Tüp bebekte ikiz üçüz şanşı artıyormu?

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebekte ikiz üçüz şanşı artıyormu?
tüp bebek tedavisinde ikiz gebelik,tüp bebek tedavisinde üçüz gebelik,tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik,tüp bebek tedavisinde ikiz bebek şansı,tüp bebek tedavisi ve çoğul gebelik hakkında bilgiler


Tüp bebek yaptırmak için başvuru yapanların aklında elbette ilk gelecek olan bir bebek sahibi olmaya çok daha yaklaştığı ama ikinci olarak gelen ise acaba ikiz mi yoksa üçüz mü olacak sorusu olacaktır. Aslında herkesin merak edilen tek sorusu var diyebiliriz Tüp bebek (IVF) yaptırdığımızda ikiz, üçüz olma şansı artıyor mu? Bunun yanıtına kolaylıkla evet diyebiliriz.
Bugün tüp bebek yapan birçok aile genellikle ikiz bebek sahibi olma şansını yakalamış oluyor. Peki tüp bebekte neden hep ikiz gebelik ya da üçüz gebelik şansı artmış oluyor. Tüp bebek oldukça zorlu bir süreç olduğu için tüm önlemler alınıyor ve birden fazla kez döllenme yapılıyor. Dolayısı ile de bu fazla yapılan sayıların bir kısmı tutmayıp bozuluyorken, bazen ikisi, üçü hatta dördü bile tutabiliyor. Yani tedaviyi kesin bir sonuca çıkarmak için yapılan bu uygulama sonrasında yıllardır çocuk sahibi olmayan birçok aile ikiz bir bebek ile karşılaşarak hasret giderebilirler.



ç.gif


Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik oluşma mekanizması genellikle birden fazla embryonun anne rahmine transfer edilmesi ile oluşur. Daha nadir olarak transfer edilen embryolar kendinden oluşan çoğul gebelikler gibi kendinden bölünebilirler. Yani bir embryo transferi sonrası ikiz gebelik elde edilmesi mümkündür. Aynı şekilde iki embryo transferi sonrası üçüz gebelik elde edilmesi de mümkündür. Aşılama tedavisinde ise yumurtalıkların uyarılması ile birden fazla yumurta aynı siklus içinde gelişir ve çoğul gebeliğe neden olabilir.
Uzun süredir çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere ikiz veya üçüz gebelik fikri güzel gelebilir fakat çoğul gebeliklerin tekil gebeliklere göre birçok dezavantajı mevcuttur.
Çoğul gebeliğin nedenleri
Çoğul gebelik riski anne yaşı ile artmaktadır. Yine ailesinde tedavi olmaksızın ikiz olanların çoğul gebelik şansı olmayanlara göre yüksektir. Tüm bunların dışında günümüzdeki en önemli neden üremeye yardımcı tekniklerdir (tüp bebek v.s). Tüp bebek tedavisi aile için psikolojik yönden zorlu bir süreçtir. Ayrıca maliyeti yüksek ve girişimsel bir tedavi olması nedeniyle hekimler ve aile bir tedavi siklusunda en iyi sonucu yani gebeliği hedefler. Anne rahmine transfer edilen embryo sayısı ile gebelik oranları arttığı için hekimler mümkün olan en fazla sayıda embryo transferini hedefler. Bu durum çoğul gebeliklerin sayısını artırmaktadır.
Tek yumurta ikizleri
Tek yumurta ikizleri bir yumurtanın bir sperm ile döllendikten sonra bölünmesi ile oluşurlar. Bu bebeklerin hemen hemen her özellikleri aynıdır. Bu bebekler embriyonun döllenmeden kaç saat sonra bölündüğüne bağlı olarak yapısal özellik gösterirler. Bu yapısal özellikler bebekleri saran zarların yapısından yapışık ikizlere kadar değişiklik gösterir.
ikizlerAyrı Yumurta ikizleri:
Bu durum doğal sikluslarda kendiliğinden olabileceği gibi tüp bebek tedavisindeki gibi iki veya daha fazla farklı embryonun transfer edilmesi ile de olabilir.
Çoğul gebeliklerin riskleri
Çoğul gebelikler tekil gebeliklere göre daha fazla riske sahiptirler. Bu riskler bebek sayısı arttıkça daha da artar. Bu riskler hem anneyi hem de bebeği ilgilendirmektedir. Çoğul gebeliklerde bulantı kusma daha şiddetlidir, anne karnında ikizlerden bir tanesinin ölme riski vardır,sezeryanla doğum riski artar, bebek sayısı arttıkça erken doğum riski de artar,doğum sonrası kanama riski de artar, doğum sonrası depresyon çoğul gebeliklerde daha sıktır. Erken doğum riskinin artmasına bağlı doğum sonrası bebek ölümü, anne rahminde gelişme geriliği riski, doğuştan sakatlık oranları artar. Ayrıca kordon sarkması ve kordon anomalileri oranı artar.
Bebek kayıpları:
Anne karnında bebeklerden bir tanesi kaybedilirse ve henüz gebeliğin erken safhalarında ise diğer bebek veya bebekler yakın takibe alınır. Gebelik ilerlemiş ise kaybedilen bebekten salınan bazı maddeler anneyi ve diğer bebeği etkileyebilir. Bu durumda kan tahlilleri ile bu durum takip edilir. Ayrıca üçüz veya daha fazla bebeğin olduğu gebeliklerde bebeklerden biri veya birkaçı fetal redüksiyon denilen bir yöntemle bilerek azaltılabilir. Bu durum diğer bebekleri aşırı bebek sayısının getireceği kötü sonuçlardan korumak içindir.
çoğul gebelikÇoğul gebeliklerde dikkat edilmesi gerekenler
Annenin çoğul gebeliklerde kalori ihtiyacı daha fazladır ve gebeliğe bağlı değişiklikler daha belirgindir. Demir ihtiyacı da artar. Çoğul gebelikler bu risk artışları göz önüne alınarak daha sık kontrole çağırılmalıdırlar. Doğum şeklinin sezeryan olması gerekmez fakat bebeklerin pozisyonu bu durumda çok önemlidir. Günümüzde çoğul gebelikler normal doğum komplikasyonlarının fazla olmasından ötürü genellikle sezaryen ile doğurtulmaktadırlar.
 
Geri
Üst