Türk Erkeğinin Attığı "Dil Dayakları"

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Türk Erkeğinin Attığı "Dil Dayakları"
dayakla ilgili sözler dayak ile ilgili atasözleri dayakla atasözleri hakaret eden erkek dayak ile sözler
Araştırmacı Filiz Bingölçe şiddetin dilini araştırdı. “Dil Dayakları” adlı araştırmaya göre, erkek kadına şiddet uygulamadan önce ağır hakaret ediyor, kadınsa kavga büyümesin diye sesini çıkarmıyor.

Araştırmaya göre erkeklerin en sık kullandıkları hakaretlerin başında bir küfür geliyor: "O.."

Türkiye’de ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Ortak Dili’ araştırıldı. BM Türkiye Nüfus Fonu’nun desteğiyle hazırlanan ve önümüzdeki hafta açıklanacak olan ‘Dil Dayakları’ araştırma raporundan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Saldırgan bir akraba kadına yöneltilen küfür, argo, tehdit, hakaret, aşağılama ve her türlü kötü söz araştırmacı Filiz Bingölçe tarafından kayda alındı.

Bingölçe Ankara, İstanbul, Konya, Erzurum ve Urfa’da şiddet mağduru, farklı gelir ve sosyal statüye sahip 65 kadınla yüzyüze görüştü. Sözel şiddeti uygulayan erkeğin her kesimden çıkabildiği tespitinde bulunan Bingölçe, “Şiddeti uygulayanın kimliği açısından baktığınızda tüm eğitim ve gelir grupları ile sosyal statü mensubu erkeğin aile içi şiddeti ‘meşru ve haklı’ olarak kabul edebildiği potansiyel şiddetçi olduğunu gördüm” dedi.

Şiddetin aktörlerinin baba, koca, sevgili, nişanlı, kaynana ve kardeş olduğunu belirten Bingölçe, zaman zaman kadınların da (anne, kaynana ya da görümce gibi) şiddet uyguladıklarını söyledi ve, “Dilsel ve fiziksel şiddet uygulayan erkek şiddeti ne ayıp, ne günah, ne de suç kabul ediyor. Hatta bazı erkekler bu hareketlerini temel haklar ve özgürlükler içinde bile sayabiliyor” dedi.

DAYAĞA ‘DİL DAYAĞI’ EŞLİK EDİYOR

Araştırmacı Filiz Bingölçe, el dayağı ile dil dayağı arasındaki ilişkiyi şöyle açıkladı: “Kadınların kafasında yer etmiş şiddete ilişkin iki kategori bulunduğunu söyleyebilirim. Bunlardan biri el dayağı, diğeri ise dil dayağı. Saldırgan tarafından bir monolog olarak tekrarlanan aşağılama, hakaret, küfür ve tehdit sözcükleri daha çok aile bireylerine karşı dayak öncesinde fikrini kabul ettirme, haklarını sınırlama, ötekinin sözlerinin geçerliliğini yok etme, varlığını aşağılama, etkisini azaltma ya da bir sindirme aracı olarak kullanılıyor. Küfür bazen tek başına etkili olabiliyor. Ancak sözün bittiği yerde saldırgan, küfürün yetmediğine inanıyorsa o zaman kaba kuvvete başvuruyor.”

ARAŞTIRMACIYI YANILTAN SONUÇ

Argo ve küfür konusunda daha önce de araştırmalar yapan Bingölçe, şiddet uygularken sınırlı sayıda sözcüğün kullanılmasını şaşırtıcı bulduğunu söyleyerek, “Araştırmada, çok sayıda hakaret, tehdit, kaba söz ve küfür bulacağımı sanıyordum ama Türkiye’de görülen o ki insanlar şiddet uygularken üç aşağı beş yukarı aynı sözleri kullanıyor” dedi.

EN ÇOK ‘O..’ KULLANILIYOR

Kadınlara tehdit amaçlı söylenen sözlerin başında “seni dağa kaldırırım”, “yüzüne kezzap atarım”, “seni ayağa düşürürüm”, “arkana adam takarım” gibi tehditler ilk sırada yer alıyor. Küfürler arasında ise en sık başvurulanı ise ‘o..’ sözcüğü.

Bingölçe en sık kullanılan bu sözcükle ilgili olarak, “Erkeklerin ayrımsız en fazla başvurdukları kadına yönelik şiddet sözcüğü olma özelliği taşıyor. Öte yandan kadınların en fazla incindiği aşağılama sözcüğü de kendi ifadelerinden anlaşıldığı kadarıyla bu. Sözcük, erkeğin kadınlık durumuna ilişkin en aşağılık bulduğu hal mi yoksa kadının en hassas noktası mı, elbet bunu tam olarak tespit etmek için daha kapsamlı bir çalışma yapmak gerekiyor. Şüphe yok ki eşine, sevgilisine, kızına ‘o..’ diyen erkek yarattığı yabancılaştırma hali nedeniyle başvurduğu şiddeti kendi kafasında meşru ve haklı hale getiriyor. Nedense erkekler kadınları en fazla ‘sahiplendikleri’, ‘başka durum ya da kişilerden sakındıkları’, ‘koruma altına aldıkları’ anda bu sözcüğü kullanıyor ve ardından da dövüyorlar” dedi.

