Ücretini (Maaşını) Zamanında Alamayan İşçi Neler Yapabilir?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Ücretini (Maaşını) Zamanında Alamayan İşçi Neler Yapabilir?
maaşını zamanında alamayan işçi ne yapmalı,zamanında maaşını alamayan işçinin hakları nelerdir,parasını alamayan işçi ne yapabilir,maaşını alamayan işçi nereye başvurmalı,maaşını zamanında alamayan işçi hakları hakkında bilgiler,

1344429687para-300x1891-48DD-1EFD-19AB.jpg

Çalışma hayatının temel sorunlarından biri olan zamanında ya da tam alınamayan ücretler konusunda 4857 sayılı İş Kanunumuz çalışana ne tür haklar vermiştir? Zamanından alınamayan ücretler konusunda çalışanların hakları ve yasal olarak izlemesi gereken yollar nelerdir?

Öncelikle belirtmek isteriz ki 4857 sayılı İş Kanunumuzun 32. Maddesinde ücret, ücret ve ücretin ödenmesi başlığı altında şu şekilde tanımlanmıştır: “Genel anlamda ücret; Bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır .” denmiştir. Çalışma hayatımızda çalışanlar aldıkları ücreti daha çok maaş olarak adlandırsalar da Yasamızda yer alan tanımla hak ettikleri çalışma karşılığında işverenlerinden ücret almaktadırlar.
İş Kanunu 34 maddesi uyarınca işverenler, işçi ücretlerini ödeme gününden itibaren 20 işgünü içinde zorlayıcı bir neden (sel, yangın, deprem ves.) dışında ödemezse, işçi iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev değildir.

İşçinin ücreti, kanun hükümleri ve sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilemez veya ödenmezse, işçi iş sözleşmesinin 4857 sayılı kanunun 24/2-e maddesi gereğince bildirimsiz feshederek işçi tazminatını alma hakkına sahiptir.

Maaşları ödemeyen işveren işçiye “sen çalışmıyorsun yada iş yavaşlatma” diyemez. İşçiler, toplu olarak işte çalışmasa dahi işverene karşı ayaklanma var denilemez. Bu durum işçilerin yasal hakkıdır. Maaşları 20 gün içerisinde ödenmeyen işveren her zaman haksızdır.
Maaşı ödenmeyen işçi, ihtar çekmeden işten ayrılırsa dahi işveren tazminata mahkum olur. İşveren, maaş ödediğini ispatlamadığı takdirde işveren kanunen tamamen haksızdır. İşverence işten ayrılan işçi tutanakları da geçersizdir.

İşçi, işverene istifa dilekçesi yazmış veya ibraname imzalamış olsa dahi hukuken dava açtığında “ben zamanında maaşımı alamadım bu yüzden istifamı yazdım veya imzaladım” dediği takdirde ihbar tazminatı dışında (kıdem tazminatı, mesai ücretleri vs.) bütün haklarını işverenden alır. Maaş alamayan işçi işi bıraktığında kıdem tazminatı, fazla mesai ücretleri, yıllık izin ücretleri, maaş ve sosyal hak alacaklarını, resmi ve dini tatil ücretlerini işverenden talep edebilir ve alabilir. Sadece ihbar tazminatını talep edememektedir
 
Geri
Üst