Tüp bebek tedavisi ve meme kanseri

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek tedavisi ve meme kanseri
meme kanseri doğurganlığı etkilermi,meme kanseri tüp bebek yapmayı engellermi,yumurta dondurma,yumurta dondurma ne için yapılır,meme kanseri olanlar tüp bebek yapabilirmi,tüp bebek ve kanser hakkında bilgiler

Tüp bebek uygulama sebeplerinden bir tanesi de meme kanseri olan hastaların doğurganlığında ciddi zayıflamalar olmakta ve genel olarak tüp bebek tedavisine başvurulmaktadır. Bu yazımızda meme kanserine yakalanan hastaların oranı neden meme kanserine yakalanan insanların doğurganlığının zayıfladığı ve çocuk sahibi olabilmek için hangi yöntemlere başvurduklarını inceleyeceğiz.

Her yıl neredeyse 40 yaş altı kadınların %5 – 7 sinde meme kanseri ile karşı karşıya kalınmakta. Meme kanserine tanı konur konmaz tedaviye başlanması tedavi başarısını yüksek oranlarda artırır. Yaşadığımız toplumda ekonomik nedenler gerekçesi ile kadınlar evliliklerini ya da gebe kalmayı ileriki yaşlara erteliyor.

m.jpg






40 yaş altında ki kadınlarda meme kanserine yakalanma oranları göz önüne alınırsa birçok kadın anne olmadan meme kanserine yakalanıyor ve meme kanserinin tedavisi ile anne olma şansları en az seviyelere iniyor. Meme kanseri tedavisi görmüş kadınların çocuk sahibi olmak istemeleri durumunda alternatif çarelere başvurulabiliyor. Tüp bebek tedavisi ise en çok başvurulan tedavi biçimi olarak karşımıza çıkıyor.

Meme kanseri tedavisinde uygulanan ilaçlar yumurtalıklara oldukça ciddi zarar verir ve tedavi sırasında kullanılan kemoterapi yöntemi erken yaşta menopoza neden olur. Kadınların menopoza girmesini engellemek amacı ile kemoterapiden evvel yumurtalık fonksiyonları ilaçlar ile baskılanmalıdır. Baskılama işlemi gerçekleştikten sonra kemoterapi uygulanır ise erken menopoz olasılığı % 10 oranlarında düşer. Kanser tedavilerinden sonra gebe kalma olasılığı çok düşük oranlardadır. Tedaviler sırasında yumurtalıkların bütününü korumak imkânsızdır.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE EMBRİYO DONDURMA


Tüp bebek uygulaması ile embriyo oluşturulur ve dondurularak saklanması gerçekleştirilir. Hastanın kanser tedavisi bittikten sonra, eğer hasta sağlığına kavuşmuş ise dondurulmuş embriyolar yeniden anne rahmine yerleştirilir ve gebe kalması sağlanabilir. Akla en yatkın yol olarak görülen bu yöntemin bazı olumsuzlukları da vardır. Eğer kadın evli değil ise embriyo dondurma işlemi yasalara göre yasaktır. Bir diğer olumsuzluğu ise yumurtalıkların geliştirilmesi ve gebelik sağlanması için embriyo dondurma işlemlerini gerektiren tüp bebek uygulaması yaklaşık 1 aylık bir süre içinde gerçekleşir. Ancak meme kanserinde hastaların bu kadar zaman beklemesi ve tedavinin ertelenmesi tümörün gelişerek büyümesine neden olabilir.

Tüp bebek uygulamalarında gebe kalma olasılığını artırmak amacı ile daha fazla yumurta ve embriyo elde etmek şarttır. Daha fazla embriyo ve yumurta için de yumurtalıkları geliştirecek ilaçlar kullanmak gerekir. Çok sayıda yumurta gelişmesi östrojen oranını artırır. Bu durum ise meme kanserine yakalanmış hastalarda tümörün büyümesine neden olur. Meme kanseri hastalarında eğer tüp bebek uygulanacaksa östrojen düzeyini daha az artıracak ilaçların kullanımı tercih edilmelidir.

YUMURTA DONDURMA:

Eğer meme kanseri hastalığına yakalanmış kadın evli değil ise, ancak ileriki zamanlarda çocuk sahibi olmak istiyorsatüp bebek uygulamaları ile büyütülen yumurtalar dondurma işlemleri ile saklanabilir. Fakat ısı değişimlerine göre oldukça hassas olan yumurtalarda dondurularak saklanan embriyolar kadar başarı elde edilemez. Yumurta dondurma işlemlerinde de Türkiye’ de yasal sınırlamalar mevcuttur.

YUMURTALIK DONDURMA:

Meme kanseri bulunan hastanın bir an evvel tedaviye başlaması şarttır. Eğer diğer alternatif tedavi yöntemleri gerçekleştirilemiyor ise yumurtalık dondurma işlemi yapılabilir. Yumurtalıklar dondurularak saklandıktan sonra tekrar vücuda yerleştiğinde gebe kalma olasılığı dünyanın her yerinde % 13 oranlarındadır.
 
Geri
Üst