Tüp bebekte Dış Gebelik Riski Nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebekte Dış Gebelik Riski Nedir?
tüp bebekte dış gebelik riski varmı,tüp bebek tedavisinde dış gebelik geçirenler,tüp bebek tedavisinde dış gebelik olasılığı,tüp bebek tedavisi ve dış gebelik hakkında bilgiler

d.jpg


Normal yollarla hamilelik olmayan hastalarda sperm ile yumurtanın laboratuvar ortamında döllenerek anne rahmine yerleştirilmesini amaçlayan bir yöntem olan tüp bebek tedavisi, etkili, kişiden kişiye değişmekle beraber yüksek bir başarı oranına sahiptir. İşlerin yolunda gitmediği durumlar da olabilmekte zaman zaman. Tüp bebek tedavisinde de istenmeyen sonuçlar görülebilmekte, rastlanılan olumsuz sonuçlardan biri de dış gebeliktir.

Dış gebelik nedir, nasıl oluşur?

Dış gebelik, en basit tarifi ile döllenmiş yumurtanın rahim dışında, tüplerde, servikste ya da yumurtalıklarda yerleşmesidir. Normal muayenelerde dış gebelik tanısı konulması zordur, ancak ultrason ile kesin teşhisi mümkündür. Gebeliğin ilk 3 ayında, dış gebeliğin teşhis edilemediği durumlarda anne ölümlerine neden olması dolayısı ile hafife alınmaması gereken bir durumdur. Bu açıdan hamilelerin düzenli doktor ve ultrason muayenesi önemlidir.

Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde de normal gebeliklere oranla daha sık görülen dış gebelik vakaları ancak gebeliğin ultrasonda görülebildiği 3. ya da 4. haftadan sonra fark edilebilir. Laboratuvarda döllenen embriyonun anne rahmine yerleştirilmesinden 12 gün sonra yapılan test ile gebeliğin olup olmaması durumu anlaşılır. Yapılan testi takip eden günlerde yaklaşık 2 hafta sonra gebelik ultrasonda görülmeye başlar. İşte bu ultrason sırasında gebeliğin rahim içinde ya da rahim dışında olduğu görülür. Embriyonun anne rahmine yerleştirilmesinden sonraki 2 hafta içinde ultrason ile gebelik kesesi izlenemiyor ise bu durum en önemli dış gebelik belirtisidir. Tam teşhis koyabilmek için hastanın kan tahlilleri düzenli olarak yaptırılarak incelenir.

Dış gebelik tanısı konulan hastalarda, hastaya en uygun yöntem bulunarak ilaçla ya da ameliyatla gebelik sonlandırılır.

gebelik belirtileri

Tüp bebekte gebelik testi

Yıllardır bebek heyecanı yaşamak isteyen, çeşitli tedavilerden geçen gebe adayları için en heyecanlı ve uzun bekleyiş gebeliğin oluşup oluşmadığını bekleme aşamasıdır şüphesiz. Her anne ya da baba adayı bu süreci sabırsızlıkla bekler fakat uzun yıllar gebelik tedavisi gören adaylar daha bir heyecanlanır.

Bebek sahibi olamayan sayısız hasta için, tüp bebek tedavisi, yeni bir umut olmuştur. Gelişen teknoloji ile gelişen teknikler de tüp bebek tedavisinin daha da başarılı olması sonucunu doğurmuştur. Anne ve baba adayları hem maddi hem de manevi açıdan zorlu süreçlerden geçmişlerdir. Muayeneler, testler sonucu konulan teşhisin ardından uygulanan tedaviler, tedavinin olumsuz sonuçlanması ile kırılan umutlar ve yeniden denemeler. Tüm bunların sonunda en can alıcı ve sıkıntılı süreç gebeliğin oluşup oluşmamasını bekleme zamanı.

Anneden alınan yumurtalar ile babadan alınan sperm örnekleri çeşitli ayrıştırmalardan sonra laboratuvar ortamında birleştirilir ve döllenmeleri beklenir. Döllenmenin gerçekleşmesi ile anne rahmine, döllenen yumurtalar enjekte edilir. Böylece tüp bebek tedavisi uygulanarak gebeliğe ilk adım atılmış olur.

Tüp bebekte gebelik testi nasıl yapılır?

Normal hamileliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavisi uygulanarak oluşan hamileliklerin sonucu da en net olarak kan testi ile elde edilir. Anne rahminde oluşan embriyo hücreleri B-HCG hormonu salgılar, bu hormon annenin kanına geçer. Yapılan kan testlerinde hamile olmayan bayanlarda bu B-HCG hormonu sıfır ya da sıfıra yakındır. Hamilelik olduğu durumlarda ise bu değer 10 ya da 10’un çok daha üzerindedir.

Tüp bebek tedavisi uygulanan adaylarda, embriyo anne rahmine yerleştirildikten 12 sonra yapılan kan testi ile gebelik ortaya çıkar. Gebeliğin olması durumunda normal hamilelerdeki değerler gibi B-HCG değerinin 10 ya da daha üzerinde olması beklenir. Gebeliğin olmaması yani tüp bebeğin tutmaması gibi durumlarda bu değer 0 ya da 0’a yakındır. Tüp bebek uygulaması yapıldıktan sonra 12 gün beklenmesinin nedeni, enjekte edilen embriyoya ait hücrelerin B-HCG hormonu salgılamasının 12 günde anne kanına karışmasıdır. 12 günden önce yapılan testler güvenilir sonuç vermez. İdrar testi de yapılabilir fakat en kesin sonuç ancak kan testi ile elde edilir.
 
Geri
Üst