Ultrasonda gebelik haftasında yanılma olurmu?

Uzman SühaN

Administrator
Ultrasonda gebelik haftasında yanılma olurmu?
gebelik haftasında ultrasonda yanılma olurmu,gebelik haftası hesaplamasında usg yanılırmı,ultrason gebelik haftasını net gösterirmi,ultrasonla gebelik haftası belirleme hakkında bilgiler


g.jpg




ultrasonda yanılma olurmu,gebelik haftasında yanılma payı,gebelik haftasında ultrasonda yanılma olurmu,hamilelik haftasında yanılma ,hamilelik hafatasında yanılma payı hakkında bilgiler



soru : Merhaba ben 9 haftalık hamileyim ama dün gece sancım oldu ultrasonda bebek 6 haftalık gözüktü son adet tarihim 8 Haziran kalp atışını duyamadık henüz haftaya gel dedi doktor ve düşük olmaması için ilaç verdi normal mi böyle olması.

Cevap : Çoğu zaman geç yumurta çatlaması nedeniyle kalp atımları geç gözükebilir Stress yapmayın . İlaçlarınızı kullanın

Gebeliğin İlk 13 haftalık döneminde ultrasonografi ölçümlerinde bebeğinizin baş-popo mesafesi
(CRL=crown-rump length), yani oturma boyu ölçülür ve bu ölçüm ultrasonografi cihazı içindeki yüklü verilere göre otomatik olarak gebelik haftasına dönüştürülür. CRL oldukça hassas bir ölçümdür ve bu ölçümünün yanılma payı yalnızca +/- 3- 4 gündür. Bu nedenle yapılan ölçümde çıkan gebelik haftası sizin Son Adet Tarihinize göre yapılan hesaplamayla uyuşmadığında CRL ölçümü gerçek gebelik haftası olarak kabul edilir.
Bu uyuşmazlığın nedeni Son Adet Tarihinizi (SAT) hatırlayamamanız veya yanlış hatırlamanız olabileceği gibi, gerçekte yumurtlamanız adet döngünüzün 14. gününden daha farklı bir gününde (daha geç veya ender olarak daha erken) olmuş olabilir.
CRL ölçümü tüm ırksal ve kalıtsal özellikleri gözardı eden bir incelemedir ve bebek bu incelemede sizin sandığınızdan daha büyük çıktığında bu bebeğin "iri" olacağından daha çok gebelik haftanızın Son Adet Tarihinize göre hesaplandığında yanlış olduğunu gösterir.
20. haftaya kadar yapılan ultrasonografi ölçümlerinde aynı haftalardaki tüm bebekler birbirlerine yakın büyüklük ve ölçümlere sahipken 20. haftadan itibaren ırksal, kalıtsal ve anne adayına ait özellikler (sigara kullanımı, yanlış beslenme, bebeğin kilosunu etkileyen çeşitli hastalıklar) de devreye girmeye başlar ve aynı haftada bulunan bebekler arasında kilo ve boy farklılıkları belirginleşmeye başlar. Bu nedenle gebeliğin ikinci yarısında yapılan ölçümler gerçek gebelik haftasını belirleyebilme yetisinden giderek uzaklaşır.
Yaklaşık 100 anne adayından 15'inde SAT'a göre hesaplanan gebelik haftasının CRL ölçümüne göre yeniden düzenlenmesi gerekir. Bu düzenleme ("düzeltilmiş gebelik haftası") ileriki gebelik haftalarında bebeğin gerçek haftasının bilinmesi açısından son derece önemlidir.
Bu hafta (veya geçmiş veya gelecek birkaç hafta içinde) doktorunuz size yeni bir Muhtemel Doğum Tarihi belirlerse (belirlemişse) şaşırmayın.
 
Geri
Üst