenidir. Cildin kaşınması, ciltteki gözyaşlarına (tahriş) yol açabilir. Daha az sıklıkla, vücudun her yerinde genelleştirilmiş kaşıntı, karaciğer hastalığı gibi kronik tıbbi durumların bir belirtisi olabilir . Bu durumlarda, cildin görünümünde hiçbir değişiklik olmayabilir. Kaşıntı bir çok durumdan kaynaklanabilir. Stres , endişe veya diğer duygusal sorunlar kaşınmaya neden olabilir. Stres ayrıca kaşıntıyı diğer sebeplerden de şiddetlendirebilir. Enfeksiyonlar kaşıntı başka bir nedenidir.Kaşıntı ayrıca diyabet , zona ( herpes zoster ) veya multipl skleroz gibi sinirleri veya sinir sistemini etkileyen diğer durumlardan da kaynaklanabilir .


Kaşıntılı Deri Belirtileri


Kollarınızı veya bacaklarınızı veya vücudunuzun her yerinde, bazı vücut kısımlarında kaşıntı yaşayabilirsiniz. Bu hissiyat, aşağıdaki gibi diğer gözle görülür değişikliklerle birlikte gelir:


Kızarıklık ve lekeler

Ciltte kabarcıklar

Kuru ve soyulmuş cilt

Pullu deri

Kaşıntılı deri uzun bir süre boyunca ortaya çıkabilir ve hatta günlük aktivitelerinize engel olabilir. Bu nedenle, bir döküntüye dönüşmeden ve enfekte hale gelmeden önce tedavi etmek gereklidir.

Kabartma tozu, kaşıntıyı gidermek için en iyi ilaçlardan biridir. Cildinizdeki iltihap ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özellikler sergiler Kabartma tozu alkalinin doğası, cildinizi yatıştırmaya yardımcı olabilecek doğal bir asit nötrleştirici görevi görür. Elma sirkesi, cildinizin pH dengesini iyileştirmeye yardımcı olabilecek belirli enzimleri içerir. Anti-inflamatuar özellikleri kaşıntılı semptomları azaltırken, antimikrobiyal özellikleri enfeksiyonları önler. Hindistan cevizi yağı, kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan antihistamin ve anti-inflamatuar özelliklere sahip orta zincirli yağ asitleri içerir. Yağ ayrıca yüksek düzeyde nemlendiricidir. Fesleğen, antimikrobiyal ve antiinflamatuvar özellikleriyle inflamasyonu ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olan zengin bir öjenol, timol ve kafur kaynağıdır.Susam yağı, zengin bir antioksidan kaynağıdır ve cildiniz için mükemmeldir. Ayrıca cildinizdeki kızarıklık ve kaşıntıyı yatıştırmada oldukça faydalı olabilecek inflamasyon azaltıcı özellikleri ile de bilinir. Nane yapraklarında bulunan ana bileşenlerden biri mentoltür. Mentol, kaşıntılı ve iltihaplı deriden kurtulmada harikalar yaratan antiinflamatuar ve anestetik özelliklere sahiptir. Badem yağı cildinizi iyice nemlendirir ve aynı zamanda kaşıntılı cilt belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Bunun nedeni, kaşıntı ve iltihaplı cildin iyileşmesini hızlandırabilen anti-inflamatuar ve anti-kaşıntı özelliklerine sahip olmasıdır . Bal cildinizin kurumasını engelleyen doğal nemlendirici özellikler gösterir. Bu da kaşınmayı azaltmaya yardımcı olur. Bal ayrıca kaşınma semptomlarını azaltmaya ve cilt enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olan antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere de sahiptir. Aloe vera doğal iyileştirme ve yatıştırıcı özellikleri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni bitki anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olmasıdır




Her koşulda olduğu gibi, dikkatli bir tıbbi öykü ve fizik muayene, kaşınmanın nedenini öğrenmek için gerekli olabilecek spesifik tanısal testleri önerir. Kronik sistemik hastalıklar veya durumlar gibi nedenler tanımlamak için kan veya görüntüleme testleri gerektirebilir. Kaşıntılı cildin nedenleri çok çeşitli olduğundan, farklı bölümlere bakan doktorlar kaşınmanın tedavisine dahil olabilir. Kronik hastalıklar nedeniyle kaşıntıya maruz kalan kişiler, endokrinologlar, gastorenterologlar, nefrologlar, onkologlar, hematologlar, nörologlar ve enfeksiyöz hastalık uzmanları gibi bu durumları yöneten uzmanlar tarafından tedavi edilebilir. Her kaşıntı olayı bir doktor tarafından derhal değerlendirilmemelidir. Kaşıntıya neden olan çoğu durum ciddi değildir.


Uyarı işaretleri

Aşağıdakiler, nedenin ciddi olabileceğini gösterebilir:

Kilo kaybı, yorgunluk veya gece terlemeleri - ciddi bir enfeksiyon veya tümöre işaret edebilir.

Zayıflık, uyuşukluk veya karıncalanma - sinir sistemi bozukluğuna işaret edebilir

Karın ağrısı veya cildin ve gözlerin sarımsı bir renk değişimi ( sarılık ) - safra kesesi veya karaciğer rahatsızlığını gösterebilir

Aşırı susama, anormal derecede sık idrara çıkma ve kilo kaybı - diyabetin göstergesi olabilir

Çoğu kaşıntı nedeni test edilmeksizin teşhis edilebilir. Bir deri anormalliği teşhisi, görünüşünden ve kişinin öyküsünden net değilse , bir deri numunesinin çıkarılması ( biyopsi ), analiz edilebilmesi için gerekli olabilir.Kaşıntı nedeni alerjik bir reaksiyon gibi görünüyorsa da, alerjik reaksiyona neden olan madde belirgin değildir, cilt testi gerekebilir.Kaşıntının en iyi tedavisi kaşıntıya neden olan altta yatan nedeni düzeltmektir.Bir vücut kaşıntısı, cildin sadece bir bölgesinde lokalize olabilir veya tüm vücutta hissedilebilir. Zaman zaman vücut kaşıntısı hepimizin başına gelir ve endişe sebebi yoktur. Ancak, kronik vücut kaşıntısı, bu sorunu yaşayan kişi için son derece can sıkıcı, rahatsız edici ve ağrılı olabilir. Ve aslında daha ciddi bir sağlık sorununun göstergesi olabilir.Kaşıntı nedenine bağlı olarak, vücut kaşıntısını durdurmaya yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler vardır. Kaşıntı alerjiden kaynaklanıyorsa, antihistaminikler tercih edilen tedavi yöntemidir. Topikal kremler sıklıkla kronik kaşıntıya yardımcı olmak için kullanılır. Yaşamı tehdit etmese de, sürekli kaşıntı, işinizi, günlük aktivitelerinizi ve uykunuzu bozarak yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Bir çok olası neden olduğundan, septomları yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün..
 
Geri
Üst