Umut Kaya Röportajı

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Umut Kaya Röportajı
umut kaya röportaj umut kaya saç saç sözleri şarkı sözü koştuk ardından şarkı sözü
2008'in son ayına yetişen albümüyle Umut Kaya, alternatif alaturka rock olarak nitelendirdiği sound'uyla evlerimize konuk olmaya hazırlanıyor. Biz de Umut'un kapısını çaldık ve bu alternatif alaturka rock olayı nedir, ne değildir birinci ağızdan öğrendik.

umut-kaya-resmi3-4032.jpg

UMUT KAYA



Albüme kadar neler yaptın ilk olarak onunla başlayalım.
Profesyonel olarak 1999 yılında başladım. Detone ile devam ettim, Roxy Müzik Günleri'nde geçen sene özel ödül aldık. Jack Daniels'ın yine yarışmasında finale kaldık. Onun dışında İzmir'de Emre Aydın'la bar performansı yaptım.
Uzun zamandır bir grubun parçası olarak yer alıyordun, şimdi ise solo bir şarkıcı olarak yoluna devam edeceksin. Bu aşamaya nasıl gelindi?
Aslında tamamen teknik nedenlerden dolayı. Sonuçta Detone adı altında beraber çalıştığım insanlarla yine devam edeceğiz. Onda bir problemimiz yok; sadece isim değişiyor.
Peki bu durum karar alma aşamasını nasıl etkileyecek?
Ne olursa olsun beraber iş yaptığım insanların fikrini dinlerim. Öyle bir diktatörlük durumum yoktur.
Şarkılarının çıkış noktası neler oluyor?
Genelde yaşanmış ve gerçek şeylerle uğraşmayı seviyorum. Şarkı yazmayı ödev gibi düşünmüyorum. Ben bir beste yapmalıyım deyip beste yapmıyorum. Sadece hayatımın belli dönemlerinde bir şeyler birikiyor ve kendimi bu konuda çok rahat bırakıyorum.
Albümünün sound'unu ''Alternatif Alaturka Rock'' olarak tanımlıyorsun. İşin içine alaturka girince ortaya ilginç bir tanım çıkıyor, biraz bu tanımı bize açar mısın?
Şarkılarımda bir dışadönüklük, içtenlik, samimiyet var. Sanki bir rakı sofrasında oturuyoruz da o samimiyette bir şeyler anlatıyorum durumu var. Alaturka kelimesini aslında biraz da bunlardan feyz alarak koyduk. Alaturkadan kastım aslında içtenlik, samimiyet. Alternatif kısmı zaten işin yaptığımız kısmı. Arabesk değil; ama kesinlikle alaturka. Burada yalnız adam gibi bir arabesk durum yok. Aksine çok dışadönük, sosyal bir adam var.
Bu yola çıkarken ki hedeflerin nelerdi, şimdi neler hedefliyorsun?
İlk başlarda insan daha hayalperest oluyor tabii. Arkasında durabileceğim şarkılar, klipler, işler çıkartabilmek bütün hedefim.
Yaklaşık 10 senenin ardından albümü tamamladığında bir rahatlama oldu mu?
Benim için aslında albüm, besteledikten sonra bitti kafamda. Ama tabii ki de hep beraber toplanıp kaydettik. Önümüzde bir ödev vardı ve biz de güzel yaptık. Tabii onun rahatlığı var

Albüme koyduğun şarkılar son dönemde ortaya çıkan şarkılar mı yoksa bu 10 yıla yayılanlar mı?
Bu şarkılar, benim hayatımın bir döneminin şarkıları. İzmir'de müzikle uğraşan bir adamın o gece hayatı, o çalkantılı yaşamı, karşı cinsle, arkadaşlarıyla olan diyaloglarından, ilişkisinden çıkan bir kompozisyon. Bunu ben hiçbir zaman bir ödev gibi düşünmedim, hiçbir zaman çalışmadım buna. Bunları yaşadım ve içimden geldiği gibi yazdım. Yazmak için yazmıyorum. Aklıma bir şeyler geliyor, hepsi de gerçek. Kafamdan da uydurmuyorum. Zaten hayatımda da öyleyim; insanlara bir şeyler anlatmayı seviyorum. Şarkıların sözlerinde de kendim olmak istedim. Arkadaşıma bir rakı sofrasında anlatır gibi anlatmak istedim.
Umut Kaya'nın CD arşivini karıştırsak genelde ne tarz şeylere rastlarız?
Belli bir döneme kadar müzik arşivimin konusunda biraz at gözlüğüyle bakma durumu vardı. Bir türe bağlı kalma ve başka bir şey dinlediğinde ona ihanet etme durumu vardı. Son zamanlarda aslında çok klişe bir laftır ama güzel olan her şeyi dinliyorum. Fark etmiyor benim için. İsim vermek gerekirse de son dönemde İngiliz rock müziğini dinliyorum. Genelde Amerikan rock sound'u çok hoşuma giden bir müzik değil. Daha ziyade Avrupa işlerini tercih ediyorum.



Röportaj: Zeynep Okyay

 
Geri
Üst