TÜrkler De Kalp Hastaliklari

suskun_gız

Yeni Üye
Üye
TÜrkler De Kalp Hastaliklari
10 yıl içinde kalp hastalıklarından ölümlerin artaca ı bildirildi.
Türk toplumunun ırksal olarak, iyi kolestrol (HDL) düşüklü üne yol açan kalıtsal özelliklere sahip oldu u belirtildi. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Aksoy, şişmanlık ve hareketsizli in kalp- damar hastalıkları riskini artıran önemli unsurlar oldu unu belirterek, Kalp-damar hastalıkları ölümlerinde :):):):)bolik sendrom dedi imiz, iyi kolestrol düşüklü ü, trigiliserid, bel çevresi (şişmanlık) ve tansiyon yüksekli i ile şeker hastalı ına e ilim etken oluyor dedi.
Araştırmalarda, bu beş e ilimin Türk toplumunda yüksek düzeylerde görüldü ünü, bu nedenle kalp-damar hastalıklarında yo un artış oldu unu ifade eden Doç. Dr. Aksoy, şöyle devam etti: Kolestrolün düşük olması, o insanın kalp hastası olmayaca ı anlamına gelmez. Kolestrol yüksekli i olmadan da insanlar kalp hastası olabiliyor, yaşamlarını ani krizle yitirebiliyorlar.
Şişman, sigara ve alkol kullanan, iyi kolestrolü yüksek, ancak trigliseridi yüksek olan da kalp hastası olabilir. Türkiyede 300 binin üzerinde kalp hastası var. Akdeniz ve Egede kalp damar-damar hastalı ı daha düşük. Akdeniz mutfa ında katı ya kullanımı yok, bu nedenle kalp hastalı ı görülme oranı daha düşük düzeylerde.
KALITSAL FAKTÖRLER
Avrupa ve Amerikada insanların kolestrol ve trigiliserid de erlerinin, Türk toplumuna oranla daha yüksek, ancak bizde ölümlerin fazla oldu una dikkati çeken Doç. Dr. Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: Bunda kalıtsal ve çevresel faktörlerin de etkisi var. Genç toplumuz, ancak kalp krizinden ölümlerimiz çok fazla.
10 yıl içinde ölümler ve hasta sayısı önemli ölçüde artacak. 30-40 yaşları arasında kilo artışı çok fazla. Birey 40 yaşını aştı ında karşımıza kalp hastası olarak çıkıyor. İnsanlar en verimli ça ları olan 40 yaşında kalp hastası oluyor.
ÖNERİLER
Doç. Dr. Aksoy, uzun ömürlü olmak için beslenme alışkanlıklarında ve yaşam tarzında de işiklik yapmanın şart oldu unu, stresli yaşam, sigara, alkol gibi alışkanlıklardan uzak durulması gerekti ini bildirdi.
Özellikle katı ya lardan ve kırmızı etten oluşan alışkanlıkların terk edilmesi gerekti ini vurgulayan Doç. Dr. Aksoy, sözlerini şöyle tamamladı: Şişmanlar zayıflamayı denemeli, kalori kısıtlaması yapmalı, hayvansal kökenli ya lardan uzak durmalı, sıvı ya lar tercih edilmeli. Haftada en az 4 kez 1er saat yürümeli. Asla ve asla sigara kullanılmamalı. 20 yaşını geçenler yılda bir kez kan ya larına baktırmalı, ailede risk faktörü varsa o kişi yaşamına daha dikkat etmeli. 40 yaşına kadar 5 senede bir kontrol öneriyoruz, 40 yaşından sonra kontrol sayısı artırılmalı.
 
Geri
Üst