Uyumak İnsanı Zayıflatır mı?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Uyumak İnsanı Zayıflatır mı?
uyku zayıflatır mı, uyumak zayıflatır mı, uyuyarak zayıflamak


Sevgili melekler, şöyle yatsak uyusak bol bol ve pek de harekete gerek kalmadan zayıflasak. Aslına bakarsanız yeterli ve dengeli bir şekilde uyumak insanı obeziteden koruyor. Yapılan araştırmalarda iştahın, uykuyu etkileyen hormonlarla bağlantılı olduğu tahmin ediliyor. Diyetisyen Seçil Kenar, yetişkin ve sağlıklı bireylerin günde 7-8 saat uyumaları gerektiğinin altını çizdi, uykunun zayıflama üzerindeki etkilerini anlattı...


uyku.jpg



Hava kirliğinden aile etkisine, depresyondan travmalara kadar birçok şey kilo vermede etkili. Bu nedenle zayıflamanın sadece diyet veya yemek yememeye bağlı olduğunu düşünmemek gerek. Son yapılan araştırmalar, uyku durumunun da kişilerin zayıflamasında etkili olduğunu göstermiştir. Bilim adamları, az uyuyan kişilerde obezite görülme sıklığının daha fazla olduğunu ortaya koymuşlar. Araştırmada aşağıdaki veriler elde edilmiş:

2-4 saat arası uyuyan kişilerde obezite görülme sıklığı: %73

5 saat uyuyan kişilerde obezite görülme sıklığı: %50

6 saat uyuyan kişilerde obezite görülme sıklığı: %35

10 saat ve daha fazla uyuyan kişilerde obezite görülme sıklığı: %11

Yani ne kadar fazla uyursanız obeziteye yakalanma riskiniz o kadar düşüyor. Sağlıklı yetişkin bireylerde ortalama 7-8 saat uyku yeterli ve obeziteden de koruyucu.

Uykunun kilo artışına etkileri

Açlık ve tokluk durumlarımızı düzenleyen 2 ayrı hormon (leptin ve ghrelin) vardır. Leptin bize doygunluk verirken, ghrelin hormonu ise açlık hissini artırır. Uykusuzluk, leptin düzeyini düşürür; ghrelin ise uykusuzluk düzeyini artırır. Bu durumda artan ghrelin seviyesi, açlık hissini artırarak bireyin daha fazla yemek yemesine sebep olur.

Uykusuzluk, seratonin hormonunun azalmasına sebep olur. Kişi uykusuzken daha depresiftir. Bu durumda vücut, kendini daha mutlu hissetmek için karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye ihtiyaç duyar. Birey, kalorisi daha yüksek besinlere (tatlı, hamur işleri, makarna vb.) yönelir. Bu durum kilo artışını hızlandırır.

Derin uykuda stres azalır. Stres hormonlarının azalması, kişinin daha tok olmasına ve karbonhidrat isteklerinin daha az olmasına sebep olur. Derin uykuda ve düzenli uyuyan kişiler daha az acıkırlar, metabolizmaları daha düzenli çalışır.

Geç yatan ve az uyuyan kişilerde, vücut, kendini daha uyanık tutmak için iştahı artırır. Metabolizmanın yavaş olduğu saatlerde yemek yeme veya atıştırma isteği artar. Bu saatlerde yenilen yemekler ise daha fazla kilo artışına sebep olacaktır.
 
Geri
Üst