Tüp bebek tedavisinde Metabolomix yöntemi

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek tedavisinde Metabolomix yöntemi
metabolomix yöntem nedir,metabolomix yöntem ne için uygulanır,metabolomix yöntem kimlere uygulanır,metabolomix yöntemi ile hamile kalanlar,metabolomix yöntem hakkında bilgiler

oğul gebeliklerin önüne geçmeyi sağlayan Metabolomix yöntemi tüp bebek tedavisinde çığır açtı. Bilim insanları şimdi kişinin kendi kök hücrelerinden sperm veya yumurta üretmesini sağlayarak kısırlığa tamamen veda etmenin peşinde.

En sağlıklı embriyoyu seçerek çoğul gebeliklerin önüne geçmeyi sağlayan Metabolomix yöntemi, tüp bebek teknolojisinde yeni bir alan açtı. Eskiden beri ve halen de transferi yapılacak embriyoların seçiminde kullanılan temel yöntem, embriyoları mikroskop altında inceleyerek, hücre sayısı ve şekillerine bakarak en kaliteli ve en sağlıklı olanı seçmek şeklindedir.

m.jpg





Embriyoların kromozomal (genetik )olarak normal olup olmadığını veya yaşama şansını değerlendirmek, ancak biyopsi yoluyla alınan bir veya iki hücrenin pre-implantasyon genetik tanı yan, transfer öncesi genetik tanı yöntemiyle incelemesiyle mümkün olabilmektedir.

Ancak bu yöntemin uygulanması için de geçerli bir sebep olması gerekmektedir. İleri anne yaşı, genetik bir hastalık taşıyıcığı, tekrarlayan gebelik kayıpları, tekrarlayan başarısız uygulamalar, şiddetli erkek faktörü vs. gibi.

Oysa bugün artık tüp bebek tedavilerinde yeni uygulama alanına giren metabolomiks dediğimiz yöntemle, bilimsel anlamda en uygun embriyoyu risk oluşturmadan seçmek mümkün. Henüz tam olarak rutin kullanıma girmemiş olan ve araştırılan bu yöntemle hangi embiryonun tutunabileceğini de büyük olasılıkla kestirmek mümkün olabilecektir.

Nasıl bir kişinin genel sağlık durumu hakkında önemli bilgiler elde edebimek amacıyla kan tahlillerini, idrarını, dışkısını değerlendiriyorsak embriyolar için de aynı mantıkla onların metabolizmalarını, yani hangi maddeleri ne oranda tükettiklerini ve içinde geliştikleri ortama ne salgıladıklarını inceleyerek o embriyoların sağlığı ve dolayısıyla da rahim içersine tutunabilirliği hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Yani transfer edilecek en uygun embriyoyu, embriyonun içinde geliştiği ortamı inceleyerek, daha sağlıklı olarak seçebiliyoruz.

Elbette bu yöntem henüz rutin uygulamaya girmiş değil ve pek çok laboratuvarda uygulanmıyor. Ayrıca embiyonun tutunabilirliğini arttırmak şeklinde bir fonksiyonu da yok. Ancak elimizdeki çok sayıda embriyo varlığında hangisinin daha fazla tutunma olasılığı olduğunu anlama ve transferde o embiriyoyu seçme konusunda metabolomiks bize önemli ip uçları verebiliyor.
 
Geri
Üst