Tüp bebek Tedavisi ve Gebelik Aşısı

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek Tedavisi ve Gebelik Aşısı
tüp bebek gebelik aşısı nedir,tüp bebek gebelik aşısı,başarısız tüp bebek tedavisi,tüp bebek başarı oranı ve gebelik aşısı hakkında bilgiler

Tüp bebek tedavisine başvuran eşlerin yarısından fazlası embriyo gelişmesine rağmen gebelik olmamaktadır. Döllenme olmasına rağmen gebelik oluşmamasının kaynağı muhtemelen embriyonun rahime yerleşme safhasındadır. Tüp bebek tedavisinde hedef eşlerde sağlıklı gebelik elde edilmesidir. Gebelik oluşmasını sağlanmak için laboratuar ortamında spermle yumurtanın en iyi şartlarda döllenmesi gerekir.Fakat Çok iyi embriyo elde edilerek rahim içine konulmasına rağmen her zaman gebelik oluşmamaktadır.
Bunun sebebi olarak
Embriyonun rahme tutunmadan önce gelişiminin yavaşlaması,
Embriyonun içindeki genetik bozukluklar,
Vücudun bağışıklık sisteminin bebeği kabul etmemesi,
Rahim yapısı veya iç zarı faktörleri olduğu,
Düşük kaliteli embriyo elde edilmesi,
Bazen de yapılan tüm araştırmalara rağmen görünür bir sebep ortaya konulamamaktadır.


g.jpg




Gebeliğin oluşması için embriyo rahim içine konulduktan sonra çeşitli maddeler, proteinler, büyüme faktörleri salarak rahim içi zarına yaklaşmakta, onunla temas eder ve uygun ortam varsa yavaş yavaş gömülür ve böylece gebelik oluşmaktadır.
Bazı çalışmalarda sorunun embriyoların rahim içine gömülerek gebeliğin devam ettiği rahim iç zarında olabileceği göstermiştir.
Rahim içi hücrelerde çeşitli nedenlerle oluşan fonksiyon eksikliği sağlıklı embriyonun rahim içine gömülmesini engellemektedir. Bu durumda ya gebelik oluşmamakta ya da oluşan gebelikler düşükle sonuçlanmaktadır.
Gebelik aşışı olarak bahsi geçen tedavide amaç kadının rahim içinde embriyonun gömülmesini sağlayacak biyolojik maddelerin elde edilmesi ve tüp bebek tedavisinde kullanılmasıdır.
Gebelik aşısı ilgili ilk bilimsel araştırma ikibin altı yılında yayınlanmıştır
Gebelik Aşısı için yapılacak işlemler şunlardır;
Rahim iç zarında problem olup olmadığı tespit edilmelidir. Bu uygulama çeşitli testlerle yapılmaktadır.
Yumurta toplama gününde kadından kan alınmakta ve özel işlemlerden geçirilerek monosit denilen beyaz kan hücreleri ayrılmakta ve bu hücreler özel kültür ortamlarına konularak çoğaltılmaktadır. Hücre kültürü denilen bu işlem çok dikkatli olarak özel inkübatörlerde ve üretme sıvılarının yardımı ile yapılmaktadır. Hücre üremesinin uygun, devamlı olması ve istenilen maddelerin yeterli miktarda salınabilmesi için gerekli hormonlar da ilave edilmektedir. İki günlük kültür sonrasında rahim içine embriyo gömülmesine yardımcı olacak sitokinler denen maddeler ve büyüme hormonları monositik hücrelerce salınır ve üreme sıvısında birikir.
Bu işlemler yapılırken diğer taraftan laboratuarda yumurtalar spermlerle döllenir ve embriyolar elde edilir. Rahim içine transfer edilecek embriyolar rutin yöntemlerle seçilir ve transfer gününe karar verilir.
Transfer gününde rahim içi değerlendirilir. Kalınlığı ölçülür ve transfer edilecek bölge saptanır.
Laboratuarda elde edilen gebelik aşısı olarak ta adlandırılan sıvı embriyoların rahim içine konulacağı günden bir gün önce veya aynı gün rahim içine verilir.
Transfer edilecek embriyoların gömülmelerine uygun hale getirir.Hazırlanmış rahim içi zarının konulan iyi kalitede embriyoları daha yüksek oranda kabul edeceği yani gebelik oluşmasına yardım edeceği düşünülmüştür. Bu tip bir uygulama daha sağlıklı gebelik oluşturacağı için gebelik kayıpları yanı düşükleri önlenebileceği iddia edilmiştir.
Gebelik aşısı uygulamasını belli bir protokol dahilinde tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olan çiftlere arzu ederlerse onayları alınarak uygulamaktayız. Unutulmamalıdır ki Gebelik Aşısı uygulama her çift için gerekli değildir. Birçok Eş tüp bebek tedavisi uygulamasıyla zaten gebe kalabilmektedir. Maliyetli bir işlem olduğundan dolayı Bazı masraf da gerektirecektir. Ancak tekrarlayan tüp bebek başarısız denemeleri olan çiftlerde gebelik şansını arttırıcı bir yöntem olabilir. Tabi kibu konuda daha çok sayıda araştırma yapılması gereklidir.
 
Geri
Üst