DAYAK NEDENLERİ:

Gülmek

Kısa etek giymek

Eve geç gelmek

Cevap vermek

Aynaya bakmak

Evin içine sinek girmesine neden olmak

Aşık olmak

Eğitim almak istemek

KADINLARIN VERDİKLERİ KARŞILIKLARI:

Kadınların büyük bölümü küfürlere hiçbir karşılık vermiyor, çünkü şiddetin boyutunun büyümesinden korkuyor. Bazıları ise şu sözlerle karşılık veriyor.

Onu sana iade ediyorum

Senin ailendir

Kendinsin

Sensin

Hakaret ve küfür listesi

Dil Dayakları araştırmasında erkeklerin kadınlara ettiği hakaret ve küfürlerin tam listesi de yer alıyor.

Filiz Bingölçe’nin görüşmelerden yola çıkarak hazırladığı ‘Dil Dayakları’ kitabının sonuna ‘dil yaraları listesi’ ekledi. Listede bulunan bazı sözler şöyle:


Ağzını burnunu dağıtırım
Ağzını yırtarım
Aklını alırım
Allah belanı versin
Ameliyat ederim
Anam avradım olsun seni eşşek sudan gelene kadar dövecem
Anan kötü
Anasına bak kızını al
Angut
Aptal
Arkana adam takarım
Artist
Asarım keserim
Aşağılık kadın
Ateşin başına vurdu
Ayağa düşürürüm
Ayı
Baban uyuz
Babasının pi*i
Bacaklarını kırarım
Benim kölemsin
Beyinsiz
Bıçağı al karnına sok
Bilgisiz
Boğazını kesecem
Cahil
Çerçeveni dağıtırım
Çirkin
Çürük kadın
Çürümüşsün
Dadı
Dağa kaldırırım
Davul olasın
Dayaktan öldürürüm
Deli
Dinsiz
Domuz
Dostundan geliyorsun
Dümbüğün kızı
Dümbük
Dünyanın o...su
Eksik etek
Elimde kalırsın
Eşek
Eşek çobanı
Eşeklik yaptım evlendim
Eşyasın
Eteğine ettiğimin karısı
Façanı aşağı alırım
F*hişe
Fettan
Gavurun dölü
Genelev kadını
Genelevlere düşesin
Geri zekalı
Git o..luk yap getir
Gittiğim kadınlar sana ayna olurlar
Görgüsüz
Gözünü keserim
Hayvan
Hoşt
İmansız
Kadın erkeğin elinin kiridir
Kadın olsaydın da elinde tutsaydın
Kafanı gözünü kıracam
K*hpe
K*hpe yapacam sizi
K*ltak
Kancık
Kanı bozuk
Karnını deşerim
Kepaze
Kimden peydahladın
Komaya sokarım
Kopartacam
Kölemsin
Köpek
Köpekler de doğuruyor
Kötü kadın
Kötü yola düşesin
Kullanıcam seni
Kuru
Kuş beyinli
Lan
Manyak
Mezarına tükürmem
Mikrop
Öl geber
Pasaklı
Pavyon karısı
Pavyona mı düşecen
Pısırık
P*ç
P*çlerinizle dönüp gelesiniz
Psikopat
P*şt
Salak
Salaklaşma
Sapık
Sen bi b.. değilsin
Sen de kadın mısın
Seni ahıra dahi sokmam
Seni çizerim
Seni döverim
Seni kim naapsın
Seni kötü yola düşürecem
Seni öldürecem
Seni öyle bir döverim ki annen bile tanımaz
Seni takip ettirecem
Seni Türkiye’ye rezil edeceğim
Seni vuracam
Sokak s*rtüğü
Süprüntü
S*rtük
Sütü bozuk
Şerefsiz
Şırfıntı
Şirret
Ulan karı
Uyuz
Vasat karı
Ya çık git ya intihar et
Yakalarsam seni satacam
Yamuk kadın
Yer cücesi
Yeteneksiz
Yüzüne kezzap atarım
Yüzünü keserim




Maalesef dünyada olduğu gibi ülkemizdede kadınlarımız dille şiddet görmektedir.Burda adını telafuz bile edemiyeceğim çok ağır küfürlere maruz kalmaktadır.Belki dayağın acısı bir süre sonra geçiyor ama ya o edilen hakaretler küfürler hiç düşündünüz mü siz erkekler ?????? onların içimizde yarattığı o kapanmaz yaralar nolacak?

Erkek asar keser döver onlara göre öyle ...Kadınlar aşağılanacak mahluk değil bırak elini ayağının altı öpülesi insanlardır.Boş yere dememişler cennet anaların ayakları altındadır diye:tik:
 
kadınları melek gibi gösterme çabasını bir türlü anlamıyorum dakikada 2000 kelime konuşan kadınlar mı erkekler mi önce bu araştırılsın erkeklerin %80 i psikolojik şiddet mağduru kaynana şiddeti altın da kadın hegomonyası altında eziliyorlar başkaldıransa ceza alıyor bu işin özeti budur.
 
Geri
Üst