Uluslararası Mutfaklarda Kullanılan Doğrama Şekilleri

mislinay

Yeni Üye
Üye
Uluslararası Mutfaklarda Kullanılan Doğrama Şekilleri
jülyen doğrama sebze doğrama şekilleri şekilleri patates uluslararası
Jülieme (Jülyen) : Yarım veya bir bıçak sırtı kalınlığında ve 3-4 cm uzunluğunda aynı kalınlık ve boylarda doğrama şekli. Her tür çeşit sebzelerde kullanılır. Önce ince plakalar ardından ince çubuklar halinde kesilir. Soğanın piyaz şeklinde doğranması jülyen doğrama şeklidir.
Brunoise (Burnuaz) : Sıçan dişi denir. Sebzeler önce jülyen doğranır. Sonra burnuaza çevirilir. Toğlu iğne başı büyüklüğünde en küçük doğrama şeklidir. Bütün parçaların aynı büyüklükte olması önemlidir. Çeşitli çorbaların ön hazırlığında. Süslemelerde. Garnitür olarak kullanılır.
Jordiniere (Jardin) : Burnuaz doğrama şeklinin biraz daha iri doğranmış halidir. İri burnuazda denilebilir. Bu usul çeşitli et ve sebze yemeklerine isim verir. Çeşitli et ve sebze yemeklerinde kullanılır.
Macedonie (Masedon) : Jardin doğrama şeklinin daha iri doğranmış halidir. Bir yemek kaşığına 8-10 tane gelecek şekildedir. Yerine göre çiğ ve pişmiş etlerin doğranmasında kullanılır. Çeşitli et ve sebze yemeklerinin hazırlanmasında kullanılır.
Mire poix (Mirpua) : Kuşbaşı olarakda bilinir. 3-4 tane bir yemek kaşığına sığacak şekilde küp ve küpe yakın doğrama şeklidir. Çeşitli sebzelerin etlerin ve kök sebzelerin doğranma şeklidir. Çeşitli baharatlar (mercan, kök, kekik) doğranır. Çeşitli sosların ön hazırlığında kullanılır.
Dice (Days) veya Peysone (Peyzan) : 1 cm2 yüzeyinde ve bıçak sırtı kalınlığında doğrama şeklidir. Çeşitli yöresel çorbaların, garnitürlerin ve yemeklerin hazırlanmasında ve salataların ön hazırlığında kullanılır.
Matignan : Peyzan doğrama şeklinin gelişigüzel doğranmış halidir. Çabuk pişmesi istenen yemeklerde sebzeler ve etler bu şekilde doğranır.
Botamets Sticks (Batanet Stik) : Yarım santimetrekare kesitinde 4-5 cm uzunluğunda kare prizmalar şeklinde doğrama şeklidir. Hazır patates kızartmaları bu şekildedir. Kereviz, kırmızı pancar, havuç, patates uygun sebzelerdir. Süsleme içinde kullanılır.
Vichy (Vişi) : Peyzan doğrama şeklinden daha geniş. Yuvarlak ve bıçak sırtı kalınlığında doğrama şeklidir. Havuç, kabak, salata bu şekilde doğranabilir.
Bouget Garnie (Buket Garni) veya Herb Bouget (Hörbs buket) : Özel koku ve lezzeti olan çeşitli sebzelerin ve otların belirli ölçülerde biraraya getirilip bağlanması ile elde edilir. Kereviz sapı, defne yaprağı gibi sebzelerin bağlanmasıyla et suları hazırlanırken, soslar hazırlanırken, turşularda, çeşitli yemeklerde ve bazı soslar için hazırlanan fontların (tanesiz beyaz çorba) yapılmasında kullanılır
 
Ce: Uluslararası Mutfaklarda Kullanılan Doğrama Şekilleri

güzel paylasimlarin icin tskler canimm,emegine saglik
 
Geri
Üst